Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

119 resultaten


ID: 16994 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


ID: 130981 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette geschoren hulsten

Wulveringemstraat (Veurne)
Op het kerkhof van Leisele werd tegen de zuidgevel van de parochiekerk een calvarie aangebracht. Het kruisbeeld wordt langs weerszijden geflankeerd door een op stam gezette geschoren hulst. Dankzij het wintergroen karakter is hulst een veel gebruikte soort op kerkhoven.


ID: 132165 | Landschappelijk element

Geschoren prieel van gele kornoelje in oude moestuin

Kloosterstraat 40 (Voeren)
Het geschoren prieeltje van gele kornoelje maakt deel uit van een moestuinsite langs de Voer. Het loverprieel staat naast een houten kruis. Het prieeltje is een sierelement en getuigt van een oude beheersvorm uit het verleden.


ID: 131720 | Landschappelijk element

Geschoren buxus bij hoeve

Pontus 1 (Voeren)
Het palmboompje is in de vorm van een grote bol geschoren. De topiary vormt een beeldbepalend object in de omgeving. De rondbladige buxus (Buxus sempervirens 'Rotundifolia') en aanpalende langgestrekte hoeve vormen al geruime tijd een historische entiteit. De representatieve groeivorm wordt behouden door een regelmatig scheerbeheer.


ID: 304885 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

Ulvend (Voeren)
Rond het gehucht Ulvend staat op de Kabinetskaart van de Ferraris een cluster van hoogstamboomgaarden ingetekend. Op alle latere kaarten blijven deze percelen hoogstamboomgaard. De huidige hoogstamboomgaard bestaat uit een 25-tal perelaars omgeven door een geschoren veekeringshaag van meidoorn met veel bijmenging van hulst. Er bevinden zich verschillende bollen geschoren hulst als boerentopiary in de haag. De hoogstamboomgaarden in Voeren kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge erfgoed- en natuurwaarde en herbergen vaak nog oude fruitrassen.


ID: 207710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Ter Elst

Vijfseweg 21 (Waregem)
Reeds van oudsher locatie van een hoeve, centrum van de heerlijkheid Ter Elst, aan wie het foncier en de latere villa de naam ontlenen. Gebouwd in 1908 (registratie in het kadaster in 1908) voor nijveraar Karel De Zutter uit Eeklo naar ontwerp van de Brugse architect Jos Viérin.


ID: 205987 | Bouwkundig element

Demarezkapel

Molenaarstraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede en gebouwd in 1944 uit dankbaarheid om gespaard te zijn van oorlogsleed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geflankeerd door twee hulstbomen en gelegen in een bloemperkje met gemetseld knielbankje. Driehoekig bakstenen volume met kruis en beglaasde mijterboognis met beeld.


ID: 14475 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef-Gooreind met kerkhof

Kerkplaats (Wuustwezel)
Kerk van 1936-39 naar ontwerp van architect Jef Huygh, vrijstaand gebouw omringd door kerkhof.


ID: 14651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Zoerselhof met park

Zoerselhofdreef 40 (Zoersel)
Classicistisch kasteel uit het vierde kwart van de 18de eeuw, ingeplant binnen uitgestrekt domein in Zoerselbos.


ID: 33195 | Bouwkundig element

Tyne Cot New British Cemetery met Memorial to the missing

Tynecotstraat (Zonnebeke)
Grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld, met ongeveer 12.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van Herbert Baker, met medewerking van J.R. Truelove. Deze begraafplaats omvat het 'Memorial to the missing', waarop de namen van ongeveer 35.000 vermisten zijn gebeiteld, die tijdens de oorlog zijn gevallen. Deze gedenkmuur is ontworpen door Herbert Baker, met beeldhouwwerk van F.V. Blundstone en Joseph Armitage. Op de begraafplaats bevinden er zich vijf Duitse bunkers, waarvan er twee vrij liggen, één onder het centrale 'Cross of Sacrifice' en twee onder het gedenkteken voor de vermisten.