Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

79 resultaten


ID: 47554 | Bouwkundig element

Schandpaal

Markt (Vorselaar)
Schandpaal van hardsteen, van 1759, getrapte ronde basis omringd door vier arduinen bollen.


ID: 88568 | Bouwkundig element

Schandpaal

Smoorstraat 12 (Waasmunster)
Schandpaal van de heerlijkheid Sombeke. Links opgesteld in de voortuin van woning nummer 12. Oorspronkelijke standplaats niet met zekerheid bekend, doch er wordt aangenomen dat de schandpaal zoals gebruikelijk stond opgesteld tegenover de kerk en de vierschaar, dit was voor Sombeke op Sombekedries. Arduinen schandpaal op de voet van de bekroning voorzien van jaartal 1699 en staand op een brede achthoekige getrapte basis met drie treden.


ID: 207415 | Bouwkundig element

Roepsteen

Markt (Waregem)
Roepsteen, geplaatst tegen de voorgevel van de Heilige Amandus- en Blasiuskerk. Volgens verschillende auteurs is de roepsteen de basis van de verdwenen schandpaal van de heerlijkheid Waregem.


ID: 89548 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooigem

Desselgemsestraat 15 (Wielsbeke)
Kasteeldomein gelegen ten zuidoosten van de dorpskern van Ooigem, bestaande uit het vermoedelijk 17de-eeuwse kasteel met oudere kern binnen een ronde walgracht, een neerhof ten westen binnen grotendeels bewaarde omwalling met 18de-eeuws voormalig boerenhuis met oudere kern aan de zuidzijde. Buiten de omwalling ligt een park met boomgaard en deels ommuurde moestuin.


ID: 205926 | Bouwkundig element

Heerlijkheidspaal

Kasteelstraat (Wingene)
Voormalige heerlijkheidspaal in 18de-eeuwse vormgeving. Blauwe hardstenen kolom op vierkante sokkel, bekroond door vaasvormig ornament. Omgeven door een halfrond plantenbakje met geïntegreerde zitbank.


ID: 14423 | Bouwkundig element

Schandpaal

Kerkplaats (Wommelgem)
Tegenover gemeentehuis wederopgericht in 1815 na het Franse bewind, gerestaureerd in 1975.


ID: 216084 | Bouwkundig element

Kopie van de oorspronkelijke schandpaal

Parklaan (Zaventem)
Kopie van de oorspronkelijke schandpaal die zich momenteel bevindt bij het jachtpaviljoen in het Domein Drie Fonteinen in Vilvoorde.


ID: 45149 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beerlegem

Kasteeldreef 3-4, 8 (Zwalm)
Kasteeldomein van Beerlegem van circa 60 hectare, gelegen in de vallei van de Munkbosbeek, vermoedelijke teruggaand tot een middeleeuwse site met walgrachten. Omgracht voorhof met smeedijzeren inrijhekken van 1860-61 en dienstgebouwen uit 1773 en 1788. Kasteel gelegen binnen een brede rechthoekige omgrachting uitgebreid tot rechthoekige vijver, axiaal verbonden met het voorhof door een stenen brug. Bouw van een nieuw kasteel circa 1730 en verbouwd in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect O. Geerling in 1872-76. Kasteel en bijgebouwen na oorlogsschade hersteld onder leiding van architect M. Vossaert. Deels omhaagd park met omgrachtingen, vijvers en fonteinen, heraangelegd tussen 1814 en 1830, ten noorden van het kasteel in geometrische stijl met ganzenvoet en toegangsdreef en ten zuiden in landschappelijke stijl met lemen "kluizenaarswoning" en vista in zuidoostelijke richting over de Munkbosbeek en een licht glooiende weide. Ten westen ijskelder van 1843.


ID: 45351 | Bouwkundig element

Schandpaal

Wijlegem (Zwalm)
Voor het kerkhof van de Sint-Margarethakapel, schandpaal heropgebouwd in 1775 met ter plaatse aangetroffen fragmenten van een arduinen schandpaal uit de 16de of 17de eeuw.