Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

215 resultaten


ID: 130754 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als vrijheidsboom

Leuvensebaan, St.-Agathastraat (Huldenberg)
De vrijheidsboom, een gewone plataan, bevindt zich op het kruispunt van de Sint-Agathastraat met de Leuvensebaan, ten zuiden van de Sint-Agathakerk en het ommuurde kerkhof. Deze 34 meter hoge, opgaande boom heeft een stamomtrek van 5,46 meter. Voor de boom is een herdenkingsmonument opgericht.


ID: 305870 | Landschappelijk element

Esdoorndreef of 'Maple Avenue' als vredesdreef

Canadalaan (Ieper)
De Canadalaan is een esdoorndreef, ook ‘Maple Avenue’ genoemd, die slingerend naar Hill 62 toe loopt. De weg ligt op het tracé van de tweede geallieerde verdedigingslinie rond Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. De esdoorns werden aangeplant ter herdenking van de Canadese soldaten die op deze locatie gevochten hebben.


ID: 306476 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hospitaalstraat, Poperingseweg, Sixplein (Ieper)
Op het Sixplein, voor het gemeentehuis van Vlamertinge, staat een jonge vredesboom. Deze is vrij recent aangeplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. De nieuwe boom staat in een plantsoen en is op dezelfde locatie, achter de calvarie, ingeplant.


ID: 305358 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Sint-Elooisweg (Ieper)
Bij de kerk van Voormezele werd een linde aangeplant als vrijheidsboom ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaat werd geplaatst in 1968, 50 jaar na het einde van de oorlog.


ID: 305887 | Landschappelijk element

Drie opgaande platanen als herdenkingsbomen in kasteelpark

Stationsstraat (Ingelmunster)
Langs de toegangslaan in het kasteeldomein van Ingelmunster staat een bomengroep van drie opgaande platanen (Plantanus hispanica). Deze bomen werden in 1909 aangeplant, als herdenking aan Koning Leopold II die dat jaar gestorven is. Verder in het park staan nog tal van monumentale bomen, waaronder vermoedelijk ook een vrijheidsboom.


ID: 51261 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ingelmunster

Stationsstraat 1-3 (Ingelmunster)
Omwald kasteel met omringend park, gelegen tussen de Mandel - die de omwalling voedde - en de kerk, waarop het kasteel van oudsher georiënteerd was. Park in landschappelijk stijl met drie platanen, aangeplant als herdenkingsbomen, een gedenkzuil en tuinbruggen. Recentere conciërgewoning en restant van tuinmuur met korfboogpoort en hekken ten noorden. Lange westwaarts georiënteerde dreef naar de voormalige, omgrachte hermitage, later boswachterswoning.


ID: 305872 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Melkmarkt (Izegem)
Centraal op de Melkmarkt staat een opgaande bruine beuk. Deze boom is als vredesboom aangeplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De beuk is verhoogd ingeplant en afgezet door een bakstenen muurtje.


ID: 305827 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Oude Dorpsweg (Jabbeke)
De bruine beuk is op 25 maart 1920 als vredesboom aangeplant en staat tussen het voormalig gemeentehuis en de kerk. De opgaande boom is met zijn omtrek van 350 cm, totale hoogte van 25 m en takvrije stam van 7 m beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 306185 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als herdenkingsboom

Bukenstraat (Kampenhout)
Naast de kerk van Buken staat een oorlogsmonument en een rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’), beide opgericht ter nagedachtenis van de Bukense gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 300960 | Bouwkundig element

Dorpskom Lembeke

Heihoekse Kerkwegel, Lembeke-Dorp (Kaprijke)
De dorpskern van Lembeke ontplooit zich ter hoogte van Lembeke-Dorp rondom het voormalige kerkhof, voorzien van een lage bakstenen ommuring, met centraal de Parochiekerk Sint-Egidius.