Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

114 resultaten


ID: 300285 | Bouwkundig element

Hoeven en Villa De Blijpoel met omgeving

Blijpoel, Scheldehout (De Pinte)
Nabij het landelijke dorpscentrum van Zevergem bevindt zich een oude dries, vanwaar de straten Scheldehout en Blijpoel vertrekken. De straat Blijpoel loopt verder tot aan de oude Scheldebocht.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 200727 | Landschappelijk element

Dries van Merendree

Biezestraat (Deinze)
De dries van Merendree ligt op de zandige gronden aan de noordoostelijke zijde van de 500 meter brede alluviale vlakte van de Kale. De Kalevallei buigt in Merendree in noordoostelijke richting naar Vinderhoute. Het betreft een micro-open-fieldgebied dat niet is kunnen uitgroeien tot een typisch open kouter.


ID: 38277 | Bouwkundig element

Burgerhuis en executiemuur

Heerdweg 12 (Deinze)
Alleenstaand burgerhuis met voortuintje afgesloten door ijzeren hek, in het kadaster geregistreerd in 1908. Bakstenen muur, rechts van het huis, en afgedekt door ezelsrugje met pannen, nu gekend als executiemuur, de plaats waar in mei 1940 tijdens de Slag om Vinkt burgers gefusilleerd werden.


ID: 200938 | Landschappelijk element

Opstaldries

Opstalplein (Dendermonde)
Het huidige Opstalplein bezit als met gras begroeide open ruimte aan een driesprong visueel een drieskarakter. Ten zuiden tegenover de hoeve Opstalplein nummer 22 staat een bomenrij van vier knotwilgen. De noordelijke uitloper van het grasland is eveneens beboomd en is bovendien nog gemarkeerd door een merkwaardige dubbele wegkapel van 1875 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 48879 | Bouwkundig element

Reeks personeelswoningen

Theodoor Vermylenstraat 3-13 (Dendermonde)
Reeks van aaneensluitende huizen samen als nieuwbouw gekadastreerd in 1911, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen.


ID: 302501 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Cabaretstraat, Cleynaertsstraat, Grote Markt, Hollestraat, Kaai, Keizerinnestraat, Koning Albertstraat, Oscar Nihoulstraat, Paanhuisstraat, Scholenstraat, Schotelstraat, Schuttershofstraat, Sint-Jan Berchmansstraat, Tafelrondstraat, Zoutstraat (Diest)
De Grote Markt en de ermee visueel en historisch-functioneel verbonden straten beslaan het historische centrum van Diest met zijn karakteristieke morfologie - het half maanvormige gebied ten zuiden van de Demer - en de concentratie van historische gebouwen.


ID: 302490 | Bouwkundig element

Graanmarkt en Henri Verstappenplein

Graanmarkt, Henri Verstappenplein, Kattenstraat, Sint-Janstraat (Diest)
Gekasseid en met bomen beplant plein, ontstaan in 1820 en daarmee de eerste stedenbouwkundige aanleg binnen het stadscentrum van Diest.


ID: 301779 | Bouwkundig element

Grote Markt met omgeving

Admiraal Ronarchstraat, De Breyne Peellaertstraat, Generaal Baron Jacquesstraat, Grote Markt, Konijnenstraat, Koning Albertstraat, Sint-Niklaasstraat, Torenstraat, Van Pouckestraat, Vrijheidsplein (Diksmuide)
De Grote Markt is een groot rechthoekig, gekasseid marktplein dat de kern van de kleine stad Diksmuide vormt. De meest verzorgde en architecturaal uitgewerkte wederopbouwpanden vindt men aan de Grote Markt en de aanpalende hoofdstraten.


ID: 301785 | Bouwkundig element

Handzamevaart met omgeving

Alleyepad, Beerstblotestraat, Begijnhofstraat, De Breyne Peellaertstraat, Grauwe Broedersstraat, Grote Dijk, Kleine Dijk, Kwadestraat, Oostendestraat, Sint-Niklaasstraat, Vaartstraat, Vismarkt (Diksmuide)
Een gedeelte van de Handzamevaart, met aansluitend de Vismarkt en omgeving, te Diksmuide, is beschermd als stadsgezicht.