Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

235 resultaten


ID: 131892 | Landschappelijk element

Twee zilversparren bij wegkruis

Veurs (Voeren)
De twee opgaande zilversparren zijn aangeplant aan beide zijden van een ijzeren wegkruis. De zilversparren zijn een bijzondere soort als kruisboom, en zijn hier op het kruispunt beeldbepalende objecten.


ID: 131931 | Landschappelijk element

Twee opgaande Spaanse aken

Veurs (Voeren)
De twee opgaande Spaanse aken bevinden zich aan de westelijke bosrand van het Veursbos, op een kruispunt van wegen. De twee bomen meten een stamomtrek van 156 cm en 170 cm. De bomen hebben een mooie representatieve groeivorm en zijn vermoedelijk de dikste Spaanse aken uit de regio.


ID: 88437 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met lindes

Groenselstraat, Korte Beulestraat (Waasmunster)
Processiekapel gelegen op een merendeels betegeld perk met twee lindes als kapelbomen. Herinneringssteen binnenin met vermelding van bouwjaar 1929 en architect Nachtergaele. Rechthoekige bak- en natuurstenen wegkapel met sierankers en onder pannen zadeldak.


ID: 207861 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Zomerlinde met kruisbeeld

Grote Heerweg (Waregem)
Kruisbeeld uit de jaren 1930, opgehangen aan de lindeboom aan het begin van de erfoprit naar de dieper gelegen hoeve "De Cleurvinck". De lindeboom is vermoedelijk ongeveer 200 jaar oud en wordt ook de "Vanackers linde" genoemd.


ID: 133103 | Landschappelijk element

Kapelboom Vagevuurkapel

Vagevuurstraat (Wervik)
Bij de Vagevuurkapel staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende winterlinde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. Winterlinde is een soort die in het westen van Vlaanderen zeldzaam voorkomt.


ID: 130546 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapelboom

Warandestraat (Wetteren)
Langs de Warandestraat, bij een kruispunt van veldwegen, staat een gekandelaarde linde. Hij vervult er de functie van hoekboom en er is een boomkapel in opgehangen.


ID: 130785 | Landschappelijk element

Twee kapellinden bij Sint-Andrieskapel

Strijpen (Zottegem)
Twee Hollandse lindes vormen de kapelbeplanting bij de Sint-Andrieskapel die oorspronkelijk uit meerdere bomen (vijf of zeven) heeft bestaan. De oudste kapelbomen zijn begin de jaren tachtig verwijderd en dit ten gevolge van stormschade en wegverbreding. Het is een oude traditie om lindebomen te planten bij een kapel. Bovendien staat de kapel met kapelbomen ook bij een kruispunt van wegen.


ID: 130773 | Landschappelijk element

Zevensacramentenboom

Gentse Steenweg (Zottegem)
De Zevensacramentenboom is een oude knotlinde met zeven zwaar ontwikkelde gesteltakken. De boom staat naast het dorpsschooltje en werd er vermoedelijk door de pastoor gebruikt als educatief voorwerp om toelichting te geven bij de zeven sacramenten tijdens de godsdienstlessen. De boom markeert er ook de hoek van een kadastraal perceel en bij deze hoek komt ook een voetweg uit op de Gentse Steenweg.


ID: 132704 | Landschappelijk element

Jonge opgaande kapellinde

Knutsegemstraat, Vierschaar (Zottegem)
Volgens aloude traditie werd bij de Onze-Lieve-Vrouwkapel een lindeboom aangeplant. De jonge boom staat bij het kruispunt van de Knutsegemstraat en Vierschaar.


ID: 131618 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij veldkruis

Kortendries (Zottegem)
Bij een kruispunt van landelijke wegen staat een eenzame meidoorn bij een wegkruis. Het planten van doornen struiken bij wegkruisen of kruispunten is een gebruik dat vroeger meer voorkwam. Op oude kaarten werden ze als épine, het Franse woord voor doorn of doornstruik, ingetekend.