Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

89 resultaten


ID: 42181 | Bouwkundig element

Kolveniershof met steeg

Vital Decosterstraat 104 (Leuven)
Het schuttershuis, met U-vormige plattegrond, werd omstreeks 1740 gebouwd in Lodewijk XV-stijl naar ontwerp van architect Stevéné, aan de noordzijde aansluitende gekasseide steeg.


ID: 102612 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat, Rechtestraat, Vismarkt (Lier)
Na de verheffing van Lier tot stad in 1212, ontstond een nieuwe omwalling. De huidige Grote Markt vormde hierin een belangrijke kern waarop de hoofdstraten, die in verbinding stonden met de stadspoorten, samenkwamen.


ID: 10333 | Bouwkundig element

Gildehuis Sint-Arnoldus

Eikelstraat 2, Grote Markt 20 (Lier)
In 1717 aangekocht door de brouwersgilde en verbouwd tot topgevel met classicerende barokkenmerken. Vrijwel volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren dertig heropgebouwd.


ID: 10286 | Bouwkundig element

Buildragershuis

Felix Timmermansplein zonder nummer (Lier)
Oorspronkelijk gelegen aan de Vismarkt als overkluizing van de Brouwersvliet, afgebroken in 1958 en in 1963 met gewijzigd volume en vernieuwing van materiaal heropgebouwd op de huidige plaats.


ID: 10343 | Bouwkundig element

Gildehuis Het Groenhuys

Grote Markt 37 (Lier)
Voormalige gildekamer van de Voet- of Kruisbooggilde. Van oudsher ingericht als herberg en gasthof met een afzonderlijke kamer voor de gilde.


ID: 3580 | Bouwkundig element

Sint-Jansgildenhuis

Frederik de Merodestraat 56 (Mechelen)
Bakstenen gebouwen van één of twee bouwlagen onder complexe bedaking, in 1914 grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl met bewaarde oudere kern.


ID: 3702 | Bouwkundig element

Gildehuis Moriaan

Grootbrug 8 (Mechelen)
Diephuis met oude kern van twee bouwlagen zichtbaar in de verankerde zijgevel, voorzien van zandstenen onderbouw en steile dakhelling.


ID: 3357 | Bouwkundig element

Huis Het Schaakbert

Guldenstraat 1-3 (Mechelen)
Het hoekhuis met de Zoutwerf, het voormalige Schaakbert, was sedert 1504 het ambachtshuis van de kuipers.


ID: 3372 | Bouwkundig element

Huis De Ingel

Guldenstraat 27 (Mechelen)
Voorhuis met oude kern die deel uitmaakte van de laat-13de-eeuwse stenen burcht en een achterhuis uit de 14de eeuw, het geheel deed sinds de 16de eeuw dienst als gildehuis.


ID: 3359 | Bouwkundig element

Gildehuis De Ster

Guldenstraat 4 (Mechelen)
Het huis De Ster is een imposant en massief bouwvolume met laatmiddeleeuwse kern en is op basis van constructiewijzen en materiaalgebruik te dateren vanaf de 13de eeuw.