Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

580 resultaten


ID: 307745 | Landschappelijk element

Populier als hoekboom

Kleine Pontstraat (Deinze)
De omvangrijke, alleenstaande Canadapopulier (Populus canadensis (x) Marilandica) is een blikvanger in het Leielandschap. De oude, solitaire populier, langs de Oude Leie in het meersengebied Leyhoek, is wellicht aangeplant als hoekboom.


ID: 300301 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Landegemdorp (Deinze)
De opgaande zilverlinde is ten oosten van de kerk geplant. De Landegemse Vrijheidsboom werd vlak na WO II door Jules T'Hooft geplant, op de plaats waar op 22 november 1919 een eerste vredesboom werd geplant. De boom werd na de Eerste Wereldoorlog geplant tussen de kerk en de hoeve van Alfons Naert.


ID: 307826 | Landschappelijk element

Solitaire tamme kastanje

Stroomkesstraat (Deinze)
Aan de rand van het kerkplein, achter de kerk van Wontergem, staat een knoestige, oude tamme kastanje. Wellicht maakte deze boom deel uit van de vroegere pastorietuin.


ID: 48361 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Bevrijdingslaan 27 (Dendermonde)
Burgerhuis met achtergelegen voormalige brouwerij Sint-Jozef, in 1895 opgericht door brouwer Léon Cesar Hermans, van 1904 tot 1921 tevens burgemeester te Appels. Dubbelhuis van vijf traveeën en tweeëneenhalve bouwlaag onder zadeldak. Beboomde tuin met zonnewijzer en oude beuk, deels afgescheiden van de straat door ijzeren hek met tussengelegen zuilen, op gecementeerd muurtje. Achtergelegen restant van brouwerij uit rode baksteen met fabrieksschoorsteen.


ID: 48543 | Bouwkundig element

Villa

Hamsesteenweg 8 (Dendermonde)
Fraaie villa met cottage-invloeden, naar verluidt gekend als 't Villaatje, gebouwd in 1929 en wat verdiept gelegen in ruime omringende tuin. Villaontwerp verlevendigd door de verwerking van een hoekportiek onder fraai houtsnijwerk aan een bordes van vijf treden en een terras en balkonnetje.


ID: 48748 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapel en Mariabeeldje

Hertstraat (Dendermonde)
Op splitsing van wegen staat een linde als kapelboom, met daarin een boomkapelletje en Mariabeeldje. Gewit houten kastje versmallend naar onder toe en bovenaan met stompe hoek onder zadeldak, vormgeving typisch voor de jaren 1950-1960.


ID: 133162 | Landschappelijk element

Solitaire knoteik als hoekboom

Kukkelbosstraat (Diepenbeek)
Langs een fietspad dat werd aangelegd op een oud wegtracé, ligt een met bramen begroeid perceeltje. De percelering heeft nog iets te zien met het veelvuldig voorkomen van wallen in deze streek. In de hoek ervan staat een oude hoekboom. Het is een zomereik met een knothoogte van 5 meter. Deze snoeivorm illustreert nog een traditioneel beheer in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 134552 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Diepenbeek

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
Park in land­schap­pel­ijke stijl met pittoresk karakter (4 hectare), aangelegd tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw, bij het kas­teel met voor­malige boer­de­rij en schuur uit de 17de en 18de eeuw, en een 15de-eeuwse maar in de 18de eeuw aangepaste woontoren.


ID: 134606 | Landschappelijk element

Parkje van kasteel Ter Poorten

Steenweg 65 (Diepenbeek)
Parkje in landschappelijke stijl met markant straathek bij het voor­mal­ig kasteel uit 1913, nu herbestemd als kan­toorgebouw.


ID: 134472 | Landschappelijk element

Beplanting op 19de-eeuwse verdedigingsgordel

Allerheiligenberg, Antwerpsestraat, Delphine Alenuslaan, Fort Leopold, Leopoldvest, Leuvensestraat (Diest)
In de restanten van de oorspronkelijke beplanting op de overgebleven gedeelten van de verdedigingsgordel, aangelegd in 1837-1856 rond Diest, zijn de instructies van een ministerieel besluit van 1852 met betrekking tot de beplanting nog duidelijk afleesbaar.