Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 73764 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Driestenbroekestraat 31 (Brakel)
Semigesloten hoeve met U-vormige aanleg uit het vierde kwart van de 19de eeuw en vergroot in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bedrijfsgebouwen in combinatie baksteen en houten stijl- en regelwerk met lemen vullingen, rondom ten dele gebetonneerd erf. Armpomp met arduinen waterbak tegen de erfgevel.


ID: 54412 | Bouwkundig element

Hoeve Turkeyenhof

Zegelaan 40A (Bredene)
Reeds aangeduid op de P. Pourbuskaart van het Brugse Vrije (1560-1571); boerenhuis vernieuwd in 1737. Verkaveling van de hoevegronden in de jaren 1970 en sloping van het gebouwencomplex met uitzondering van het boerenhuis, een gedeelte van de schuur, het bakhuis en het hondenhok. Langgestrekt boerenhuis van witgekalkte baksteen met gepikte plint, onder onderbroken zadeldak.


ID: 70820 | Bouwkundig element

Kasteel De Viggel

Gruitroderkiezel 73 (Bree)
Ruim buitenhuis gebouwd door architect L. Jaminé in 1895, in opdracht van ridder Alexander de Borman, procureur des konings te Bergen. Het frontgedeelte is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Het diephuisgedeelte tegen de achtergevel telt drie traveeën en twee bouwlagen. Het geheel is gelegen in een park in landschapsstijl.


ID: 79760 | Bouwkundig element

Hoeve Tillegemgoed

Canadezenstraat 104 (Brugge)
Toegankelijk via een lange geasfalteerde oprit met links de boomgaard. Tegen het lage boerenhuis werd in de jaren 1930 een nieuw woonhuis gebouwd. Het oude volume is recent vernieuwd.


ID: 79676 | Bouwkundig element

Hoeve Twee Poorten

Dudzeelse Steenweg 642 (Brugge)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een onverhard erf toegankelijk via een lange oprijlaan. Woonhuis uit de 17de eeuw van vier traveeën + twee opkamertraveeën onder verspringend zadeldak (Vlaamse pannen) met dakruiter. Geïntegreerde stalvleugel volgens gevelsteen daterend van "1873".


ID: 78791 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Altenaweg 1 (Damme)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen op een onverhard en deels beboomd erf. Erf is van de straat afgescheiden door een sloot waarlangs een beukenhaag. Ten zuiden van het erf, een ommuurde vierkante moestuin, aangelegd in 1884 en U-vormig ommuurd. L-vormige opstelling van boerenhuis-stal (Vlaamse pannen, nok haaks op de straat) en schuur, samen met achter het huis gelegen bakhuis gebouwd in 1875. Gietijzeren hek tussen twee pijlers, serre en wagenhuis.


ID: 78968 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Rostune

Gentse Steenweg 17 (Damme)
Historische, voorheen volledig omwalde hoeve "Rostune", vermoedelijk opgetrokken in 1724 met integratie van oudere kern op het neerhof van het "Hof ter Ostijne", een vroegmiddeleeuwse heerlijkheid en leen van de Burg van Brugge waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1240, gelegen ten oosten van de kerk van Sijsele.


ID: 78676 | Bouwkundig element

Hoeve

Hulsterlo 1 (Damme)
Hoeve opklimmend tot minimum het tweede kwart van de 19de eeuw, zie boerenhuis en stalvleugel reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen. Lange erfoprit. Losstaande hoevegebouwen grosso modo in U-vormige opstelling omheen deels verhard erf met onder meer poel en mestvaalt. Ten zuiden van boerenhuis, stoep en moestuin. Witgekalkte, bakstenen bestanddelen op zwart gepekte plint onder overkragend zadeldak. Bakhuis-zomerkeuken en hondenhok met getrapt geveltje.


ID: 78780 | Bouwkundig element

Historische site

Lapscheurestraat 4 (Damme)
Historische site die in de 17de eeuw ontstaan is ten noorden van de in 1640 nieuw ingeplante parochiekerk. Thans bestaat het ensemble uit de centraal, haaks op de straat gelegen 17de-eeuwse pastorie met ten zuiden daarvan de herenwoning die in 1845 is opgetrokken als kosterwoning. Ten oosten, 19de-eeuwse stalgebouwen, in 1910 uitgebreid met een haakse stalvleugel en een grote schuur ten noordwesten.


ID: 78726 | Bouwkundig element

Hoeve Hulsterlo

Oude Sluissedijk 52 (Damme)
Hoeve opklimmend tot minimum het laatste kwart van de 18de eeuw. Restanten van oorspronkelijke omwalling; poel aan zuidzijde van het erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers, rechts met rondbogig beeldnisje (verdwenen beeld). Woonstalhuis aan zuidwestzijde en schuur aan noordoostzijde. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw op gepekte plint. Losstaande bakstenen dwarsschuur onder overkragend zadeldak (mechanische pannen). Ten noordwesten, hutvormig hondenhok met bolbekroning.