Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

143 resultaten


ID: 44695 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kleem en ommegangskapellen

Kleemstraat , Landstraatje , Rysselhofstraat , Wulfhoekstraat (Kaprijke)
De zogenaamde Kleemkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw werd opgericht in de landelijke wijk Wulfhoek, ten noordwesten van het dorpscentrum. De bijbehorende ommegangkapelletjes met de vijftien mysteries van de Rozenkrans staan opgesteld aan vier straten, de Kleemstraat, het Landstraatje, de Rysselhofstraat en de Wulfhoekstraat.


ID: 47370 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Prijstraat (Kasterlee)
Kapel van 1664, zie jaartal van gesinterde baksteen in de westgevel, ingeplant op ten dele omhaagd en met linden beboomd pleintje.


ID: 58762 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Graaf Jansdijk (Knokke-Heist)
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Graaf Jansdijk is gelegen aan de erfingang van de zogenaamde Kapelhoeve. De kapel werd in 1893 gebouwd in opdracht van Maria Breydel, als dank aan Maria voor een genezing. De bekendheid van de bidplaats is ontstaan door de bedevaart die sinds 1908 elk jaar wordt gehouden. Bakstenen kapel met tuitgevel met schouderstukken in eenvoudige neogotische stijl onder zadeldakje met mechanische pannen, na 1926 bepleisterd en witgekalkt.


ID: 306947 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Heerbaan (Kortenaken)
De Sint-Rochuskapel is een kleine bedevaartkapel met lindeboom op de hoek van de Heerbaan en Groenstraat. De oprichtingsdatum van de kapel is onbekend maar er bestond al een kapel halverwege de 18de eeuw. De verering voor Sint-Rochus kan vermoedelijk wijzen op een oorsprong vanaf de 14de of 15de eeuw. De huidige neoromaanse kapel dateert integraal van 1924.


ID: 32297 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Tongersesteenweg (Kortessem)
De bakstenen kapel uit 1801 is gelegen aan een kruising van twee veldwegen en beschaduwd door een monumentale wilde kastanjeboom.


ID: 60813 | Bouwkundig element

Warandekapel

Warande (Kortrijk)
Barokke kapel, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 16de eeuw, toen de kapel reeds een belangrijk bedevaartsoord was. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843).


ID: 74405 | Bouwkundig element

Sint-Elooiskapel

St. Elooiskeer (Kruisem)
Oorspronkelijke kapel reeds vermeld in 1375 in de inventaris van Johanna vander Corben en vermoedelijk gelegen op de hoek met de Colijnstraat. Huidige kapel gebouwd tegenover het Goed ter Corpen door de toenmalige eigenaars, de familie De Pourcq, in 1781.


ID: 91572 | Bouwkundig element

Bergkapel

Kuurnsestraat (Lendelede)
Kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën en gelegen op de flank van de Lendeleedse heuvelrug, op een hoogte van circa 42,5 meter. Een eerste kapel op deze plaats wordt vermoedelijk opgericht in de jaren 1640. De kapel wordt immers op een kaart bij het tiendenboek van de Sint-Maartensabdij.


ID: 39928 | Bouwkundig element

Kasteel van Gaasbeek

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Het kasteel was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel en vanaf de 13de eeuw van Brabant. Vermoedelijke oprichting van een burcht, circa 1240, door Godfried van Leuven, als verdediging - voornamelijk van Brussel - tegen Vlaanderen en Henegouwen.


ID: 134745 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel van Gaasbeek met omgeving

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Domein van 49 hectare rond een burcht uit 1236 met verschillende bijgebouwen, meermaals aangepast en vanaf 1887 gerestaureerd in historiserende stijl door architect-decorateur Charle-Albert; renaissanceaanleg met terrastuin, paviljoenen, ­gloriettes en sterrenbos van circa 1620.