Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 87497 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met kapel bij erftoegang van de Papelekkehoeve

Papeplekkedreef (Torhout)
Recent herbouwde kapel bij erftoegang van hoeve zogenaamd "Papelekkehoeve", geflankeerd door lindeboom.


ID: 87536 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Welkomstlindes met boomkapelletje

Rondevijverstraat (Torhout)
Erftoegang van verbouwd hoevetje, omhaagde en beboomde site, toegang geflankeerd door twee lindebomen. Rechts, beglaasd boomkapelletje met Mariabeeldje.


ID: 87588 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Mariakapel met lindes

Voshoekstraat (Torhout)
Mariakapel geflankeerd door twee lindebomen. In de volksmond zogenaamd "Boterkapelleke", zie devotie ter bescherming tegen slechte melk van de koeien. Zou volgens literatuur dateren uit het einde van de 18de eeuw, is echter niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de kaart van Ph. Vander Maelen (1846-1854). Volgens het kadaster wordt de kapel in 1861 gebouwd door landbouwer Carolus Borra.


ID: 214131 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel

Kruisstraat (Tremelo)
Kleine kapel met beraapte gevels onder een pannen zadeldak, opgericht in 1923, linde achter de kapel.


ID: 16914 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel van 1859 met op stam gezette meidoorn

Avekapellestraat (Veurne)
Wegkapel beschaduwd door meidoorn; ingeplant rechts van oprit naar hoeve. Rechthoekig, witgekalkt bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), van 1859 volgens jaarsteen.


ID: 17042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in nood met knotlindes

Steengracht Oost (Veurne)
Veldkapel, beschaduwd door twee linden, aan oprit van (ontoegankelijke) hoeve met losse bestanddelen. Eenbeukig kapelletje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen), van circa 1800 (?).


ID: 70599 | Bouwkundig element

Kapel van Steenvoort

Leuvensesteenweg 200 (Vilvoorde)
Zandstenen kapel van 1633, rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak, gelegen op een deels ommuurd perceel met flankerende platanen, pui vóór de kapel aangebracht in 1853.


ID: 31539 | Bouwkundig element

Hoeve Zuidhuis

Burgweg 24 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rond een geasfalteerd erf. Ten zuiden, drenkplaats. Ten oosten, geasfalteerde erfoprit met kapelletje aan straatzijde. Ten noorden van het erf, boerenhuis van vier traveeën en twee opkamertraveeën rechts onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten modillons; een dakvenster. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, echter teruggaand op een oudere kern.


ID: 305769 | Landschappelijk geheel

Altenbroek en Voervallei met omgeving

's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren (Voeren)
Het landschap omvat de vallei van de Veurs vanaf Krindaal en de vallei van de Voer van Sint-Martens-Voeren tot aan de westelijke staatsgrens met Nederland. Het volledige gebied van Altenbroek en het omgeving van het Hoogbos vormen de noordelijke grens. De valleigraslanden en de aanpalende grasland- en graftenrijke hellingsgronden vormen een belangrijke component binnen het landschap. De aanpalende (beboste) hellingen en plateaus hebben een samenhang met de valleien. Het landschap bevat een grote dichtheid aan punt- en lijnvorminge landschapselementen zoals houtkanten, solitaire bomen, veekeringshagen van geschoren meidoorn en holle wegen. De valleien en hellingen worden gekenmerkt door een hoge dichtheid aan historische permanente graslanden, soms met hoogstamboomgaard en vaak begrensd door houtkanten op graften of meidoornhagen. Verspreid in het landschap liggen gebouwen met erfgoedwaar


ID: 132363 | Landschappelijk element

Paardenkastanje bij Dalhemmerkruis

Dalhemerweg (Voeren)
De witte paardenkastanje staat achter het Dalhemmerkuis. Dit ensemble staat bij een kruispunt van wegen en markeert tevens de gemeentegrens van Voeren. De boom wordt als knotboom beheerd maar was vermoedelijk oorspronkelijk een opgaande boom die zijn kruin is verloren.