Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

392 resultaten


ID: 51781 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ardooisestraat 78 (Izegem)
Losse, lage bakstenen gebouw onder pannen zadeldaken, U-vormig opgesteld rondom een begrint erf. Ten zuiden, ijzeren hek waarnaast Mariakapel beschaduwd door lindeboom; ten oosten van het woonhuis, tuintje; ten westen van het woonhuis, serres; ten noorden van de stal, mestvaalt en huisweide.


ID: 51617 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Prins Albertlaan 97 (Izegem)
Historische hoeve met lage losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rond een bekiezeld en begraasd erf. Verankerde rode baksteen onder pannen zadeldaken.


ID: 51776 | Bouwkundig element

Hoeve Rhodesgoed

Rhodesstraat 2 (Izegem)
Hoeve, heden met overwegend eind 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws uitzicht. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels begrint en begraasd erf beschaduwd door twee notelaars, thans doorsneden door de Rhodesstraat; ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers markeren de noordelijke en zuidelijke erftoegangen. Gekasseid toegangspad naar het hoger gelegen boerenhuis.


ID: 88851 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwe Toren

de Manlaan 48 (Jabbeke)
Hoeve "De Blauwe Toren", opgetrokken in 1862 op het domein van het Kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van de toenmalige eigenaar Edmond de Man. Edmond en vooral zijn erfgenaam Alfred de Man lieten op het uitgebreide domein twee hoeves en twaalf huizen optrekken, die gekend zijn als "de blauwe huizen", en waarvan deze hoeve de oudste en bekendste is. Alle gebouwen waren naar het voorbeeld van het oude kasteel met blauwe leien of pannen bedekt; het schrijnwerk werd blauw geschilderd. In 1877 wordt de hoeve met een bakhuis en varkensstal uitgebreid.


ID: 44685 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Eindeken 11 (Kaprijke)
Erf afgesloten door ijzeren inrijhek en voetgangershek met zonmotief aan betonnen pijlers. Boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 44705 | Bouwkundig element

Hoeve

Ooststraat 7 (Kaprijke)
Hoeve met losstaande bestanddelen in een met gras begroeid en omhaagd erf, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Het boerenhuis telt zes traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak met pannen. Bakstenen dwarsschuur van negen traveeën onder een zadeldak uit 1881.


ID: 28448 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Ten Broecke

Kapoenstraat 18 (Kluisbergen)
De grote hoeve 'Ten Broecke' is een site met walgrachten, als foncier horend bij de gelijknamige heerlijkheid, die minstens opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw. Het boerenhuis, gedateerd 1844, is representatief voor de midden 19de-eeuwse grote hoevebouw in de Vlaamse Ardennen, maar vertoont sporen van een veel oudere kern. Bij het huis staan imposante 19de-eeuwse bakstenen bedrijfsgebouwen, waaronder ook een watermolenhuis, gedateerd 1870, en vergezeld van een strekdam, woelkom, drie lindes, oude spaarvijver en sluizenstelsel aan de Molenbeek.


ID: 28322 | Bouwkundig element

Hoevegebouwen

Molenstraat 77 (Kluisbergen)
Voormalige hoeve uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw, eertijds in L-vorm met losse bestanddelen, later overgaand naar vierkante gesloten aanleg rond gekasseid erf. Baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 208843 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Burgemeester Van Ackerestraat 20 (Koekelare)
Wederopbouwhoeve teruggaand op oudere site. De hoeve bestaat uit een woonhuis met aanpalende stal en een vrijstaande schuur in een haakse opstelling georganiseerd rondom een deels begraasd erf. Onverharde erfoprit, aan de straat gemarkeerd door twee paardenkastanjes.


ID: 208672 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Moerestraat 127 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve in U-vormige opstelling met roodbakstenen boerenhuis onder zadeldak, in kern reeds aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1835.