100 resultaten
ID: 33371 | Bouwkundig element
Prinsengoeddreef 39 (Aalter)
Historisch belangrijke hoeve en neerhof van het voormalige grafelijke domein en foncier van de heerlijkheid van het Knesselaarse, minstens opklimmend tot begin 13de eeuw doch vermoedelijk van Frankische oorsprong en oudste nederzetting in de streek. Aangepast boerenhuis van oorspronkelijk vijf + twee traveeën onder zadeldak, vermoedelijk vernieuwd in de loop van de 19de eeuw.
ID: 15891 | Bouwkundig element
Grensstraat 16 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen rondom deels onverhard, deels gekasseid erf. Ten westen, weide afgezet met doornhaag waarin 18de-eeuwse (?) grenssteen. Ten noorden, boerenhuis met twee opkamertraveeën + vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1878 door middel van baksteenkoppen in linkerzijgevel, maar met 18de-eeuwse kern.
ID: 10841 | Bouwkundig element
Antwerpsebaan (Antwerpen)
Grenspaal nummer 263, gelegen op de kruising met de Scheidreef.
ID: 215716 | Bouwkundig element
Borgerhoutsestraat, Carnotstraat, Kersbeekstraat, Ketsstraat, Milisstraat, Somméstraat, Stuivekenskerkestraat, Tuinbouwstraat, Van Geertstraat, Van Havrelei, Van Hovestraat, Van der Keilenstraat (Antwerpen)
De westelijke grens met de stad Antwerpen wordt nog door dertien stenen gemarkeerd daterend van het vierde kwart van de 19de eeuw, op de grens met Deurne ten oosten zijn nog twee grensmarkeringen bewaard van kort voor de Eerste Wereldoorlog.
ID: 301764 | Bouwkundig element
Scheidreef (Antwerpen)
Deze grenspaal uit 1843 met volgnummer 261 staat in het verlengde van de Kalmthoutsebaan, aan de Scheidreef en ter hoogte van de Asberg.
ID: 79292 | Bouwkundig element
Oudenaardsesteenweg (Avelgem), Oudenaardseweg (Wortegem-Petegem)
Arduinen provinciegrenspaal van circa 1850 aan de grens met Oost-Vlaanderen. Schacht met banderol voorheen met provincienamen.
ID: 89428 | Bouwkundig element
Overleiestraat (Beernem)
Grenspaal op de grens met Oost-Vlaanderen. Vermoedelijk circa 1870 geplaatst op initiatief van het Oost-Vlaams provinciebestuur, dat langs alle grote wegen aan de provinciegrenzen soortgelijke grenspalen plaatste.
ID: 308304 | Bouwkundig element
Bertem (Bertem), Winksele (Herent)
Twee palen markeren de grens met het middeleeuwse rechtsgebied van de Leuvense schepenbank, ook wel 'kuip van Leuven' genoemd. In oorsprong gaat dit gebied terug op het middeleeuwse domein van de graven van Leuven. Deze twee afpalingen dateren van 1661-1667 en van 1783-1789.
ID: 200499 | Bouwkundig element
Oude Keerbergsebaan (Bonheiden)
18de-eeuwse grenspaal, gelegen in het zuidoosten van de gemeente, op de grens met Keerbergen.
ID: 301813 | Bouwkundig element
Academiestraat, Biskajersplein, Blekersstraat, Carmersstraat, Engelsestraat, Genthof, Gouden-Handrei, Gouden-Handstraat, Hoornstraat, Jan van Eyckplein, Kandelaarstraat, Koningstraat, Kraanrei, Krom Genthof, Langerei, Langestraat, Leffingestraat, Minneboplein, Molenmeers, Oosterlingenplein, Schrijnwerkersstraat, Sint-Annakerkstraat, Sint-Annarei, Spiegelrei, Spinolarei, Strostraat, Torenbrug, Verversdijk, Wijnzakstraat (Brugge)
De Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei bevinden zich in de middeleeuwse kern van Brugge. Brugge ontwikkelde zich op drie zandruggen aan de Reie, de rivier die als hoofdader de stad doorkruist van zuid naar noord, met name van het Minnewater tot aan de Dampoort.