Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

67 resultaten


ID: 86594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met geknotte veldesdoorns

Turkeijensteenweg (Pittem), Egemsesteenweg (Tielt)
Vermoedelijk 19de-eeuws Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Witgekalkt bakstenen pijlerkapelletje onder zadeldakje met flankerende veldesdoorn.


ID: 131464 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van eik, beuk en berk op Beerzelberg

Bergstraatje, Borgstraat, Diepestraat, Hallaardreef (Putte)
De Beerzelberg is een getuigenheuvel bebost met hakhoutstoven van zomereik, beuk, en berk. Het samen voorkomen van zomereikenhakhoutstoven en beukenhakhoutstoven van een aanzienlijke omvang, aantal en leeftijd is vrij zeldzaam in Vlaanderen.


ID: 131627 | Landschappelijk element

Laag vertakte opgaande veldesdoorn

Riekestraat (Ronse)
Op een talud dicht bij de weg staat een laag vertakte veldesdoorn, ook wel eens Spaanse aak genoemd. Deze soort komt in de Vlaamse Ardennen niet zo veel voor en is gezien zijn stamomtrek van 210 cm een van de oudste in deze regio. Als autochtone boomsoort is hij belangrijk als genenreservoir en bovendien heeft hij een mooie representatieve groeivorm.


ID: 131546 | Landschappelijk element

Meerstammige zomerlinde kasteeldomein Vordenstein

Horstebaan, Kopstraat (Schoten)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich samen met twee gelijkaardige exemplaren in het weiland voor de ommuurde moestuin van de oranjerie van het domein Vordenstein en vormt een beeldbepalend element in het zuidwesten van het park. Ze vormen mogelijk een relict van een lijnbeplanting.


ID: 304316 | Landschappelijk element

Meerstammige zomerlinde kasteeldomein Vordenstein

Horstebaan, Kopstraat (Schoten)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich samen met twee gelijkaardige exemplaren in het weiland voor de ommuurde moestuin van de oranjerie van het domein Vordenstein en vormt een beeldbepalend element in het zuidwesten van het park. Het omringende park van het domein Vordenstein bleef bewaard, nadat het kasteel in 1946 gesloopt en door een villa vervangen werd.


ID: 3269 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdij van Rozendaal

Rozendaal 1-2, 3-5, 9 (Sint-Katelijne-Waver)
Uitgestrekt natuurgebied met een rijke en merkwaardige fauna en flora als rivierlandschap aan de Nete met resten van de voormalige abdij van Rozendaal.


ID: 301137 | Landschappelijk element

Kottembos

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Het Kottembos bevindt zich in het gehucht Cotthem langs de Kottembeek en wordt deels omgeven door een aangeplant populierenbosje en deels door weilanden. Het gaat om een oud bosje waarin zich nog enkele waardevolle soorten bevinden.


ID: 210653 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel en zomerlinde

Huldenbergstraat (Tervuren)
Oude zomerlinde centraal gesitueerd op een vijfsprong en vermoedelijk aangeplant in de eerste helft van de 18de eeuw met bijhorende veldkapel opgericht in 1863.


ID: 308477 | Landschappelijk element

Kolmontbos

Overrepen (Tongeren)
Kolmontbos bevindt zich ten noordwesten van de stad Tongeren in de deelgemeente Overrepen. Het is een vrij klein, geïsoleerd bos (17,6 ha) omgeven door hoogstamboomgaarden aansluitend bij de dorpskern van Kolmont. In het bos ligt de burchtruïne van Kolmont. In de 19de eeuw zorgde de aanplant van solitaire bomen en bomengroepen er voor dat het parkkarakter van het bos werd versterkt. In het bos liggen naast enkele rechte dreven van betrekkelijk jonge leeftijd ook een aantal oude, relatief diepe holle wegen. In de bosrand komen op meerdere locaties verschillende bomen- en struikenrijen voor die vermoedelijk zijn aangelegd om een eigendomsgrens te visualiseren. Het historisch bosbeheer resulteerde in bosbestanden met zeer oude bomen van voor 1900.


ID: 304231 | Landschappelijk element

Holle weg bij Wijnantsgrebbe

's Gravenvoeren (Voeren)
Bij een kruispunt van wegen gemarkeerd door een wegkruis leidt een holle weg noordwaarts het plateau op. De aardeweg is sterk ingesneden en slingert zich tussen akkers en weilanden met meidoornhagen. Op de taluds staat vooral essenhakhout en opgaande eik. De weg loopt parallel met de Wijnantsgrebbe en komt uit op het plateau waar hij minder diep is ingesneden. Hier biedt de weg zichten op de omringende landbouwgronden en op het Hoogbos. De aardeweg eindigt bij een driehoekig populierenbosje waar meerdere onverharde wegen samenkomen en richting Hoogbos leiden.