Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

422 resultaten


ID: 38504 | Bouwkundig element

Tuinbouwbedrijf Ch. Pynaart en L. Van Houtte

Stationsstraat 1 (De Pinte)
Voormalig buitengoed en bloemisterij Verhoost, later tuinbouwbedrijf Ch. Pynaart en L. Van Houtte, thans stadskwekerij.


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 35431 | Bouwkundig element

Hoeve

Biezestraat 27 (Deinze)
Hoeve, met woonhuis loodrecht op straat straat uitziend op een beboomd en omhaagd erf afgesloten met een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Verankerde bakstenen boerenwoning uit begin 19de eeuw van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Grote dwarsschuur evenwijdig aan het woonhuis, in het dak verhoogde doorrit. Op de zijgevel aan de straatkant rondboognis met heiligenbeeld. Ervoor liggende mestvaalt. Oud bakhuis van het tweedelige type met muurvlechtingen.


ID: 35445 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dopershoek 7 (Deinze)
Huis met oude kern; zes traveeën en één bouwlaag, later (19de eeuw) een verdieping verhoogd over de eerste drie traveeën en een gedeelte rechts ervan. Zou volgens de eigenaar minstens 600 jaar oud zijn. Torentjes in de achtergevel zouden gesloopt zijn in 1919-20. Ijzeren hek met initialen en verwijzing naar de naam van de eigenaar, A V D - BON.


ID: 35219 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Petrus en Paulusparochie met tuin

Hansbekedorp 13 (Deinze)
Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak, verbouwd in de eerste helft 19de eeuw, doch met kern uit de 17de of 18de eeuw. Bijgebouw en serre uit tweede helft 19de eeuw. Ommuurde pastorietuin.


ID: 38248 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Crombrugghe

Kasteeldreef 2-3, 4 (Deinze)
Kasteel met bijhorende dienstgebouwen en oranjerie, gelegen in een groot domein met bos en een aangelegd park en vijver, met de Leernsesteenweg verbonden door een dubbele eiken- en beukendreef. Kasteel: bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond, met elf traveeën en twee en een halve bouwlaag naar ontwerp van L. Minard van 1845-47. Koetshuizen en dienstwoning: bakstenen gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen naar ontwerp van L. Minard van 1845. Oranjerie: rechthoekig bakstenen gebouw van elf traveeën en één hoge bouwlaag, daterend van circa 1845. Verder nog druivenserres en hovenierswoning.


ID: 35367 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleine Heirenthoek 6 (Deinze)
Hoevetje in boomgaard afgesloten met ijzeren hek. Ten noorden, woonhuis van vijf of zes traveeën en één bouwlaag met oude kern (18de eeuw?), vernieuwde muuropeningen uit begin 20ste eeuw.


ID: 38124 | Bouwkundig element

Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 35403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Blasius en Sint-Margrietparochie met tuin

Stationsstraat 11 (Deinze)
Pastorie, volgens gevelsteen boven de plint, rechts van de deur, gebouwd onder F. De Smet pastor 1836. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen overhoekse bakstenen pijlers. Ommuurde achtertuin met serre.