79 resultaten
ID: 90158 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat (Meulebeke)
Wegpaaltje ter aanduiding van de weg. Conisch natuurstenen paaltje met ingebeiteld cijfer "2" in dubbel cirkelmotief.
ID: 52687 | Bouwkundig element
Graaf de Broquevillestraat (Mol)
Hardstenen fragment van een laatmiddeleeuwse schandpaal uit de 17de eeuw, naar verluidt de oudste in de Kempen.
ID: 87891 | Bouwkundig element
Gemeenteplein (Oostkamp)
Replica van de schandpaal van de heerlijkheid Nieuwenhove, onthuld in 1996 op het Gemeenteplein naast de Sint-Pieterskerk en het gemeentehuis. De oorspronkelijke schandpaal van de heerlijkheid Nieuwenhove staat op Nieuwenhove in een privaat bos, vlakbij de kruising van de Waterstraat en de Waardammebeek.
ID: 88057 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gruuthuselaan 1, Kapellestraat 87, Stationsstraat 186, 190, 194-198, 186A, Westdijk 19 (Oostkamp)
Het kasteeldomein Gruuthuyse omvat het eind 19de-eeuwse landhuis in neo-Vlaamse-renaissance-stijl, een poortgebouw, conciërge- en hovenierswoning, koetshuis, stallingen en verspreid ingeplante boswachterswoningen, dreven en een indrukwekkend park in gemengde stijl, deels geometrisch, deels landschappelijk, ontstaan omstreeks 1890 naar ontwerp van de Franse equipe rond H. en A. Duchêne. Park met verdiepte gazonpartijen, spiegelvijver met bijzondere watersculptuur, winterserre, rozenpergola en geschoren elementen, graslanden, solitaire bomen, bomengroepen, boomweide, dreven, lovergang, parkbossen en bijhorende zichtassen.
ID: 217043 | Bouwkundig element
Waterstraat (Oostkamp)
Schandpaal van de voormalige heerlijkheid Rode-Nieuwenhove, gelegen in het gehucht Nieuwenhove in een bosje tussen de Waterstraat, de Kampveldstraat en de Waardammebeek.
ID: 27507 | Bouwkundig element
Enameplein (Oudenaarde)
Schandpaal, vroeger opgesteld aan de grenslijn van de steenweg Aalst-Oudenaarde en het Enameplein en omringd door hekwerk, nu een weinig achteruit midden een plantsoentje. Vermoedelijk laat-18de-eeuwse schandpaal van hardsteen met vrij hoge, achtzijdige schacht op dito sokkel; eindigend op vierkante dekplaat met bolbekroning.
ID: 27325 | Bouwkundig element
Stationsstraat 19 (Oudenaarde)
Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder laag zadeldak, van 1897.
ID: 45573 | Bouwkundig element
Marktplein (Oudenburg)
De arduinen zuilvormige constructie is de 17de-eeuwse schandpaal van Oudenburg. Het is één van de weinige overgebleven West-Vlaamse schandpalen en is een sprekend overblijfsel van het Ancien Regime in Oudenburg. De in 1620 vervaardigde schandpaal is opgetrokken in blauwe hardsteen.
ID: 80680 | Bouwkundig element
Markt (Peer)
Alleenstaand gebouw, in traditionele Maasstijl; daterend van 1637 en daardoor het oudst bewaarde stadhuis van Limburg.
ID: 302286 | Bouwkundig element
Douvieweg, Kapelaanstraat, Kasteelstraat, Kerkhofstraat, Kleine Markt, Moenaardestraat, Steenvoordestraat, Vijfhoekstraat, Watouplein (Poperinge)
De dorpskom van Watou (Poperinge) wordt gekenmerkt door twee marktpleinen (Watouplein, Kleine Markt) van elkaar gescheiden door de Heidebeek (Ook Warandebeek genoemd), en gedomineerd door de centraal gelegen parochiekerk Sint-Bavo middenin een omhaagd kerkhof (Kerkhofplein).