Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

114 resultaten


ID: 308368 | Bouwkundig element

Openbare trap en keermuur

Sint-Pietersplein (Gent)
De openbare trap naar het Sint-Amandsplein, gelegen tegenover de Sint-Pieterskerk, werd aangelegd als onderdeel van het urbanisatieplan van 1848-1851 van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux. Het niveauverschil tussen het Sint-Pietersplein en het hoger gelegen Sint-Amandsplein werd opgelost door middel van een breukstenen terrasmuur met bekronende ijzeren balustrade en postamenten met acht siervazen en een monumentale bordestrap geflankeerd door vier gietijzeren kandelaars met gevleugelde vrouwelijke hermenfiguren.


ID: 306639 | Landschappelijk element

Vroonstalledries

Vroonstalledries (Gent)
Zeer grote dries beplant met beuken, eiken, linden en populieren (grotendeels eind 19de eeuw) met ten oosten omhaagd kerkhof en parochiekerk. Zou in 17de eeuw omsloten zijn door een gracht.


ID: 301462 | Landschappelijk element

Stationsplein Wondelgem

Wondelgemstationplein (Gent)
Stationsplein van Wondelgem met kastanjebomen, aangelegd in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 306640 | Bouwkundig element

Dorpskom Grimminge

Grimmingeplein, Kakelenberg, Lestpolder, Rijtestraat (Geraardsbergen)
Het centrum van Grimminge wordt gevormd door het gekasseide Grimmingeplein waarrond de Onze-Lieve-Vrouwekerk met ommuurd kerkhof en achterliggende pastorie met ruime omhaagde tuin gelegen zijn.


ID: 300946 | Landschappelijk geheel

Slagveld van Halen

Lanciersstraat (Halen)
Het slagveld van Halen bevindt zich in het openruimtegebied ten westen van Halen in Limburg. Op 12 augustus 1914 kwam het daar tot een treffen tussen Belgische en Duitse troepen tijdens de doortocht van het Duitse leger door België, een week na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding was de verkenning door de Duitse cavalarie naar de posities van het Belgische leger bij de Gete. Het slagveld omvat de locaties van de cavaleriecharges en de verdedigingsposities in wat als (één van) de laatste traditionele veldslagen de militaire geschiedenis zou ingaan. De slag demonstreerde hoezeer de rol van de traditionele cavalerie bij het begin van de 20ste eeuw was uitgespeeld.


ID: 303152 | Landschappelijk element

Gemeentelijk plantsoen

Raubrandplein (Halen)
Plantsoen ingericht de laatste jaren van de 20ste eeuw.


ID: 301423 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpsplein van Moerzeke met omgeving

Burgemeester Lemmensstraat, Dorp, Kasteellaan, Sint Baafswijk (Hamme)
Het grote beboomde driehoekige dorpsplein van Moerzeke kwam omstreeks 1770 tot stand als verruiming van een bestaand driehoekig kerkplein aan een kruispunt van oude wegen bij een in oorsprong middeleeuwse dorpskerk en bewoningskern.


ID: 134572 | Landschappelijk element

Groenplein

Groenplein (Hasselt)
Voormalige ommuurde stadstuin uit de 17de eeuw, nu openbaar plein.


ID: 134586 | Landschappelijk element

Leopoldplein

Leopoldplein (Hasselt)
Stadsplein, nu deel van de 'groene boulevard', gelegen op de oude stadwallen, waarvoor interessante 19de-eeuwse aanlegplannen, typisch voor hun tijd, zijn bewaard.


ID: 80454 | Bouwkundig element

Het Nationaal monument ter ere van het Verzet in Limburg

Kamperbaan (Hechtel-Eksel)
In het 302 hectare grote Gemeentebos, werd begin 1942 door de Duitsers in het geheim een executie- en begraafplaats voor gefusilleerden aangelegd.