Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

422 resultaten


ID: 71860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groene Poort

Dudzeelse Steenweg 460, 464, 460A (Brugge)
Het kasteeldomein Groene Poort bestaat uit een vrijstaand landhuis met park, tuin, en nutsgebouwen. Rondom het kasteeldomein liggen weilanden, oorspronkelijk deel uitmakend van de site. Het neerhof omvat een hoeve met losse bestanddelen met een 19de-eeuws bakhuis en een 17de-eeuwse duiventoren.


ID: 74980 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Lucht

Koestraat 26, 30 (Brugge)
Kasteeldomein "Ter Lucht" gaat terug tot de 16de eeuw. Het kasteel ligt centraal in het park op een lichte verhevenheid. Ten westen ligt het neerhof. Latere toevoegingen aan de site zijn de Onze-Lieve-Vrouwe kapel van 't Boompje uit 1664 ten noorden en de de paardenstallen uit het einde van de 19de eeuw ten zuiden van het neerhof. Parkaanleg in landschappelijke stijl met verschillende zichtassen, een berceau en een serpentinevijver met boogbruggetje. Verder zijn er nog metalen toegangshekken met bakstenen pijlers en vaasornamenten en staan er in het park verschillende beelden. Ten oosten van het kasteel een moestuin met bakstenen muur met leifruit en een serre. Toegankelijk via een lange dreef met lorken en rododendrons.


ID: 79782 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Lisseweegs Vaartje 138 (Brugge)
Vrijstaande woning uit het begin van de 20ste eeuw. Verankerde, bruine baksteenbouw.


ID: 82803 | Bouwkundig element

Stadswoningen

Sint-Jorisstraat 25 (Brugge)
19de-eeuws samenstel van drie oudere diephuizen onder afgewolfde zadeldaken, achteraan uitziend op een grote tuin, toegankelijk via smeedijzeren hek aan de Azijnstraat. Oorspronkelijk drie 16de tot 17de-eeuwse huizen met gotische trap- en tuitgevels.


ID: 44589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Genthof

Mandekensstraat 117-121 (Buggenhout)
Voorheen omgracht kasteel gelegen in een uitgestrekt heraangelegd park van 42 hectare met vijvers en deels ommuurde moestuin, toegankelijk via een 500 meter lange eikendreef vanaf de Mandekensstraat. Het landhuis klimt in kern op tot circa 1860; het bijgebouw met voormalige paardenstallen, koetshuis, en conciërgewoning, werd opgericht in 1896. Ten oosten van het kasteel bevindt zich een omgrachte site met hovenierswoning, het 'Kaashof'.


ID: 78791 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Altenaweg 1 (Damme)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen op een onverhard en deels beboomd erf. Erf is van de straat afgescheiden door een sloot waarlangs een beukenhaag. Ten zuiden van het erf, een ommuurde vierkante moestuin, aangelegd in 1884 en U-vormig ommuurd. L-vormige opstelling van boerenhuis-stal (Vlaamse pannen, nok haaks op de straat) en schuur, samen met achter het huis gelegen bakhuis gebouwd in 1875. Gietijzeren hek tussen twee pijlers, serre en wagenhuis.


ID: 78998 | Bouwkundig element

Half vrijstaand herenhuis

Stationsstraat 59 (Damme)
Half vrijstaand herenhuis in late neoclassicistische stijl, opgetrokken volgens kadaster in 1916 met achterliggende serre. Afgescheiden van de straat door deels verharde voortuin omgeven door ijzeren hek op laag bakstenen muurtje met hoekpijlers. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder schilddak.


ID: 78851 | Bouwkundig element

Vrijstaand neoclassicistisch herenhuis

Vissersstraat 44 (Damme)
Gebouwd in 1908. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok evenwijdig met straat), houten gootlijst. Gele baksteenbouw met bepleisterde en geschilderde gevels.


ID: 38510 | Bouwkundig element

Kasteel van Boeregem

Boeregemstraat 25 (De Pinte)
Huidig kasteeltje middenin boomrijk, rechthoekig omgracht park met hoeve in zuidoostelijke hoek. Lange, rechtlijnige lindedreef als verbinding met de rijksweg Gent-Oudenaarde en twee korte lindedreven links en rechts omheen de omwalling naar de Boeregemstraat toe. Axiaal gelegen kasteeltje op U-vormige plattegrond met centrale vleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw, geflankeerd door uitspringende paviljoenen, toegevoegd eind 18de eeuw


ID: 38482 | Bouwkundig element

Villa Pintemakerslust

Florastraat 61 (De Pinte)
Villa met twee bouwlagen onder overstekend zadeldak, gebouwd in 1868 als buitenverblijf, later bloemisterij met uitgebreide serres. Links torentravee met drie bouwlagen en tentdak, toegevoegd in 1911. Begroeide bakstenen villa in grote omhaagde tuin met ijzeren hek met jaartal 18-68.