Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93 resultaten


ID: 19964 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen UCO-Texas

Vogelenzang 31 (Gent)
Zogenaamd UCO-Texas, oorspronkelijk katoendrukkerij in 1790 opgericht door Abraham Voortman, in associatie met Frans de Vos. Tot de oudste delen van het bedrijfscomplex van de vroegere katoenspinnerij behoren magazijnen en ateliers uit einde 18de - begin 19de eeuw. In het midden van het terrein bevindt zich een dominerend blok van de Manchesteriaanse spinnerij uit 1880, uitgebreid in 1907. Ten zuidwesten aanleunend tegen de spinnerij bevindt zich het typische stoommachinehuis uit het derde kwart 19de eeuw, geflankeerd door een fabrieksschoorsteen. Aan de oostzijde van het terrein bevinden zich de bedrijfsruimten der vroegere weverij, einde 19de eeuw.


ID: 18777 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij  L'avenir

Wielewaalstraat 7 (Gent)
Voormalige katoenspinnerij "L'avenir" (later ook weverij) van de firma L. & F. Motte uit Tourcoing (Noord-Frankrijk), gefusioneerd met de weverij van de Forelstraat tot "Filatures et Tissages L'Avenir".


ID: 13155 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw van de keramiekfabriek

Molendreef 20 (Hemiksem)
Voormalig kantoorgebouw van de keramiekfabriek, gelegen aan de grens met Schelle aan de Vliet.


ID: 47043 | Bouwkundig element

Sint-Jozefcollege

Collegestraat 46 (Herentals)
Als onderwijsinstelling opklimmend tot de Latijnse school van de augustijnen, school van de Markt naar hier overgebracht in 1889.


ID: 32746 | Bouwkundig element

Steen- en buizenbakkerij Dumoulin

Gapaardstraat 4 (Heuvelland)
Steen- en buizenbakkerij, opgericht in 1920 en in werking tot 1978. Vrij goed bewaard geheel.


ID: 50973 | Bouwkundig element

Oliefabriek

Bruggesteenweg 289 (Hooglede)
Onderkelderd breedhuis met kern uit het vierde kwart van de 19de eeuw (zie onder meer linker zijgevel).


ID: 46724 | Bouwkundig element

Landhuis

Heike 3-4, 5 (Hoogstraten)
Achterin gelegen landhuis met personeelswoning, hoeve en stallingen, opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw; gelegen in een uitgestrekt domein.


ID: 79523 | Bouwkundig element

Romp van de Vredesmolen en molenaarswoning

Molenweg 10 (Houthulst)
De molen is gelegen op het gehucht De Smisse op het hoogste punt van Klerken. Roodbakstenen molenromp met sporen van kalkbeschildering. Ten noorden van de molen, molenaarswoning- en hoeve.


ID: 51919 | Bouwkundig element

Borstelfabriek Brosserie l'Hirondelle

Stationsstraat 30 (Izegem)
Voormalige "Brosserie l'Hirondelle", gesticht in 1840 door Jules Demeester. In 1887 oprichting van de Maatschappij Demeester en Paret en bouw van een nieuw werkhuis op de huidige plaats. In 1913 wordt de fabriek aangekocht door A. Devolder. In 1962 wordt de productie stilgelegd en worden de fabrieksgebouwen verhuurd aan een breigoedfabrikant. In 1987 aankoop van de vervallen fabriek door het Vlaams Woningfonds. Afbraak van verschillende vleugels, die vervangen worden door nieuwbouw; de directeurswoning, de magazijnen en het stookgebouw blijven bewaard. Daarnaast wordt de gezonde betonstructuur van de werkplaatsen behouden en opnieuw gebruikt. Het project werd geleid door architect G. Soenen en thans biedt de gerenoveerde fabriek plaats aan acht grote gezinnen.


ID: 91467 | Bouwkundig element

Couchezmolen

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
De Couchezmolen is een bakstenen stellingmolen, die vroeger fungeerde als olie- en korenmolen. Vandaag fungeert de molen enkel nog als korenwindmolen. In de molen is een gemeentelijk Molenmuseum ingericht.