Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93 resultaten


ID: 60896 | Bouwkundig element

Dakpannenfabriek De Pottelberg

Engelse Wandeling 2F, 2I-K (Kortrijk)
"Bouwcentrum de Pottelberg", voormalige pannenfabriek. Dieper in gelegen imposant bedrijf gesitueerd langs de spoorlijn Kortrijk-Moeskroen.


ID: 74743 | Bouwkundig element

Site van N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral

Kapel ter Bede 119-121, Luipaardstraat 4-10 (Kortrijk)
Site van de voormalige N.V. Céramique et briquetteries mécaniques du Littoral, met bewaarde droogloodsen, opgevat als een beeldbepalend volume van twaalf parallelle beuken en gebouwd in 1928. Aansluitend ten oosten poortgebouw, overdekte brug en fabrieksschoorsteen. Verder zijn er nog restanten van de machinekamer en de voorbewerkingsruimte en opslagplaats voor klei, beide daterend van 1923 naar ontwerp van W. Vercoutere. De site omvat eveneens woningen, meer bepaald een conciërgewoning, een baanwachtershuisje en twee directeurswoningen.


ID: 59949 | Bouwkundig element

Vlasweverij De Stoop

Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.


ID: 60390 | Bouwkundig element

Fabriek van De Poortere

Sint-Rochuslaan 19, Wagenmakersstraat 46 (Kortrijk)
Fabriek van De Poortere, in 1903 bouwaanvraag voor conciërgerie (of afsluitingsmuur) naar ontwerp van Van Hoecke-Peeters (Gent), nu groothandel verf en decoratiematerialen N.V. Duthoo-Casteur. Rode baksteenbouw verfraaid met witte baksteen. Conciërgerie waarnaast poort die toegang verleent tot binnenkoer waarop de fabrieksgebouwen uitgeven. Onder meer behouden machinekamer en schoorsteen.


ID: 60248 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop

Spinnerijkaai 43-45 (Kortrijk)
Voormalige Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop, volgens kadastrale gegevens vóór 1910 gebouwd door Camiel De Stoop-Depoortere, een koopman uit Kortrijk. Het complex bestond uit een groot volume, omringd door enkele kleinere annexen. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1927 het Manchestergebouw in dezelfde stijl uitgebreid. Spinnerijgebouw van het Manchestertype, gebaseerd op gevangenisarchitectuur, met een bakstenen hoofdgebouw van vóór 1910 van 3 bouwlagen met plat dak. Het volume wordt gemarkeerd door bakstenen torens en een gekanteelde achterbouw met torenachtig middengedeelte. Stoommachinezaal in afzonderlijk machinehuis naast het Manchestergebouw.


ID: 60812 | Bouwkundig element

Linnenfabriek en directeurswoning

Warande 95, 93A (Kortrijk)
Voormalige linnenfabriek opgericht in 1905 door de gebroeders Verhoost. Werkzaam tot 1970.


ID: 89710 | Bouwkundig element

Roterij Sabbe

Bondgenotenlaan (Kuurne)
Voormalige roterij Sabbe. Roterij met bijhorende machinekamer met stoommachine, horende bij het vlasbedrijf Sabbe gevestigd aan de huidige Generaal Eisenhowerstraat nummer 1.


ID: 89730 | Bouwkundig element

Vlassite van de familie Sabbe

Gen. Eisenhowerstraat 1 (Kuurne)
Voormalige vlassite van de familie Sabbe bestaande uit een zwingelarij, schuren, burelen en conciërgewoning. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een erf met gekasseide oprit. In 1882 bouwde vlaskoper Leo Sabbe de woning op dit perceel, die in 1905 wordt geflankeerd door een magazijn en in 1906 wordt uitgebreid met een achterin gelegen vlasfabriek (zwingelarij), in opdracht van Cyriel Sabbe. Verdere uitbreiding van de site in de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 89826 | Bouwkundig element

Vlasverwerkingsbedrijf Vervaecke

Kortrijksestraat 66-68 (Kuurne)
Dieper in gelegen vlasverwerkingsbedrijf Vervaecke. Het bedrijf werd opgestart circa 1890. In 1902 werd de eerste stoommachine geplaatst. De huidige stoommachine werd aangekocht in 1938 en was van een zeepziederij in Wetteren.


ID: 89859 | Bouwkundig element

Hoeve en vlasbedrijf Verschaeve

Luit.-Gen. Gérardstraat 46 (Kuurne)
Historische hoeve ten zuiden van de dorpskern, gelegen op de linkeroever van de Leie. Vanaf 1936 hoort bij de hoeve een industrieel vlasbedrijf met roterij en schoorsteen, zwingelarij, voormalige vlasschuur en hangars gelegen ten noordwesten van de hoeve.