Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

109 resultaten


ID: 87077 | Bouwkundig element

Hof 't Wallant

Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.


ID: 70609 | Bouwkundig element

Steenhoeve

Haesendonckstraat 81 (Vilvoorde)
Heden U-vormig ingeplant achttiende-eeuws hoevecomplex bestaande uit een woonhuis, stal en schuur, na de Eerste Wereldoorlog restauratie van hoofdtoegang en heraangeleg poel op de binnenplaats.


ID: 31624 | Bouwkundig element

Hoeve

Tempelstraat 13 (Vleteren)
Hoevetje met losse, lage bestanddelen U- vormig opgesteld rondom een begraasd erf, bereikbaar via oprit ten zuidoosten, met toegangshek tussen twee knotpopulieren. Drenkplaats ten westen. Vervallen toestand.


ID: 304836 | Landschappelijk element

Weidepoel

's Gravenvoeren (Voeren)
Aan de rand van de beweide hoogstamboomgaard langs de Kinkenberg ligt een weidepoel. Weidepoelen zijn zeldzaam in 's Gravenvoeren, waar vooral met een systeem met betonnen drinkbakken wordt gewerkt wegens een gebrek aan waterpunten of bronnen.


ID: 304824 | Landschappelijk element

Bronpoelen

Kwinten (Voeren)
De bronpoelen bevinden zich op een zijbeek van de Veurs die vanop op de Martelberg vertrekt. De bron net te zuiden van weg Kwinten staat reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris ingetekend. Ook op Vandermaelen staat deze gekarteerd. De bronpoelen zijn door beplantingen omgeven.


ID: 304485 | Landschappelijk element

Bronnen en bronpoelen Teuvenbeek

Sinnich (Voeren)
Een stelsel van drie bronnen waarvan er twee tot drie poelen worden opgestuwd in graslanden in de vallei van de Teuvenbeek. De twee bronnen liggen in een amfitheater op de zuiderhelling van de Teuverbeek. Twee zijlopen van de Teuverbeek verbinden de bronnen met de waterloop. Eén bron ligt op de noordelijke helling.


ID: 208531 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Keijsere

Leemputstraat 93 (Waregem)
Dieper gelegen, 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen bij de grens met Waregem. De hoevenaam verwijst naar de 16de-eeuwse eigenaars.


ID: 89968 | Bouwkundig element

Ronkelhof

Ronkel 158, 158A (Wemmel)
Landelijk gesitueerde 18de-eeuwse L-vormige hoeve met gekasseide erf en centrale mestvaalt, boerenhuis, paarden- en koeienstal en resten van boomgaard en poel.


ID: 77648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dries met drinkpoel

Hulst (Wichelen)
De dries is een grasland volledig omsloten door een weg. Aan de zuidzijde komen een aantal geknotte linden voor terwijl aan de noordzijde een aantal knotwilgen staan.


ID: 210067 | Bouwkundig element

Boswachtershoeve

Belledreef 2 (Zedelgem)
In "1840" gebouwd zie jaartal in de oostelijke eindgevel van het woonhuis.