390 resultaten
ID: 71814 | Bouwkundig element
Brugse Steenweg 111 (Brugge)
Achterin gelegen hoevecomplex, bestaande uit losse bestanddelen rondom een bekiezeld erf, waarvan de gebouwen teruggaan tot de 18de eeuw. Temidden van een weiland en verbonden met de straat door een dreef met populieren. De losse bestanddelen zijn het woonhuis met geïncorporeerde stalvleugel, de schuur met wagenkot, de varkensstal en het bakhuis, het pomphuis en de aardappelkelder.
ID: 74979 | Bouwkundig element
Koestraat 16 (Brugge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "TER ZALE", zie houten naambord. Toegankelijk via een lange eikendreef. Hofstede bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een verhard erf toegankelijk via hekken gevat tussen twee overhoeks geplaatste bakstenen pilasters. In het verlengde hiervan restant van brug met aan weerszijden lage muurtjes onder ezelsrug.
ID: 79722 | Bouwkundig element
Ter Bollestraat 2 (Brugge)
Historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf met centraal een mestvaalt.
ID: 79748 | Bouwkundig element
Zeekanaalweg 4 (Brugge)
Historische hoeve toegankelijk van aan de Oostkerkestraat. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf.
ID: 78704 | Bouwkundig element
Burgstraat 2-4, Kerkstraat 33 (Damme)
13de-eeuws hospitaal opgetrokken in vroeggotische stijl, in de loop van de 15de tot de 20ste eeuw uitgebreid met diverse bijgebouwen. Is één van de zeldzaam bewaarde vroege voorbeelden van burgerlijke architectuur in Vlaanderen.
ID: 78981 | Bouwkundig element
Kerkweg 10 (Damme)
Monumentale 18de-eeuwse schuur, op de voorheen omwalde site waar in de 6de eeuw één van de oudste pachthoeves in Sijsele door de Franken werd opgericht. Eenbeukige dwarsschuur met eikenhouten skeletstructuur als drager van het dak. Combinatie van ankerbalkgebinten met jukgebinten en nokstijl en aard- of schaargebinten, stalvleugel en aardappelberging.
ID: 78737 | Bouwkundig element
Sint-Janstraat 1, 2A (Damme)
Historische stadshoeve opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen in het centrum van Damme. Hoeve met 18de-eeuws boerenhuis en bijgebouwen, reeds weergegeven op Ferrariskaart van 1770-1778 en eind 18de-begin 19de eeuw uitgebreid met bijgebouwen aan zuidzijde. Hoeve met semigesloten erfopstelling van de gebouwen. Oorspronkelijk 18de-eeuws boerenhuis als oudste gedeelte van de hoeve, opgetrokken op L-vormig grondplan en voorzien van gekasseide stoep langs de Sint-Janstraat.
ID: 54533 | Bouwkundig element
Bredeweg 133 (De Haan)
Hoeve met losse bestanddelen "FREDERIKSHOF" (zie houten bord), toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee parallelle gebouwen gelegen in een omhaagd perceel.
ID: 86277 | Bouwkundig element
Driesknoklaan 49 (Deerlijk)
Schuur van de historische hoeve "Goed Scaecx ter Plancken", achterleen van de belangrijke Deerlijkse heerlijkheid Scaecx. Enkel de 19de-eeuwse schuur bleef bewaard, de overige gebouwen zijn afgebroken. De site wordt gekenmerkt door een groot aantal serres en een nieuw functioneel bedrijf met bijhorend woonhuis. Ten westen van het voormalige erf, dubbele dwarsschuur gedateerd "1871" zie arduinen jaarsteen in linker zijpuntgevel.
ID: 86302 | Bouwkundig element
Hoekstraat 1 (Deerlijk)
Hoeve " 't Klaverhof", recente naam die verwijst naar een jaarsteen met klavermotief. Historische hoeve met laat 18de-eeuws en 19de-eeuws gebouwenbestand, oorspronkelijk in leen gehouden van de heerlijkheid Houfstraete. Ten oosten van de hoeve loopt de Kasselrijbeek, voorheen Vichtebeek genaamd, die de grens vormt met Waregem en Vichte (Anzegem). Site vermoedelijk ontstaan met de ontginning van het Feretwoud in de loop van de 13de eeuw. De noordoosthoek of het gebied Keelis werd in leen gegeven aan de familie van Gheest, zij verkavelden dit deel en vestigden er verschillende kleine hoeves onder meer het thans verdwenen "Goed te Keelis" en "'t Klaverhof".