Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

647 resultaten


ID: 131616 | Landschappelijk element

Leilindenaanplanting rond een pleintje

Bosstraat, Sint-Eligiusplein (Zottegem)
Ten westen van de parochiekerk en aansluitend bij een herenhuis, ligt een driehoekig pleintje dat volledig werd afgeboord met bomenrijen van leilindes. Alle gesteltakken zijn keurig in een verticaal vlak geleid, de twijgen worden periodiek teruggezet.


ID: 132503 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Emmerstraat 20 (Zottegem)
Op traditionele wijze werd er een lindenbomenrij als schermbeplanting aangeplant op de zuidwestkant van het erf. Dit gebeurde met gekandelaarde linden en aan de overkant van de straat. Het oude gebouwtje werd inmiddels vervangen door nieuwbouw. Het oude kwetsbare gebouwtje stond hier hoog op een akker en werd beschermd tegen wind en regen, maar ook tegen de zon. Ook kon bijvoorbeeld het ingespannen paard onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het aanplanten van linden bij de inkom van het erf is tevens een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn vier linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 293 cm.


ID: 131417 | Landschappelijk element

Laan van gekandelaarde platanen tussen vredesboom en heldenmonument

Heldenlaan (Zottegem)
Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom. We tellen nu nog 20 platanen.


ID: 132761 | Landschappelijk element

Hoog geknotte essenrij Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Acht hoog geknotte essen als een onderdeel van een bomerij. Voorbij de toegangsdreef staat aan de noordzijde van de toegangsweg naar het hof een bomenrij van hoog geknotte essen, twee opgaande bomen (wilg en es) en een hakhoutstoof van linde. De toegangsweg is hier aangelegd boven op een dam die het water ophoudt in de aanpalende vijver. Een spaarvijver die in stromend water voorzag om het rad van de watermolen in beweging te brengen. De boomwortels verstevigen het talud aan de noordzijde van de dam. De geknotte essen werden periodiek geknot om het hout te gebruiken voor brand-, gerief- en constructiehout. De hakhoutstoof stond dicht bij het rad om te dienen als schermbeplanting, een gebruik dat dateert uit de perioden waarin het rad en de sluiswerken vervaardigd werden uit hout. Het dichte bladerdek van de linde werd als parasol gebruikt tegen de uitdrogende werking van de zon.


ID: 132772 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linden bij het Hof te Wassenhove

Hof te Wassenhove (Zottegem)
Het Hof te Wassenhove stond gekend als hengstenhouderij. Vier gekandelaarde linden dienden als schermbeplanting bij het gebouwtje aan de hengstenweide. De linden werden hier als schaduw boom geplant om de wachtende merrie van enige koelte te voorzien.


ID: 9783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Leeuwergem

Kasteel van Leeuwergem 1 (Zottegem)
Waterkasteel in Lodewijk XV-stijl uit 1764, toegankelijk via een dreef, een bakstenen brug uit het interbellum en een erekoer met flankerende dienstgebouwen. Het kasteel is uitgewerkt als een sober en symmetrisch volume met rococo-inslag, heeft twee bouwlagen, en is opgebouwd uit negen traveeën bij voor- en achtergevel en zeven aan de zijgevels. Het is gelegen in een omringend park met een geometrische aanleg uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangevuld met een vroeg-landschappelijk ‘Engels park’.


ID: 132723 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrijen bij erekoer kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Tussen de dubbele kasteeldreef en het voorhof van het kasteel is de dreef pleinvormig verbreed om een weids blikveld op het kasteel mogelijk te maken. Dit plein is afgeboord met twee rijen gekandelaarde lindes. Deze aanplanting is nog een restant van de 18de-eeuwse parkrealisatie. Er is wat uitval en de samenstelling bestaat uit winterlinde, zomerlinde en Hollandse linde. Vermoedelijk is de ongelijksoortigheid het resultaat van verschillende inboeten die gebeurden met lokaal ingezameld plantgoed.


ID: 132726 | Landschappelijk element

Concentrische beukenrij bij sfinxenvijver kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Het weidse perspectief van uit het kasteel over de grote spiegelvijver wordt tegen de bosrand afgesloten met een concentrische bomenrij van opgaande beuk. De aanplant bij de sfinxenvijver werd uitgevoerd met bruine beuken. De nu niet meer zo intacte bomenrij vertoont zware entwonden. Alle beuken verkregen een uniforme bruine bladkleur door monoklonaal materiaal te verzamelen en dit te enten op onderstammen van gewone beuk.


ID: 132727 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting opgaande zilveresdoorn bij kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Het perspectief van uit het kasteel in westelijke richting over de kleine spiegelvijver wordt afgesloten met een concentrische bomenrij van opgaande zilveresdoorn. Deze boomsoort staat onder andere gekend omwille van zijn geel tot rode herfstverkleuring. Het betreft hier een heraanplanting die dateert uit medio 20ste eeuw.


ID: 300927 | Bouwkundig element

Dorpskern Sint-Goriks-Oudenhove

Kruiswaterplein, Sint-Goriksstraat, Smisstraat, Ten Bosse, Traveins (Zottegem)
De dorpskern van Sint-Goriks-Oudenhove, deelgemeente van Zottegem, wordt gevormd door het Kruiswaterplein, een nagenoeg driehoekig plein gelegen op een samenloop van wegen.