Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

109 resultaten


ID: 78934 | Bouwkundig element

Hoeve Het Bolleke

Antwerpse Heirweg 31-33 (Damme)
Hoeve met boerenhuis en wagenkot vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Weergave van de hoevegebouwen op het primitief kadasterplan (1834) en met huidige benaming op de Atlas der Buurtwegen (1845). Toegang gemarkeerd door erfpijlers, waarvan één met rondbogig pijlernisje. Grote waterpartij aan de straatzijde (poel ?). Voormalig boerenhuis met één opkamertravee. Aansluitend aan zuidzijde, onder lagere nok, voormalige stalvleugel met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis. Achterliggende bakstenen bijgebouwen onder zadeldaken.


ID: 54533 | Bouwkundig element

Hoeve Frederikshof

Bredeweg 133 (De Haan)
Hoeve met losse bestanddelen "FREDERIKSHOF" (zie houten bord), toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee parallelle gebouwen gelegen in een omhaagd perceel.


ID: 54633 | Bouwkundig element

Hoeve Korenzegen

Ter Bieststraat 1 (De Haan)
Hoeve "KORENZEGEN", zie gevelsteen, met losse bestanddelen rond een verhard erf en dwars op de straat georiënteerd.


ID: 54602 | Bouwkundig element

Hoeve Spyckergoed

Zandstraat 2 (De Haan)
Semigesloten en omwalde hoeve op een opgehoogd, met gras begroeid erf toegankelijk via een oprit met kasseien en klinkers. Lage, verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met brede, omlopende stoep met klinkers.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 35086 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Graaf van Hoornestraat 92 (Deinze)
Achterin gelegen fraaie hoeve met lange oprit in boomgaard, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw, met oudere kern (zie oude kaarten). IJzeren toegangshek tussen twee linden, links ervan waterplas.


ID: 38074 | Bouwkundig element

Hoevesite Nieuw Goed te Parijs

Parijsestraat 31 (Deinze)
Het Goed te Parijs is een omgrachte hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een open erf. De hoeve is goed bewaard met een representatief gebouwenbestand, behouden dreven en hekken, mestvaalt en restanten van de boomgaard en waterpoelen en is nog gelegen binnen zijn historische landelijk context. Het gebouwenbestand klimt in kern nog op tot 17de eeuw met voornamelijk 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen.


ID: 35144 | Bouwkundig element

Hof ten Plassche

Steenputstraat 17 (Deinze)
Talrijke plassen liggen vanouds ten westen van de hoeve. Grote hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan het einde van een onverhard toegangspad.


ID: 84309 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bamstraat 4 (Dentergem)
Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt in 1928 de omvorming van bestaande gebouwen tot huis en werkhuis. Woonhuis is een verankerde bruine baksteenbouw onder zadeldak. Segmentboogdeur en -vensters, nieuw schrijnwerk.


ID: 84327 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groeneweg 23 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf met enkele fruitbomen. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met woonhuis en daartegenover de stallingen en wagenhuis aangeduid. Volgens kadastergegevens wordt het woonhuis circa 1864 uitgebreid. In de tweede helft van de 20ste eeuw worden aan de oost- en zuidkant van de boerderij enkele grote stallingen toegevoegd.