Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

119 resultaten


ID: 132728 | Landschappelijk element

Bolvormig geschoren palmboompje in pastorietuin

Erwetegemstraat 68 (Zottegem)
Aansluitend bij de 19de-eeuwse pastorie is er een grote achtertuin uit die zelfde periode. Een deel van de nog representatieve oorspronkelijke beplantingen is bewaard. Dit bolvormig geschoren palmboompje is er één van.


ID: 130353 | Landschappelijk element

Lovertheater uit haagbeuk Kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Het lovertheater is volledig aangelegd in haagbeuk en is uniek in zijn soort voor België. Er is een gecompartimenteerde inkompartij die met geschoren hagen en leilindes werd afgeboord. Haaks op de inkompartij is de toegang tot het theater, met op het einde het centrale middenvak. Ook op het eind van de toegang zijn er links en rechts de berceaus die het theater volledig ontsluiten en toegang geven tot de loges. De loges zelf zijn telkens afgeboord met, op overkijkbare hoogte, geschoren hagen.


ID: 130323 | Landschappelijk element

Op stam gezette buxus

Armekleie 7 (Zwalm)
Aan de straatzijde van de woning staat een op enen gezette buxus, vermoedelijk nog een restant uit een boerentuintje. Met een stamomtrek van 56 cm heeft deze traag groeiende soort reeds een behoorlijke leeftijd. De juiste leeftijd is hier moeilijk te achterhalen, maar dit is mogelijks meer dan honderd jaar. Het was vroeger de gewoonte om buxus te scheren, doch van dit beheer is niets meer te merken. De buxus is hier een klein boompje met een vrij groeiende kruin.


ID: 132754 | Landschappelijk element

Topiary van buxus bij de pastorietuin

Beerlegemsebaan 61 (Zwalm)
Op het talud langs de Beerlegemsebaan staan vier geschoren buxussen. Het betreft hier een zeer interessante, vrij snel groeiende cultivar van Buxus sempervirens, de ‘gewone’ buxus of palm, met relatief groot, rondovaal blad. Deze buxus treffen we regelmatig, al dan niet geschoren, in pastorietuinen.


ID: 130265 | Landschappelijk element

Op stam gezette buxus boerentopiary

Herpelstraat 27 (Zwalm)
Als restant uit een boerentuintje staat er op het boerenerf een op stam gezette geschoren buxus. In boerentuintjes werd buxus gebruikt om perken mee af te zetten , eveneens werden ze gebruikt om er bepaalde decoratieve vormen in uit te knippen. Met veel zorg ontstonden allerlei vormen al dan niet geïnspireerd op het agrarisch gebeuren of op boerderijdieren.


ID: 130252 | Landschappelijk element

Lindeprieel

Machelgemstraat 1 (Zwalm)
In de tuin ten noordwesten van de woning staat op het erf een lindeprieel. De tuin is op klassieke wijze opgedeeld met een centraal gaanpad dat begint bij de deur en loopt onder het prieel door. Door de bewoners wordt dit prieel het zomerhuis genoemd, de plaats waar men in de zomer onder het loof van de lindes lommerrijk kon verpozen.


ID: 130253 | Landschappelijk element

Boerentopiary van twee geschoren buxussen

Machelgemstraat 1 (Zwalm)
Het boerentuintje ten noordwesten van de woning is op klassieke wijze ingedeeld met een gaanpad dat begint aan de deur en met een siergedeelte aansluitend aan de woning en verder verwijderd het nutsgedeelte dat werd gebruikt als moestuin. In het siergedeelte werden snijbloemen gekweekt en werden wintergroene struiken zoals buxus in kunstmatige vormen gesnoeid. Door het snoeien en scheren van de struiken bekwam men soms zéér complexe vormen. Hier bestaat de topiary uit een cilindervormige basis met erboven één of twee cilindervormige etages met in de top een diervormig figuur. De vormen zijn door de jaren heen vervaagd, maar met een beetje verbeelding zie je meestal zoiets als een kleinvee-achtig dier, zoals een kip of een haan.


ID: 130298 | Landschappelijk element

Topiary van taxus

Sint-Annastraat 3 (Zwalm)
Wintergroene taxus werd in een kunstmatige vorm gesnoeid. Door het snoeien en scheren van de struiken bekwam men soms zéér complexe vormen. Hier bestaat de topiary uit een op stam gezette struik met in de top een diervormig figuur. De vormen zijn meestal door de jaren heen vervaagd, maar met een beetje verbeelding zie je meestal zoiets als een kleinvee-achtig dier, een eend, kip of een haan.


ID: 133079 | Landschappelijk element

Taxusprieel

Avelgemstraat 180 (Zwevegem)
Achter in de moestuin aansluitend bij de z.g. “Kasteelhoeve” (nr. 182) staat een nog mooi onderhouden Taxusprieel. Het is een ornamenteel object dat bestaat uit vier hoek elementen gevormd door getrapte blokvormen met op de top een halve bol als afsluiter. Centraal bevindt er zich een hoog cilindervormig deel, ook voorzien van een halve bol als koepelelement.