Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

109 resultaten


ID: 209887 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Vijverskasteel

Heidelbergstraat 29, 29A, Zeedijkweg 11 (Zedelgem)
Kasteeldomein met laatclassicistisch landhuis van 1848, mogelijk met oudere kern (late 18 eeuw). Park ontstaan in het begin van de 19de eeuw en heraangelegd in landschappelijke stijl vanaf circa 1848 met gazons, padennetwerk, solitaire bomen, bomengroepen en een parkbos. In de grote vijver ligt een eiland met een kunstmatige grot en aanmeerplaats, bereikbaar via een houten tuinbrug. In het park staat een klein kapelletje en enkele sokkels voor beelden. Het kasteel heeft rechthoekige plattegrond en drie bouwlagen, verhoogde begane grond boven een kelderverdieping en onder schilddak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels met rechthoekige muuropeningen. Ten westen ligt het vroegere washuis, ten oosten een grote ovalen ommuurde moestuin waarvan de ingang door bakstenen pijlers bekroond met siervazen geflankeerd wordt. Rond bakstenen kippenhok binnen ommuurde kippenren met poel. De monumentale stalling werd omgebouwd tot woning.


ID: 209741 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rozeboomstraat 9 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, gelegen op een heuvelrug met aan de noordzijde uitzicht op het "Hospitaalbos" en de vallei van de Moubeek. De naam "Mispelhof", zie houten opschrift op het metalen toegangshek, is niet historisch.


ID: 210034 | Bouwkundig element

Hoeve Rabauwenhof

Zeedijkweg 41 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een aarden oprit.


ID: 209802 | Bouwkundig element

Hoeve

Zeeweg Zuid 3 (Zedelgem)
Hoeve op een van de hoogste punten van Aartrijke gelegen met uitzicht op de vallei van de Ichtegembeek. Het huis met bewaarde schuur is omgeven door graslanden. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Circa 1860 registreert het kadaster een kleine uitbreiding van het huis. Het woonhuis werd naar verluidt een dertigtal jaar geleden ingrijpend verbouwd door architect Leopold Pattyn die het huis bewoont. Gepotdekselde dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten en dakpannen) met wolfseind. Quasi volledig bewaarde dakconstructie, poort met winket en staldeuren. Tegen de westgevel een lage stalling onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).


ID: 83784 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Dorentstraat (Zemst)
Langgestrekte hoeve met één bouwlaag en zadeldak, gedateerd 1770 doch vernieuwd in de 19de eeuw met behoud van de oude kern.


ID: 40965 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Beieren

Schom 9 (Zemst)
Hoeve met boerenhuis van zes traveeën met pannen zadeldak, rechts in het verlengde, bijgebouw uit de 18de eeuw, ertegenover bakstenen langsschuur en karrenhuis uit de 19de eeuw.


ID: 57912 | Bouwkundig element

Hoeve Schellevliet

Brugse Steenweg 34 (Zuienkerke)
In 2002 in renovatie met gedeeltelijke afbraak van de boerenwoning. Historische hoeve met losse bestanddelen al aangeduid op kaart van P. Pourbus 1561-1571. Huidige hoevegebouwen zijn 19de-eeuws met nieuwe ingang met hek tussen bakstenen pijlers. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken in U-vorm opgesteld rond onverhard erf.


ID: 38359 | Bouwkundig element

Hof te Boelake

Boelakendreef 29 (Zulte)
Eertijds omgrachte hoevesite met losse bestanddelen met in kern 17de- en 18de-eeuwse gebouwen, ruim erf met achterin gelegen woonhuis, een dwarsschuur met stal en wagenhuis en recente stallen rondom een ingebouwd bakhuis.


ID: 81140 | Bouwkundig element

Hoeve

Comminnestraat 15 (Zwevegem)
Hoeve, vermoedelijk opklimmend tot in de 18de eeuw waarvan site al opgetekend staat sinds 1770-1778. Hoeve bestaande uit verankerde bakstenen bestanddelen, met gesloten opstelling gegroepeerd rond deels bekiezeld erf. Erftoegang gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende schuur en restant van ast. Straatgevel met heiligennisje en bewaarde houten kruiskozijnen. Woonhuis met vernieuwd pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje met achtergelegen restant van poel. Schuur en stalvleugel getypeerd door deuromlijstingen met negblokken van Doornikse steen.