Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1465 resultaten


ID: 21451 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw aan de Staak van 1833

Fonteintjestraat 18 (Beringen)
De oude kapel dateert van 1833, en telt drie traveeën met een driezijdige sluiting.Tegen dit oude gedeelte werd in 1933 een ruim, éénbeukig schip aangebouwd, zodat de oude kapel thans als koor dienst doet.


ID: 9935 | Bouwkundig element

Sint-Augustinusrusthuis

Legrellestraat 39 (Berlaar)
U-vormig gebouw in 1896-1897 opgericht naar ontwerp van J. Vinck, als bejaardentehuis met kapel toegewijd aan Heilige Jozef en Augustinus.


ID: 9955 | Bouwkundig element

Heilig Hart van Maria-instituut

Markt 24 (Berlaar)
Gelijknamige congregatie ontstaan in 1845 en gegroeid uit een "vergadering van godsvruchtige dochters", gesticht te Gestel in 1722. Van bij aanvang voornamelijk afgestemd op onderwijs. Kostschool opgericht in 1881.


ID: 10043 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof van Rameyen

Rameyenstraat 4-5 (Berlaar)
Omgracht domein, vanaf de Rameyenstraat toegankelijk via een kastanjedreef vanaf ingangspoort naar poortgebouw, driehoekig neerhof met aan noord- en westzijde de 18de-eeuwse hoeve- en dienstgebouwen. Omgracht kasteel, vermoedelijk uit de 18de eeuw, in kern opklimmend tot de 13de eeuw. Complex voorts omgeven door landschapspark.


ID: 79380 | Bouwkundig element

Kapel d' Oude Kapel

Baron Tibbautstraat 20A (Berlare)
Klein noord-zuid georiënteerd bedehuis, gebouwd rond 1861, aanvankelijk met rechthoekige plattegrond, in 1877 vergroot en voorzien van driezijdige koorsluiting.


ID: 84709 | Bouwkundig element

Donkkapel

Kapelleplein (Berlare)
De kapel zou minstens opklimmen tot begin 14de eeuw met mogelijke vergroting of heropbouw in de 15de eeuw. Heden lichtgeel gekaleide kapel op gepikte plint, opgetrokken van kalkzandsteen met verwerking van arduin voor de omlijstingen van de muuropeningen en de afwerking van de geveltop. Het uitzicht van de huidige voorgevel dateert van 1774.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 41513 | Bouwkundig element

Kasteel van Leefdaal

Boskee 9-11, Slagberg (Bertem)
Heerlijkheid Leven dale, vermeld in de 12de eeuw; van 1410 af eigendom der de Merodes. Feodale burcht ter plaatse van het huidige gebouw.


ID: 41512 | Bouwkundig element

Sint-Veronakapel

Kapellestraat (Bertem)
Romaanse parochiekerk Sint-Lambertus van circa 1200 met verbouwingen uit de 17de en 18de eeuw.


ID: 38921 | Bouwkundig element

Sint-Martinuskapel

Burght (Bever)
Bakstenen kapel gelegen tussen het groen bij een driesprong van wegen en bij een groepering van hoevetjes en boerenhuizen. Eenbeukige ruimte uitlopend op een driezijdige apsis met Lourdesgrot tegen de korte zijde.