Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

143 resultaten


ID: 40078 | Bouwkundig element

Calvariebergkapel

Bergkapelstraat 57 (Londerzeel)
Bedevaartkapel met Calvarieweg, rechthoekig gebouwtje met laatgotische inslag, twee traveeën met een driezijdige apsis uit het eerste kwart van de 16de eeuw, aanpalend bijgebouw uit tweede helft 18de eeuw.


ID: 135223 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Maarkebeek stroomafwaarts Maarke

Etikhove, Maarke-Kerkem (Maarkedal), Oudenaarde (Oudenaarde)
In de vallei van de Maarkebeek is de meanderende beek dikwijls vergezeld van beekbegeleidende vegetatie en watermolens, zoals de Ladeuzemolen. Ten noorden van de beek ligt een steile helling met taluds en perceelsrandbegroeiing. Op de top van de heuvel ligt de kouter als open akkerlandgebied met verschillende holle wegen. De kapel van Kerselare gaat terug tot de 15de eeuw en is een bekend bedevaartsoord met de ommegang van O.-L.- Vrouw van Zeven Weeën. Op de zuidflank van de Kapelleberg staat de bedevaartskapel van Sint-Vincentius. Boven op de Edelareberg ligt het voormalige Kezelfort gebouwd onder het Hollands Bewind als gedetacheerd werk van de vesting Oudenaarde. Op de helling tussen de Kapellekouter en de Maarkebeek staan verschillende indrukwekkende gesloten hoeven uit de 18de eeuw.


ID: 27930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Vincentiuskapel

Kapelleberg (Maarkedal)
Georiënteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.


ID: 200748 | Bouwkundig element

Acht kapellen

Kapelstraat (Maarkedal)
Dit klein bedevaartsoord bestaat uit een bakstenen kapel, vergezeld van zeven kleinere bakstenen kapelletjes met gepolychromeerde taferelen van een kruisweg. Dit alles werd op privaat initiatief in 1901 gerealiseerd in neogotische stijl.


ID: 1577 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn

Ten Doorn (Mechelen)
Kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl, gebouwd in 1643 ter vervanging van een oudere kapel.


ID: 40203 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw  Behoudenis der Kranken

Dreef (Meise)
Barokke kapel in bak- en zandsteen van 1707, gelegen op het einde van een dreef met aansluitend bosgebied, maar ook vlak bij de A12. De oorspronkelijke kapel van 1695 is vandaag in gebruik als sacristie.


ID: 40171 | Bouwkundig element

Sint-Eligiuskapel

Hasseltbergstraat (Meise)
De huidige laatgotische Sint-Eligius- of Sint-Elooikapel, een bedevaartkapel, werd opgetrokken in 1652 en is gelegen op een ruim rechthoekig met gras begroeid en grotendeels omhaagd perceel, dat aan de zijde van de Nieuwelaan wordt afgeboord door een laag wit- en bakstenen muurtje met hekwerk en aan de andere zijden door lindebomen. Ze vormt de kern van Hasselt.


ID: 36325 | Bouwkundig element

Sint-Elooiskapel

Brandegems Ham (Merelbeke)
Merkwaardige gotische bedevaartkapel die zou opklimmen tot de 13de-14de eeuw; licht aangepast in de 16de eeuw. Rechthoekig gebouw van vier traveeën lang, opgetrokken uit baksteen en Lediaanse steen en afgedekt met een leien zadeldak.


ID: 46901 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

J. Mertensstraat (Merksplas)
Rechthoekige bakstenen kapel onder overkragend zadeldak met spitse dakruiter, van 1955-1956 naar ontwerp van K. Horsten.


ID: 90059 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel

Kapellestraat (Meulebeke)
Bedevaartkapel met 18de-eeuwse kern, herbouwd in neogotische stijl in 1886 met voorportaal van 1934, gelegen ten zuidoosten van het kasteeldomein Ter Borcht nabij de deels overwelfde Devebeek en op de hoek met de voetweg naar de Krekelstraat.