Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

119 resultaten


ID: 130408 | Landschappelijk element

Geschoren taxussen op het kerkhof van Hofstade

Bergweg, Hofstade-Dorp (Aalst)
Op het kerkhof van Hofstade staan 21 geschoren taxussen, 3 geschoren hulsten en 1 geschoren buxus. Het zijn immer groene volumes die in allerlei vormen zijn geschoren. De meeste zijn geplant langs al dan niet verdwenen paden, andere zijn geplant bij of op graven en zijn nog mooie voorbeelden van traditioneel gesnoeide struiken.


ID: 166 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ronsevaal

Brusselbaan 2, Brusselse steenweg 211-213 (Aalst)
Het domein Ronsevaal omvat het eclectisch landhuis met aanhorigheden uit circa 1892-1895, het omgevend landschappelijk aangelegd park met daarin de in 1930 opgerichte cottagevilla Les Trembles, die in 1960 L-vormig uitgebreid werd naar ontwerp van architect Jacquelin Taylor Robertson en voorzien werd van een eigen tuinaanleg door Russell Page.


ID: 304271 | Landschappelijk element

Leilindenrijen en geschoren taxusbollen bij Sint-Jobkapel

Frans Roucelstraat, Kwalestraat, Sint Jobstraat (Aalst)
De kapelhof bij de Sint-Jobkapel herbergt een traditioneel aangelegde en onderhouden beplanting, bestaande uit een lijnaanplantingen met 27 leilindes en een onderbegroeiïng met 29 geschoren taxusbollen.


ID: 130789 | Landschappelijk element

Parasoltaxus

Kortenhoekstraat 111 (Aalst)
De parasoltaxus bevindt zich in een privétuin die deel uit maakt van een vroeger erf. De boom hangt deels over de afsluiting langs de Kortenhoekstraat. Het betreft een kunstmatig gevormde boom, meer bepaald een geschoren taxusboom, met een stamomtrek van 2,16 meter, een kruindiameter van 7,5 meter en een hoogte van 4 à 5 meter.


ID: 130790 | Landschappelijk element

Twee geschoren taxussen

Kortenhoekstraat 25 (Aalst)
Twee fraai geschoren taxussen op een erf bij een hoeve.


ID: 130421 | Landschappelijk element

Geschoren taxussen op kerkhof Maria-Aalter

Aalterstraat, Wingenestraat (Aalter)
Op het kerkhof van Maria-Aalter staan 26 geschoren taxussen. Het zijn immer groene volumes die in de vorm van afgeknotte kegelvormen zijn geschoren. Ze zijn geplant langs de kerkhofpaden, de topiary zijn mooie voorbeelden van traditioneel geschoren struiken.


ID: 34825 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bellem

Mariahovelaan 2-4, 4A (Aalter)
Het omgrachte kasteel Mariahove werd begin 19de eeuw heropgebouwd door de industrieel J.-L. van Caneghem. Het werd in de periode 1855-1860 in neoclassicistische stijl aangepast naar ontwerp van Bruno Renard. Het omringende park in landschappelijke stijl werd aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Ten zuiden van het park een jachtbos met dreven in sterrenpatroon. De ronde duiventoren is afgedekt met een achtkantige leien spits met windwijzer met duif en klimt vermoedelijk op tot de 16de eeuw.


ID: 130971 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden en geschoren hulsthaag

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De erfbeplanting, bestaande uit een hulsthaag en twee welkomstbomen, bevindt zich langs de westzijde van de Oostmolenstraat te Aalter bij een hoeve met losstaande bestanddelen, die minstens opklimt tot de 18de eeuw en gelegen is in een boomgaard.


ID: 131946 | Landschappelijk element

Meidoornhaag met twee geschoren hulstboompjes als hoekboom

Oostmolenstraat 265 (Aalter)
Samen met het knal rode toegangshek wordt het erf van een hoeve afgesloten met een geschoren meidoornhaag. Aan de straatzijde is de scheerhaag bij het begin en einde voorzien van twee op stam gezette hulsten, zij markeren er de hoeken van het kadastrale perceel.


ID: 34778 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand of Hulp der Christenen met kerkhof

Wingenestraat (Aalter)
Parochiekerk, omringd door omhaagd kerkhof en gebouwd in 1850-51 naar ontwerp van priester-architect Jan August Clarysse in neogotische stijl, één van de eerste neogotische kerken in Vlaanderen. Hallenkerk met driebeukig transeptloos schip van vier traveeën onder leien zadeldak met dakruiter, met polygonale koorafsluiting geflankeerd door driezijdige apsissen, sacristie en berging. Op het kerkhof staan manshoge kegelvormige taxusstruiken.