Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

580 resultaten


ID: 135062 | Landschappelijk geheel

Lippelobos en kasteeldomein Hof te Melis met omgeving

Buggenhout (Buggenhout), Malderen (Londerzeel), Lippelo (Puurs-Sint-Amands)
Het gebied is gelegen op de overgang tussen de Zandstreek en de Kleistreekop de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Dominerend in deze ankerplaats is ‘Hof te Melis’ en het omgevende Lippelobos. Het Lippelobos bestaat uit twee ruimtelijk duidelijk van elkaar verschillende delen: het ‘binnenbos’ rond het kasteel met oud bomenbestand, vele dreven en parkbeplantingen , en het ‘buitenbos’ dat hiervan gescheiden wordt door een brede wal of gracht. Dit centraal gelegen boscomplex staat in contrast tot de open weilanden langs de westzijde met prachtig zicht op het kasteel. Het schilderachtige oude gebouwencomplex met omgevend park van kasteel Hof te Melis, enkele mooie, monumentale dreven, alsook oude solitaire bomen dragen bij tot de aanzienlijke esthetische waarde van dit landschap


ID: 78654 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Burgstraat 9 (Damme)
Diepergelegen vrijstaande pastorie in tuin gelegen ten noordwesten van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Opgetrokken circa 1854-1856 (opgetekend door kadaster in 1859) op de plaats van de vroegere -vermoedelijk 18de-eeuwse- pastorie, waarvan thans het bijgebouw ten westen is overgebleven. Met omheiningsmuur afgesloten tuin, toegankelijk via klein poortgebouwtje. In de tuin staan nog eeuwenoude taxusbomen en een imposante leilinde.


ID: 308519 | Landschappelijk element

Solitaire taxus bij Sint-Christoffelhoeve

Dammesteenweg 1 (Damme)
Solitaire taxus bij Sint-Christoffelhoeve


ID: 308521 | Landschappelijk element

Opgaande solitaire gewone es

Damse Vaart West 5 (Damme)
Opgaande solitaire gewone es nabij hoeve.


ID: 78973 | Bouwkundig element

Sanatorium Elisabeth

Gentse Steenweg 120-124, 132 (Damme)
Elisabethziekenhuis, opgericht in de jaren 1924-1927 als "Sanatorium Elisabeth", zogenaamd naar de medestichteres Koningin Elisabeth. Het huidige gebouwencomplex dateert grotendeels uit de jaren 1937-1939. In 1970 heringericht en omgevormd tot een volwaardige ziekenhuisinstelling. Naar verluidt bevindt zich een kleine begraafplaats van de zusters naast de kapel. Hoofdvleugel van vijfendertig traveeën en twee bouwlagen onder hoge leien bedaking.


ID: 78984 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijckevelde

Holleweg 2, Rijckevelde 2-3 (Damme)
Rijckevelde is een kasteeldomein dat gelegen is in de zuidwestelijke hoek van Sijsele, verder lopend op grondgebied van Brugge (Sint-Kruis en Assebroek) en Oedelem (Beernem). Het domein ligt ten zuiden van het kasteeldomein van Male op Sint-Kruis, waarmee het historische banden heeft. Het domein bestaat uit een kasteel uit begin 20e eeuw met omgevend park en een toegangsdreef. Ten oosten van het kasteel bevindt zich de oudste kern van de site, bestaande uit een landhuis uit de 16e eeuw en hoeve uit de 17e eeuw.


ID: 308522 | Landschappelijk element

Solitaire gekandelaarde zomerlinde in stadstuin

Jacob van Maerlantstraat 21 (Damme)
Solitaire gekandelaarde zomerlinde in stadstuin.


ID: 132070 | Landschappelijk element

Solitaire gekandelaarde zomerlinde in stadstuin

Jacob van Maerlantstraat 29 (Damme)
Solitaire gekandelaarde zomerlinde in stadstuin.


ID: 78900 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Kwintenparochie met tuin

Monnikeredestraat 9 (Damme)
Gelegen op een vierkant omwald terrein binnen een prachtige, ruime tuin. Eind-18de-eeuwse pastorie in een sobere, classicistische bouwstijl die aansluit bij de typische, historische architectuur van pastorieën. De statige woning is gelegen in de noordoosthoek van een ruime tuin, op een vierkant omwald terrein. Een kasseipad leidt van de straat naar de voordeur, over de walgracht heen. Aan de straat wordt de ingang gemarkeerd door witgekalkte vierkante bakstenen hekpijlers waartussen een smeedijzeren hek.


ID: 86262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve Goed te Brande met linde en boomkapel

Brandsmisstraat 20 (Deerlijk)
Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centrum van Deerlijk. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf met linde met kapel. Ten zuiden van het erf boerenhuis met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Ten noorden dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis.