Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1466 resultaten


ID: 302442 | Bouwkundig element

Restanten van gasthuiskapel Ter Zieken

Willem Lepelstraat 34 (Antwerpen)
Resten van de vroegere kapel van het gasthuis Ter Zieken, een gebouw in barokstijl te dateren in de tweede helft van de 17de eeuw. Ter Zieken gaat terug op het leprozenhuis, dat omstreeks 1230 extra muros werd opgericht nabij het Galgenveld (huidig Koning Albertpark). Verwoest in 1580, vestigde het gasthuis zich vervolgens in de Willem Lepelstraat, nu zonder leprozenhuis.


ID: 4719 | Bouwkundig element

Godshuis Bontwerkersplaats

Wolstraat 37/2, 37/4, 37/6, 37/10, 37/12-13 (Antwerpen)
Gewezen godshuis van het bontwerkersambacht ten behoeve van zieke en arme leden en hun weduwen, daterend uit de 15de eeuw. Gebouwen met traditionele kern uit de 17de eeuw rond een binnenplaats met hardstenen pomp.


ID: 4763 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Zwartzustersstraat 25 (Antwerpen)
Klooster van de zwartzusters hier gevestigd sinds 1345. De kapel dateert uit 1507, de kloostergebouwen kwamen tot stand in de eerste helft van de 16de eeuw en in de loop van de 17de eeuw. Twee tuinvleugels door Paul Van Glabbeek uit 1904.


ID: 81411 | Bouwkundig element

Kasteel Hemsrode

Hemsrode 3, Ouden Heirweg 4 (Anzegem)
Volledig omwalde en deels ommuurde site, bestaande uit kasteel (voormalig koetshuis), en bijgebouwen (voormalig personeelsverblijf) en buiten de omwalling gelegen hoeve. Brede grachten met vaste bruggen. Barokke parkaanleg met geometrische drevenstructuur. Sluis- of schuifconstructies, waaronder een ruïneuze tempel. Eerst gekende eigenaar is Joos van Hemsrode, vermeld in 1283 of 1284. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel bezet door Duitse soldaten.


ID: 81475 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Statiestraat (Anzegem)
Gemeentelijke begraafplaats met nagenoeg rechthoekig grondplan. Toegang gemarkeerd door bakstenen pijlers. Een centraal, bekiezeld pad, afgezoomd door leilinden leidt naar een hoger gelegen kapel met neogotische vormgeving.


ID: 81694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Arnolduspark

Tiegemberg, Warandedreef 6-10 (Anzegem)
Bedevaartoord en recreatief park. Sint-Arnolduskapel opgetrokken tussen 1864 en 1865 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison en gewijd in 1866 door bisschop J.J. Faict. Ten noorden van de kapel ligt het zogenaamd Sint-Arnoldusputje, de miraculeuze bron die in de loop der tijd verzonken is in de grond. Voormalig boswachtershuisje en later souvenirwinkel en herberg gelegen ten noorden van de kapel. Ten westen van de hoofdkapel, staat een kleine bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekleed met rotsimitatie en bekroond door kruis. Het park wordt op het eind van de 19de eeuw in opdracht van Vital Moreels aangelegd.


ID: 207494 | Bouwkundig element

Klooster en school

Brugstraat 32, 30A, Wezestraat 2, 6 (Ardooie)
Klooster van de zusters van de Heilige Kindsheid, met naastgelegen school Instituut van de Heilige Kindsheid. Gebouwenbestand voornamelijk uit de 20ste eeuw, met 19de-eeuwse overblijfselen, onder meer de kern van het kloostergebouw en de achterliggende kapelvleugel. Amalgaam van klooster- en schoolgebouwen van diverse bouwfasen, voornamelijk bestaande uit vleugels in rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.


ID: 200648 | Bouwkundig element

Brouwerij Vanden Bussche

Marktplein 7-11, Onze-Lieve-Vrouwstraat 19 (Ardooie)
Voormalige brouwerijsite Vanden Bussche, bestaande uit een eclectische brouwerswoning met brouwerij, bureel en kapel, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met aanvullende brouwerijuitbreiding en landschapstuin uit het interbellum.


ID: 207952 | Bouwkundig element

Kapel Vanden Bussche

Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ardooie)
Gelegen in de tuin van Marktplein 9, toegankelijk vanaf de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Neogotische kapel in rode baksteen van één beuk van twee traveeën uitlopend in koor met driezijdige sluiting, onder zadeldak in natuurleien.


ID: 208318 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Tieltsestraat (Ardooie)
Gemeentelijke begraafplaats, aangelegd na de Eerste Wereldoorlog ten zuiden van de Tieltsestraat ter vervanging van het ten dele vernielde kerkhof rondom de parochiekerk. Begraafplaats op rechthoekig grondplan en bijna volledig omhaagd en toegankelijk via recent hekwerk, hoofdassen in kruisvorm met losse verharding geflankeerd door familiegraven en oudere grafzerken.