422 resultaten
ID: 35367 | Bouwkundig element
Kleine Heirenthoek 6 (Deinze)
Hoevetje in boomgaard afgesloten met ijzeren hek. Ten noorden, woonhuis van vijf of zes traveeën en één bouwlaag met oude kern (18de eeuw?), vernieuwde muuropeningen uit begin 20ste eeuw.
ID: 38124 | Bouwkundig element
Ooidonkdreef 26 (Deinze)
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef. Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw.
ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.
ID: 35403 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Stationsstraat 11 (Deinze)
Pastorie, volgens gevelsteen boven de plint, rechts van de deur, gebouwd onder F. De Smet pastor 1836. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen overhoekse bakstenen pijlers. Ommuurde achtertuin met serre.
ID: 35314 | Bouwkundig element
Voordestraat 6-7 (Deinze)
18de-eeuwse buitenplaats in mooie tuin met ijzeren afsluiting en ronde arduinen hekpijlers met vaasbekroning aan de straatkant en verschillende bakstenen pijlers aan de zij-ingang. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. In de tuin, voor het huis, zeshoekig gebouwtje en twee parallelle dienstgebouwen opgesteld aan weerszij van het huis. Ten oosten, serre met segmentboogvormig gebogen beglazing.
ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.
ID: 48135 | Bouwkundig element
Emiel Van Winckellaan 7 (Dendermonde)
Burgerhuis gebouwd naar ontwerp van 1922 van architect Ernest Van der Cruyssen op de plaats van oudere bebouwing. Vermoedelijke verbouwing volgens plan van 1954 naar ontwerp van architect Johan Van der Cruyssenvan een achtergelegen serre en stal tot archiefruimte en bureau. Rijhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag op souterrain, onder vernieuwd leien zadeldak; voorgevel met neotraditionele inslag.
ID: 84636 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wapenplaats 16 (Dentergem)
Voormalige brouwerij Roelandts met tuin. De oorsprong van de brouwersfamilie Roelandts ligt in Aalst en gaat terug tot de 16de eeuw. De traditie wordt aan de opeenvolgende generaties van vader op zoon doorgegeven. Brouwerijcomplex bestaande uit een herenwoning, brouwerij, mouterij, koetshuis en paardenstal, geschikt rond een erf met tuin. Achter het complex liggen onder meer een boomgaard, een moestuin en weilanden palend aan de Mandel.
ID: 35682 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Eenbeekstraat 44 (Destelbergen)
Kasteel Ter Meeren, gesitueerd in een park in landschappelijke stijl met serpentinevijver. Vanouds leidt een lange toegangsdreef vanuit het zuiden naar het vroeger omgrachte kasteel. Heden een vergrote, neoclassicistische buitenplaats uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Hoofdvolume met rechthoekige plattegrond, vijf traveeën breed, drie traveeën diep en drie bouwlagen hoog onder een leien schilddak. In de jaren 1880 aangepast en voornamelijk vergroot. Ommuurde moestuin met lange, beglaasde ijzeren serre en koetshuis onder mansardedak.
ID: 35626 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerkstraat 65 (Destelbergen)
Kasteeldomein met grachten en vijvers. Begin 19de eeuw werd de bestaande oude hofstede of kasteel met U-vormige aanleg vervangen door een kleinere buitenplaats met weinig uitgesproken H-vormige plattegrond; meermaals aangepast en vergroot. Op het domein: polygonaal bakstenen tuinpaviljoen, waarschijnlijk uit midden 19de eeuw, een tweede tuinpaviljoen met uitzicht op de straat, een ijskelder uit midden 19de eeuw, gelegen aan de vijver. Voorts nog drie 19de-eeuwse tuinbruggen met ijzeren leuningen en één houten hangbrug. In het verlengde van een Beukendreef bevond zich de oude moestuin, waarvan de moestuinmuur en de serre bewaard gebleven zijn.