Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 134391 | Landschappelijk element

Tuin, park en parkbos van kasteeldomein Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.


ID: 14286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wijnegemhof

Turnhoutsebaan 381-385 (Wijnegem)
De Jan Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis zijn twee overblijfselen van het 16de-eeuws kasteel Wijnegemhof, een park en parkbos omgeven het landhuis, de duiventoren en het koetshuis.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


ID: 209813 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baesveld

Baesveld 2-4, Merkemveldweg 26-28 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel, hoeve, park met bijhorende oranjerie, fruitmuren. Domein met hoofdtoegang vanaf de Ruddervoordsestraat via een beukendreef die recht op het kasteel uitgeeft en via een dreef vanaf de Zeedijkweg, afgesloten door octagonale hekpijlers met begeleidende pijlerkapel. Park in een landschappelijke stijl met open graspartijen, vijver en padenstructuur, parkbos, solitaire bomen en bomengroepen. In het westelijke deel van de moestuin ingeplante "villa M". Kasteel opgericht door de familie van Outryve de Merckem aan het einde van de 18de eeuw. Tussen 1850 en 1852 wordt het bestaande huis verbouwd tot een kasteel. Vervolgens uitbreiding kasteel in 1867, tevens wordt de oranjerie met ommuurde moestuin opgetrokken. De kapel wordt voor het eerst vermeld in 1873. Nog eens uitbreiding in 1879, de noordwestelijke hoektoren wordt tegen het kasteel aangebouwd in 1894. Kasteel in een middeleeuwse stijl met gekanteelde muren, trapgevels en arkeltorentjes.


ID: 134167 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parkbos van Wormelaar met villa

Kleempoelstraat 161 (Zemst)
Landschappelijk park van circa 20 hectare, met een vijver met een heuveleiland, aangelegd rond 1880 tussen een vandaag verdwenen pachthoeve en een eind 19de-eeuwse villa, overgaand in bos; aansluitend circa 25 hectare boomgaard opgesmukt met Italiaanse populieren en hangende zilverlinden; diverse bijgebouwen.


ID: 41002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Terborgt

Tervuursesteenweg 505 (Zemst)
Verbouwde aanhorigheid van het kasteel Terborgt: éénlaagse baksteenbouw onder zadeldak uit de 17de eeuw; voormalig bijgebouw van landgoed, teruggaand op hoogmiddeleeuwse burchtmotte en 17de-eeuws 'huis van plaisantie', omgeven door park met 19de-eeuwse landschappelijke aanleg, oorspronkelijk circa 1 hectare 90 are; tijdens een recente sanering uitgebreid met een 'sterrenbos' van 60 are.


ID: 9783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Leeuwergem

Kasteel van Leeuwergem 1 (Zottegem)
Waterkasteel in Lodewijk XV-stijl uit 1764, toegankelijk via een dreef, een bakstenen brug uit het interbellum en een erekoer met flankerende dienstgebouwen. Het kasteel is uitgewerkt als een sober en symmetrisch volume met rococo-inslag, heeft twee bouwlagen, en is opgebouwd uit negen traveeën bij voor- en achtergevel en zeven aan de zijgevels. Het is gelegen in een omringend park met een geometrische aanleg uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangevuld met een vroeg-landschappelijk ‘Engels park’.


ID: 300426 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Breivelde

Parkstraat 1 (Zottegem)
Het kasteeldomein van Breivelde werd op het einde van de 19de eeuw in laat landschappelijke stijl aangelegd op een glooiend terrein. Water speelt een belangrijke rol in het ontwerp van dit park: tien vijvers, een cascade en een fontein bepalen sterk het karakter. Sinds 1970 is de gemeente eigenaar van het domein.


ID: 81048 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Banhoutbos

Banhout 1-4 (Zwevegem)
Parkbos en oud bosrelict van circa 25 ha, met resterende afsluitende haag, omgeven door dreven met ten noorden, kasteel nummer 2, voormalige hoeve met koetshuis nummer 1, recente woning met duiventoren en afhankelijkheden nummer 4, gelegen langs een dreef loodrecht aangesloten op de Vierkeerstraat en ten zuiden Boswachterswoning nummer 3. Historisch, ecologisch en landschappelijk waardevol bos, dat vermoedelijk sinds het midden van de 15de eeuw permanent bebost was. Relict van een uitgestrekt bossencomplex dat zich tot in de 12de eeuw uitstrekte tussen de alluviale vlakte van de Leie en de Schelde. Het kasteel wordt volgens de literatuur opgetrokken in 1854, de kadastrale legger vermeldt 1865. Neoclassicistisch kasteel, bepleisterd en beschilderd volume onder leien schilddak. Voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen. Koetshuis, van 1853-1854, opgetrokken in natuursteen en getypeerd door lisenen. Aansluitend meermaals verbouwde hoeve, in kern teruggaand tot tweede helft 19de eeuw.