422 resultaten
ID: 134469 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 5-6 (Boortmeerbeek)
Landhuis uit de wederopbouwperiode, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar model van het voormalige neoclassicistisch landhuis uit circa 1820; heropgebouwd landhuis met oudere dienstgebouwen uit de 18de en 19de eeuw, omgeven door landschappelijk park; kasteeldomein teruggaand op oudere kasteelsite in oorsprong een middeleeuwse kasteelmotte, tijdens de 17de eeuw omgebouwd tot barokke waterburcht met parterretuin, oranjerie en sterrenbos; circa 1820 heraangelegd als romantisch 'rivierlandschap' uitlopend in bos van circa 100 hectare.
ID: 1909 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kloosterstraat 71 (Bornem)
Heilig Kruisklooster, samen met de omringende tuinen ingeplant op een uitgestrekt, ommuurd terrein tussen Kloosterstraat en Sint-Amandsesteenweg, eertijds volledig omgracht.
ID: 74008 | Bouwkundig element
Pieter Hoelmanstraat 15 (Brakel)
Achterin gelegen bakstenen hoeve van het gesloten type, ten westen en ten zuiden begrensd door de Molenbeek. Voormalige watermolen, waarvan reeds melding in 1571, en brouwerij aan de volledig gekasseide binnenplaats met onregelmatige vorm. Grote molenvijver ten westen.
ID: 12795 | Bouwkundig element
Hoogboomsteenweg 148-152 (Brasschaat)
Omhaagde hoeve horend bij het domein Eikelenberg.
ID: 77231 | Bouwkundig element
Aardenburgseweg 33 (Brugge)
Deze voormalige hovenierswoning dateert van 1870 en hoorde bij het nu verdwenen kasteel "Polderhoek"; de tuin met serre is een restant van de oude ommuurde moestuin. Witbeschilderde baksteenbouw dwars op de straat georiƫnteerd.
ID: 83118 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Carmersstraat 83-87, Snaggaardstraat 56 (Brugge)
Gebouwenblok ten zuiden begrensd door de Carmersstraat, ten noorden door de Snaggaardstraat en ten westen door de Speelmansstraat. Het deels ommuurde complex bestaat uit verschillende gebouwen- en gebouwengroepen met bijhorende tuinen die er werden opgetrokken vanaf circa 1647 tot de 20ste eeuw.
ID: 75113 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Diksmuidse Heerweg 453, Torhoutse Steenweg 452 (Brugge)
Kasteeldomein "Pereboomveld" gelegen in een park in landschappelijke stijl is omringd door een bos. Twee lange dreven zorgen voor de verbinding met de Torhoutse Steenweg. Het kasteel en het park zijn fasegewijs tot stand gekomen. Neoclassicistisch kasteel op L-vormige plattegrond. Eenbeukige kapel gebouwd circa 1900. De hoofdstructuren van het park in landschappelijke stijl, bestaan uit open grasvelden, gesloten bospartijen en enkele dreven rondom en in het kasteeldomein zelf en een vijver. In het park een oranjerie en ommuurde moestuin met serres en diverse parkornamenten als vazen en bankjes.
ID: 74805 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Doornstraat 209-213 (Brugge)
De hoevesite bestaat uit verschillende losse bestanddelen. De boerenwoning, met gevel in empirestijl, is uniek voor het agrarisch erfgoed in Vlaanderen. De schuur is 18de-eeuws. De stallen vormen de noordzijde van een ommuurde groentetuin en herbergen een oranjerie. Op het erf van de hoeve en de aansluitende huiskavel zijn telkens met een typische inplanting ook een bakhuisje, een stalgebouwtje en een grondvest van een vroeger schuifje op de grachtomwalling bewaard.
ID: 71860 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dudzeelse Steenweg 460, 460A, 464 (Brugge)
Het kasteeldomein Groene Poort bestaat uit een vrijstaand landhuis met park, tuin, en nutsgebouwen. Rondom het kasteeldomein liggen weilanden, oorspronkelijk deel uitmakend van de site. Het neerhof omvat een hoeve met losse bestanddelen met een 19de-eeuws bakhuis en een 17de-eeuwse duiventoren.
ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.