Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

107 resultaten


ID: 304251 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette buxussen pastorietuin Nieuwenhove

Nieuwenhovestraat 31 (Geraardsbergen)
Langs de voetweg aan de noordzijde van de pastorietuin staan twee op enen stam gezette buxussen. Ze zijn zwaar uitgegroeid en hebben voor de soort grote stamomtrekken.


ID: 130829 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette meidoorns bij Van Reepinghens huizeken

Kester (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Aan de straatzijde van het vakwerkhuis staan twee op stam gezette meidoorns. Ze zijn uitgegroeid tot klein boompjes met stamomtrekken van 70 en 130 cm, een totale hoogte van 5,5 en 13 meter en een kruin met een doormeter van 5 en 7 meter. Deze traditionele beheersvorm was vooral bedoeld voor het aanmaken van rechte stammetjes, nuttig voor bepaalde toepassingen zoals gerief- of constructiehout.


ID: 308399 | Landschappelijk element

Op enen gezette opgaande hulst

Hofeinde 20 (Grobbendonk)
Beeldbepalende hulst bij de kasteelhoeve van Grobbendonk.


ID: 130702 | Landschappelijk element

Gevlochten haag met twee op stam gezette en geschoren gele kornoeljes

Nieuwe Steenweg 145 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een 19de-eeuwse, oorspronkelijk L-vormige hoeve. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een kruishaag bekomen. Op deze manier is de perceelsgrens aangeduidt en wordt het achterliggende perceel beschermd tegen ongenode gasten. Deze gevlochten erfafsluiting is echter nog unieker door de twee op stam gezette gele kornoeljes. Het geheel vormt een beeldbepalend element in de regio.


ID: 131317 | Landschappelijk element

Geschoren taxussen bij veldkruis

Manhovestraat (Herne)
De rij taxussen (Taxus baccata) is aangeplant achter een veldkruis, in de straatbocht. Het veldkruis werd opgericht naar aanleiding van een ongeval in 1887. De gemeten stamomtrekken zijn 128 cm, 120 cm, 200 cm en 138 cm.


ID: 131103 | Landschappelijk element

Natuurlijk gevormde mispel in afsluitingshaag

Rendries 5 (Herne)
De mispel is natuurlijk gevormd in een geschoren meidoornhaag op de perceelsgrens van een weiland ten oosten van de hoeve. De mispel staat in de afsluitinghaag van eenstijlige meidoorn die ook een op enen gezette struik van eenstijlige meidoorn en opgaande en geknotte bomen bevat.


ID: 131105 | Landschappelijk element

Op enen gezette meidoorn in afsluitingshaag

Rendries 5 (Herne)
De op enen gezette meidoorn bevindt zich op de perceelsgrens van een weiland ten oosten van de hoeve. De eenstijlige meidoornheester (Crataegus monogyna) ligt in een geschoren haag langs een landbouwweg die ten noorden van de hoeve vanaf de Rendries richting de Mark loopt. In de afsluitinghaag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) staan ook opgaande en geknotte bomen en een mispel (Mespilus germanica).


ID: 132697 | Landschappelijk element

Drie op stam gezette taxussen bij wegkruis

Doornstraat, Kauwstraat (Herzele)
Bij het kruispunt van de Kauwstraat met de Doornstraat staan drie op stam gezette taxussen bij een wegkruis. De hof rond het kruis is afgesloten met een haag van scherpe hulst. Het geheel is beeldbepalend.


ID: 131178 | Landschappelijk element

Taxusstruik bij oorlogsmonument

Hillegemplein 1 (Herzele)
Op het kerkhof, rechts van de toegang naar de kerk, en bij het oorlogsmonument staat een taxusstruik. Het gaat om een op enen gezette struik als kerkhofbeplanting.


ID: 305783 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij Kapel Sint Apollonia ten Doorn

Hogeweg, Winkelstraat (Herzele)
In het Tijdschrift van de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst werd in 1989 melding gemaakt van de slechte toestand van de kapel Sint-Apollonia-ten-Doorn en bijhorende boom. Bij een latere restauratie is de eeuwenoude meidoorn verwijderd en vervangen door een nieuwe meidoorn op halfstam.