Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

99 resultaten


ID: 58349 | Bouwkundig element

Tiendenpaal

Kerkplein (Sint-Laureins)
Eén van de drie bewaarde paalstenen in Sint-Margriete op de grenslijn van de tiendrechten van de Sint-Baafsabdij en van het kapittel van Doornik. De paalsteen in de voortuin van de parochiekerk op het Kerkplein is vermoedelijk afkomstig van de Roeselarepolder en werd aldaar geplaatst in 1654.


ID: 78624 | Bouwkundig element

Tiendenpaal

Sint-Livinuspolder (Sint-Laureins)
Eén van de drie bewaarde paalstenen in Sint-Margriete op de grenslijn van de tiendrechten van de Sint-Baafsabdij en van het kapittel van Doornik. De paalsteen in Sint-Livinuspolder werd geplaatst in 1654 op de plaats waar ook in 1482 een paal geplaatst werd, naar aanleiding van het plaatsen van nieuwe grenspalen na de indijking van verschillende kleine polders in 1652. Deze zandstenen paal is in totaal circa 1m50 hoog en is vrij goed bewaard.


ID: 58363 | Bouwkundig element

Tiendenpaal

Sint-Margrietestraat (Sint-Laureins)
Eén van de drie bewaarde paalstenen op de grenslijn van de tiendrechten van de Sint-Baafsabdij en van het kapittel van Doornik op het vroegere grondgebied van Sint-Margriete. Hardstenen monoliet met kenteken met drie verticale lijnen. Deze paal dateert vermoedelijk nog van 1482, toen de Sint-Baafsabdij na de oprichting van de nieuwe parochiekerk van Sint-Margriete in 1470 en de indijking van de Sint-Livinuspolder in 1482 vier nieuwe paalstenen oprichtte op de in 1244 uitgestippelde grens.


ID: 135426 | Landschappelijk element

Holle weg Heide

Heide (Sint-Truiden)
De weg tussen Nieuwerkerken en Wijer ten noorden van Sint-Truiden (nu Heide) volgt een historisch traject waarvan de oorsprong zeker tot de 14de eeuw kan worden teruggevoerd. Waar de verharde weg over een hoogte van het interfluvium tussen Gete en Herk gaat, neemt hij de vorm van een holle weg aan met houtkanten van beuk, haagbeuk en eik.


ID: 200889 | Bouwkundig element

Provinciale grenspaal

De Stropersstraat (Stekene)
Naast het tolkantoor aan het kruispunt van de staatsgrens met Nederland en de baan Hulst - Sint-Niklaas bevindt zich een provinciegrenspaal of grenszuil geplaatst door de provincie Oost-Vlaanderen na de vastlegging van de provinciegrenzen.


ID: 15459 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kruis

Kerkstraat (Stekene)
Driebeukige kruiskerk van zes traveeën met achtkantige vieringtoren en drie oostelijke koren van drie traveeën met polygonale apsis. Aan de zuidzijde een gekasseide parking en aan de noordoostzijde een plantsoentje waarin zich onder meer de vroegere schandpaal en twee arduinen grensstenen bevinden.


ID: 200888 | Bouwkundig element

Grenspaal anno 1720

Lekestraat (Stekene)
In de dorpskom ten noordoosten achter de Heilige Kruisparochie staan thans in een plantsoentje twee arduinen grensstenen uit de Oostenrijkse Periode.


ID: 304168 | Bouwkundig element

Grenspalen nummers 14 tot 45

's Gravenvoeren, Moelingen, Sint-Martens-Voeren, Teuven (Voeren)
Gietijzeren grenspalen op de grens tussen de gemeente Voeren en Nederland, geplaatst als gevolg van het traktaat van Maastricht van 8 augustus 1843 waarbij langs heel de Belgisch-Nederlandse grens grenspalen geplaatst werden.


ID: 304243 | Bouwkundig element

Hardstenen tussengrenspalen

's Gravenvoeren, Moelingen, Sint-Martens-Voeren, Teuven (Voeren)
Hardstenen "tussengrenspalen" op de grens tussen de gemeente Voeren en Nederland geplaatst tussen de gekende gietijzeren grenspalen.


ID: 135384 | Landschappelijk geheel

Gulpvallei met omgeving

Remersdaal, Teuven (Voeren)
De Vallei van de Gulp ligt in het oosten van Voeren. De waterloop de Gulp meandert tussen graslanden. De vallei ligt aan de voet van hellingbossen op Nuropperberg en Teuvenerberg. Op het plateau is er open akkerland en grasland. De kleinschalige dorpskern van Teuven en het kasteel van Obsinnich bevinden zich op de linker oever, de abdij en watermolen van Sinnich liggen op de rechter oever. Het spoorwegviaduct uit WOI bevindt zich op de lijn Tongeren-Aken.