Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1858 resultaten


ID: 307732 | Landschappelijk element

Processieweg

Processieweg (Bierbeek)
Ten westen van de parochiekerk Sint-Hilarius start een voetweg die de oever van de Mollendaalbeek volgt. De voetweg is ook gekend als Kalverweg en is aangelegd met rechthoekige kasseien in onder andere Tiense kwartsiet in halfsteensverband. Het vervolg van de voetweg is een onverhard pad dat verder parallel loopt met de Mollendaalbeek en een historsiche kerkweg vormt.


ID: 307635 | Landschappelijk element

Kasseiweg Speelpleinstraat

Speelpleinstraat (Bierbeek)
De Speelpleinstraat takt af van de Oude Geldenaaksebaan en loopt tot in het centrum van Bierbeek. Het eerste deel van de weg is sterk ingesneden en gekasseid tot aan de sportterreinen. Deze holle weg is aangelegd met vrij regelmatige kasseien in halfsteensverband in porfier en Tiense kwartsiet.


ID: 307702 | Landschappelijk element

Kasseiweg Weterbeekstraat

Weterbeekstraat (Bierbeek)
De Weterbeekstraat is een 500m lange kasseiweg en holle weg op een historische verbindingsweg tussen Lovenjoel en Vertrijk.


ID: 300778 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Zielenberg

Zielenberg 1-3 (Bierbeek)
Villa met dienstgebouwen en hou­ten belvedèrepaviljoen uit 1928 omgeven door park met radiaal-concentrisch patroon van circa 5 hectare, in 1925-1930 aangelegd op heuvelsi­te; zwembad uit 1940.


ID: 135259 | Landschappelijk geheel

Landcommanderij Alden Biesen

Bilzen, Kleine-spouwen, Martenslinde, Rijkhoven (Bilzen)
Alden Biesen is gelegen aan de Kasteelstraat te Rijkhoven (Bilzen), een voormalig landbouwdorp. In 1220 werd door de abdis van Munsterbilzen en de graaf van Loon een kerkje met afhankelijkheden en akkers geschonken aan de Duitse orde, die er een commanderij oprichtte. De commanderij van Biesen groeide uit tot de hoofdzetel van de balije van de Nederlanden en kreeg hierdoor de benaming landcommanderij. Van het oorspronkelijke gebouwenbestand is vrijwel niks bekend. Vanaf 1543 werd gestart met de bouw van het huidige waterlslot. In latere bouwcampagnes volgde de bouw van de verschillende andere gebouwen op de site. Rond een centrale fontein werd een formele tuin aangelegd en eind 18de eeuw werd een Engels park aangelegd.


ID: 300398 | Landschappelijk geheel

Munsterbos, kasteeldomeinen van Groenendaal en Zangerhei

Bilzen, Eigenbilzen, Hoelbeek, Munsterbilzen, Waltwilder (Bilzen), Zutendaal (Zutendaal)
"Munsterbos, kasteeldomeinen Groenendaal en Zangerhei" is een groene ruimte in het overgangsgebied tussen Kempen (zandstreek) en vochtig Haspengouw (zandleemstreek), gelegen tussen de woonkernen van Munsterbilzen, Waltwilder, Hoelbeek, Eigenbilzen, Gellik en Zutendaal. Het gebied omvat 1) een deel van de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau waar de oude heidegebieden zich situeren, 2) het Munsterbos en 3) een cluster van kastelen en parken in en langs kleine beekvalleien. Het verschil in beplantingen markeert de grens tussen het vroegere heidegebied (naaldbos) en het samenvloeiingsgebied van de beken (populier en hooiweiden).


ID: 133160 | Landschappelijk element

Dreef met hoogstammige perenbomen

Damerstraat (Bilzen)
Vanaf de Paalstraat en over de volledige lengte van de Damerstraat is een dreef met hoogstammige perenbomen aangeplant. De dreef is de toegang tot de hoeve Damershof. Het is een mooi voorbeeld waarbij nuttigheid en sierlijkheid aan elkaar werden gebonden, een mooie toegang tot de hoeve en de jaarlijkse oogst van peren. De oudste perenbomen hebben een stamomtrek van 150 cm en meer. De dreef is ongeveer 500 meter lang en is met uitzondering van een deel dat door een aanpalend bos wordt gedomineerd in goeden doen. De dreef met perenbomen van de eerste generatie, vertoont al op verschillende plaatsen uitval en werd tijdens een heraanplantingscampagne ingeboet met jonge exemplaren.


ID: 133153 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Kasteel Groenendaal

Groenendaal (Bilzen)
Twee kasteeldreven, waarvan één vanuit de richting van Bilzen komt en een andere vanuit Waltwilder, worden in één verenigd die verder loopt naar het kasteel Groenedaal. De lijnaanplantingen bestaan uit opgaande bomenrijen van zomereik. De bomen zijn geplant met ruime plantafstanden aan beide zijden van de toegangsweg.


ID: 130991 | Landschappelijk element

Toegangsdreef met leilinden Alden Biesen

Kamp, Kasteelstraat (Bilzen)
De monumentale toegang vanuit het oosten werd aangelegd met een leilindendreef. De lijnaanplantingen bestaan uit zomerlinden en één enkele Hollandse linde. Alle bomen zijn op traditionele wijze in één verticaal vlak geleid en worden periodiek gesnoeid. De zuidelijke bomenrij bestaat uit 13 bomen, het noordelijke deel uit 12 bomen.


ID: 130992 | Landschappelijk element

Maastrichterallee Lindendreef Alden Biesen

Kasteelstraat, Maastrichterallee (Bilzen)
De Maastrichterallee is een opgaande lindendreef met een lengte van 600 meter. De Maastrichterallee bestaat uit twee delen. Het gedeelte dat aansluit bij het gebouwencomplex is voorzien van een enkele bomenrij langs de noordzijde van de weg en bestaat uit negen oude zomerlinden. De rest van de dreef, tot aan het Apostelhuis, is een dreef met twee jonge bomenrijen van zomer-, winter- en Hollandse lindes. In het noordelijk deel van de dreef staan 41 bomen en in het zuidelijk deel van de dreef staan 30 bomen.