Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

67 resultaten


ID: 802 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie en tuin van de Sint-Stephanusparochie

Kerkstraat 11 (Hoeselt)
Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, in neoclassicistische stijl, door middel van muurankers gedateerd 1846 met bijhorende tuin.


ID: 134706 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Vlamertinge

Hospitaalstraat 26-30 (Ieper)
Het kasteelpark van Vlamertinge is aangelegd in landschappelijke stijl met een bescheiden tendens naar gemengde stijl, gezien de aanwezigheid van geometrisch aangelegde bloemen- en plantenperken rondom het kasteel, regelmatige buxusperken in het grasveld voor de loggia en de rechte dreef die aansluit op de Veurnseweg.


ID: 126651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vestingen Ieper

Rijselstraat (Ieper)
Van de Vaubanvestingen, uitgebouwd op 14de-eeuwse kern, resten twee derden van de gebastioneerde binnenversterking met gracht en drie halve manen, fragmenten en/of tracé van het buitenwerk, en sporen van een oorspronkelijk overstromingsgebied. Naoorlogse inbreng van nieuwe constructies in plaats van verdwenen stadspoorten, waaronder het bekende Britse oorlogsgedenkteken door R. Blomfield als poortgebouw ontworpen ter vervanging van de vroegere Menensepoort. De beboomde natuurwandeling naar ontwerp van L. Fuchs sluit aan bij een in de 19de eeuw ontstane "promenade"-traditie.


ID: 130810 | Landschappelijk element

Lievehereboom en zomereik

Lievehereboomstraat, Vinckenroyestraat (Kortessem)
De lievehereboom, een zomereik (Quercus robur), is één van de oudste bomen van België (volgens de overlevering zou de boom geplant zijn omstreeks 800). Deze boom vormt een belangrijk baken in het omringende agrarische landschap.


ID: 132413 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar hier heeft een stamomtrek van om en bij de 8,3 meter. De stoof heeft 9 stammen waarvan de dikste, op 1,5 meter hoogte, een omtrek heeft van bijna 2,6 meter (meting is uitgevoerd in 2011).


ID: 132414 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar hier heeft een stamomtrek van om en bij de 6 meter.


ID: 132415 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar hier heeft een stamomtrek van om en bij de 5 meter.


ID: 132417 | Landschappelijk element

Eikenhakhoutstoof Molenberg

Daalbroekstraat 120 (Lanaken)
Op het domein van het Centrum Kinderzorg en Gezinsondersteuning Molenberg staan op het centrale grasplein enkele indrukwekkende stoven van zomereik (Querqus robur). Het betreft de oudste en grootste hakhoutstoven van zomereik in de regio. Dit exemplaar heeft een stamomtrek van om en bij de 5,5 meter.


ID: 132711 | Landschappelijk element

Soortenrijk valleibosje langs de Windgatbeek

Sasbaan (Lebbeke)
In de Dendervallei, tussen de Dender en de Windgatbeek in de omgeving van het kasteel van Wieze (ten noorden van de Sasbaan) bevindt zich een typisch valleibosje van natuurlijk gevormde heesters, waarbij de bosranden en houtkanten een uitzonderlijke soortenrijkdom herbergen.


ID: 9096 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Koninklijk Gesticht Van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het Koninklijk Instituut van Mesen omvatte een indrukwekkend gebouwencomplex gelegen in een park met vijver met tuinbruggen en parkdreef en met een hoge bakstenen ommuring die oorspronkelijk de Kasteeldreef en -straat, de Markizaat- en Stationsstraat aflijnde. Een deel van het 18de-eeuwse landhuis werd als ruïne geconsolideerd. De stallen in het verlengde van de oranjerie bleven bewaard alsook enkele resten van omheiningsmuren. In het park voorts nog tuinbruggen, kettingpalen en een fruitmuur rond de voormalige moestuin.