Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

647 resultaten


ID: 205879 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 10 (Wingene)
Vroeg 19de-eeuwse hoeve rond een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf, toegankelijk via twee erfopritten gemarkeerd door een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers met per baksteenlaag getrapte topbekroning. De westzijde van het erf wordt afgelijnd door een hulsthaag en een rij lindebomen met aan de straatzijde een kapel. Boerenwoning en schuur zijn in kern weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning met zeven traveeën onder zadeldak. Dwarsschuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis.


ID: 307723 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij en opgaande wilg als hoekboom

Zonnestraat (Wortegem-Petegem)
Een knotbomenrij en een grote, opgaande wilg markeren de perceelsgrens en de hoek van het weilandperceel.


ID: 131466 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte els

Schietveldweg (Wuustwezel)
De knotbomenrijen van zwarte els (Alnus glutinosa) bevinden zich langs de Schietveldweg, een zuidwest-noordoost georiënteerde weg ten zuidoosten van Wuustwezel. Ze bestaan uit een zuidwest-noordoost georiënteerde rij langs de baangracht en een noordwest-zuidoost georiënteerde rij dwars op de weg langs een gracht in het weiland.


ID: 14549 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Montens

Kasteelstraat 1 (Zandhoven)
Het huidig uitzicht van het kasteel gaat voornamelijk terug tot de 18de eeuw. Het kasteeldomein omvat naast het kasteel een park met vijver, prachtige dreven, akkers en weilanden. Het kasteel beschikt nog over een gedeeltelijke slotgracht.


ID: 130792 | Landschappelijk element

Liefkensdreef

Ambroossteenweg (Zemst)
De Liefkensdreef of Bollebaan is een voetpad aan de zuidzijde van de Ambroossteenweg, ter hoogte van de Boomgaardstraat. Dit pad is aan weerszijden van een rij beuken (Fagus sylvatica) en enkele gewone haagbeuken (Carpinus betulus) voorzien.


ID: 132512 | Landschappelijk element

Knoteikenrijen in het Domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
Knotbomenrijen van zomereik aangeplant bij de perceelsgrenzen op het Prinsenveld. De knoteiken zijn met plantafstanden van 5 à 6 meter geplant en hebben knothoogtes van 2,5 tot 5 meter hoog. De knotbomen werden periodiek geknot voor het aanmaken van gerief- en brandhout.


ID: 132513 | Landschappelijk element

Bomenrij van tamme kastanje in het domein Hofstade

Molenheide (Zemst)
In de bosrand langs de Molenheidestraat staat een bomenrij van opgaande tamme kastanjes. De bomen zijn beeldbepalend en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 14629 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Elisabeth van Hongarije en kerkhof

Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.


ID: 130354 | Landschappelijk element

Lindendreven bij grote spiegelvijver kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Twee lindendreven langs de grote spiegelvijver. De dreven aan de oost- en westzijde van de kasteelvijver bestaan uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrijen anderzijds bevatten nog de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard. Aan de oostzijde zijn er nog 18 en aan de westzijde 19 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden. Er is ook nog een minder geslaagde inboet met beuk en een zilverlinde. Bij de toegang tot het lovertheater staat nog een enorme beuk in de dreef met een stamomtrek van 499 cm (2007).


ID: 300994 | Bouwkundig element

Stadskern Zottegem

Arthur Scheirisstraat, Beggaardweg, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Elenestraat, Firmin Bogaertstraat, Graaf van Egmontstraat, Gustaaf Schockaertstraat, Heldenlaan, Hoogstraat, Hospitaalstraat, Kasteelpad, Kasteelstraat, Kazernstraat, Laurens De Metsstraat, Markt, Meerlaan, Molenkouter, Molenstraat, Musselystraat, Neerhofstraat, Nieuwstraat, Noordstraat, Sint-Annastraat, Stationsplein, Stationsstraat, Trapstraat, Vestenstraat, Wolvenstraat, Zavel (Zottegem)
De stadskern van Zottegem situeert zich rondom de Markt waaraan het stadhuis, de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de voormalige dekenij zijn gelegen.