Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

102 resultaten


ID: 300537 | Landschappelijk element

Twee Ierse taxussen in de voortuin van de pastorie

Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
Twee beeldbepalende zuilvormige taxussen in de voortuin van de pastorie.


ID: 300995 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar op talud molenberg

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Een zware struik staat ten zuiden van de Tragische molen op het talud van de molenberg. Het is een hazelaar die op traditionele wijze als hakhout wordt gesnoeid. Hazelaar werd gebruikt om het vlechtwerk van lemen vakwerkmuren te maken en te herstellen.


ID: 300998 | Landschappelijk element

Twee geschoren hulsttopiary bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Op het molenerf van De tragische molen staan twee geschoren struiken van scherpe hulst. De struiken zijn in de vorm van een hooimijt gesnoeid. Een hooimijt eventueel met bovenop een kip of haan is een van de meest voorkomende topiary op boerenerven. Door de struiken te scheren beperkt men de hoogte en is er geen negatieve beïnvloeding van wind op de molenwieken.


ID: 131787 | Landschappelijk element

Hazelaar bij herenhuis

Born 1 (Voeren)
De oude hazelaar staat in de voortuin van een herenhuis. De natuurlijk gevormde heester heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. De hazelaar werd aangeplant in functie van de notenproductie.


ID: 131856 | Landschappelijk element

Twee mispels als relict van een haag

Komberg (Voeren)
De twee mispels zijn heesters die voorkomen uit een relict van een veekeringshaag op de perceelsgrens van een weiland, palend aan het bos.


ID: 131681 | Landschappelijk element

Natuurlijk geschoren mispel

Plankerweg (Voeren)
De zeer oude mispel staat op de perceelsgrens van twee weilanden. Het betreft een exemplaar dat laag vertakt en onderaan zijlings werd geschoren door het vee.


ID: 201179 | Bouwkundig element

Buttes New British Cemetery met gedenktekens

Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd in het Polygoonbos. De begraafplaats hangt historisch en architecturaal samen met het vlakbij gelegen Polygon Wood Cemetery. Beiden werden ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Buttes New British Cemetery betreft een grotendeels ommuurde begraafplaats met aan noordoostelijke zijde een heuvel met gedenkteken voor de 5de Australische divisie in de vorm van een obelisk en aan zuidwestelijke zijde het New Zealand Memorial to the Missing in de vorm van een open zuilengaanderij gevat tussen een kubusvormige hall. De begraafplaats wordt verder gekenmerkt door een 'Stone of Remembrance' en symmetrisch aangelegde perken met rijen witte grafstenen.


ID: 301972 | Landschappelijk element

Ierse taxus Egmontpark

Zottegem (Zottegem)
In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De Ierse taxus vermeld op deze inventarisatiefiche dateert uit die periode.


ID: 132728 | Landschappelijk element

Bolvormig geschoren palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit bolvormig geschoren palmboompje is er één van.


ID: 132754 | Landschappelijk element

Topiary van buxus bij de pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Op het talud langs de Beerlegemsebaan staan vier geschoren buxussen. Het betreft hier een zeer interessante, vrij snel groeiende cultivar van Buxus sempervirens, de ‘gewone’ buxus of palm, met relatief groot, rondovaal blad. Deze buxus treffen we regelmatig, al dan niet geschoren, in pastorietuinen.