Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

196 resultaten


ID: 135176 | Landschappelijk geheel

Groot Ter Doest en omgeving

Lissewege (Brugge)
Dit gebied omvat een gedeelte van het poldergebied rond het Lisseweegs Vaartje, alsook een deel van de dorpskern van Lissewege. De dominante poldergraslanden kennen gedurende het gehele jaar een zeer hoge grondwaterstand door hun lage ligging. De perceelsstructuur hangt vast aan de hoeve van het abdijcomplex Groot Ter Doest en bestaat uit grote regelmatige percelen begrensd door grachten met rietvegetatie. De monumentale dwarsschuur van de voormalige abdij vormt de blikvanger in de omgeving door haar grootte en door de vorm.


ID: 135404 | Landschappelijk geheel

Maleveld en kasteeldomein van Male

Sint-Kruis (Brugge), Sijsele (Damme)
Dit gebied omvat de dorpskern van Male met het kasteeldomein bij het Slot van Male en het achterliggende ontginningsgebied van het Maleveld. De grafelijke structuur van de Heerlijkheid van Male is goed herkenbaar door het versterkte kasteel met vroeger lusthof, het schepenhuis en de schandpaal. De openheid van het Maleveld, zonder tussenfase van bebossing omgezet naar gelijkmatig verkaveld akkerbouwgebied, verwijst nog enigszins naar het vroegere gemene gebruik van dit gebied tijdens de middeleeuwen. De Maleleie vormt een oude ontwateringsgracht in de richting van Damme.


ID: 74805 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve bij kasteel Forreist

Doornstraat 209-213 (Brugge)
De hoevesite bestaat uit verschillende losse bestanddelen. De boerenwoning, met gevel in empirestijl, is uniek voor het agrarisch erfgoed in Vlaanderen. De schuur is 18de-eeuws. De stallen vormen de noordzijde van een ommuurde groentetuin en herbergen een oranjerie. Op het erf van de hoeve en de aansluitende huiskavel zijn telkens met een typische inplanting ook een bakhuisje, een stalgebouwtje en een grondvest van een vroeger schuifje op de grachtomwalling bewaard.


ID: 74847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Forreist

Doornstraat 209-215, 290 (Brugge)
Het domein Forreist met het kasteel, voormalig remisegebouw, hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef en enkele vroeg-romantische parkstructuren, is een uniek ensemble en totaalconcept in empirestijl naar ontwerp van de Brugse architect J.F. Van Gierdegom, initieel gebouwd omstreeks 1808-1815 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Het kasteel werd in 1907-1909 uitgebreid naar ontwerp van architect Louis Ernest Charles. De kasteelsite Forreist bestaat uit een kasteel met voormalig remisegebouw, een hoeve met aanhorigheden, een toegangsdreef, een driedelige parkstructuur met onder meer een tot grotto omgebouwde ijskelder en een boswachterswoning. Ook een selectie van enkele graslanden, boomgaard- en parkbosrelicten, voorheen verbonden aan het kasteel, worden tot de site gerekend.


ID: 71860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groene Poort

Dudzeelse Steenweg 460, 464, 460A (Brugge)
Het kasteeldomein Groene Poort bestaat uit een vrijstaand landhuis met park, tuin, en nutsgebouwen. Rondom het kasteeldomein liggen weilanden, oorspronkelijk deel uitmakend van de site. Het neerhof omvat een hoeve met losse bestanddelen met een 19de-eeuws bakhuis en een 17de-eeuwse duiventoren.


ID: 301654 | Bouwkundig element

Omgeving van hoeven De Groote Schuure en Fort van Beieren

Gemeneweidestraat (Brugge)
De omliggende percelen horend bij de hoeven zogenaamd het Klein Fort van Beieren en de hoeve de Groote Schuure vormen de historische huiskavels bij de beide hoeven en dragen een typerend en historisch constant grondgebruik als graasweide.


ID: 77019 | Landschappelijk element

Gemene Weidebeek

Gemeneweideweg-Zuid (Brugge)
Natuurgebied van de Gemeneweidebeek, van circa 32 hectare gelegen tegen de grens met Sint-Kruis en midden in de bebouwde kom.


ID: 79715 | Bouwkundig element

Hoeve De Goudblomme

Stationsweg 28 (Brugge)
Hoeve bestaande uit een hoofdgebouw volgens langgeveltype, waarrond enkele bijgebouwen zijn gegroepeerd.


ID: 308164 | Landschappelijk element

Kanaaltrace De Lieve

Damme, Moerkerke (Damme)
Het tracé van de Lieve in de gemeente Damme is een relict van het historisch binnenscheepvaartkanaal dat tussen 1251 en 1269 van Gent tot Damme werd aangelegd. Waar de Gentse Lieve door het Brugse Vrije liep moest een brede strook land worden onteigend, dit is tot op vandaag duidelijk zichtbaar in de percelering. De waterloop zelf is gereduceerd tot gracht en op andere plaatsen slechts zichtbaar als kleine verzinking in het reliëf.


ID: 78924 | Archeologisch / Landschappelijk element

Site Ten Doele en omgeving

Oostkerke (Damme)
De site ten Doele omvat een graslandkern met een goed bewaarde mottesite gelegen in de polders ten noorden van Damme.