Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

141 resultaten


ID: 130437 | Landschappelijk element

Wilgenkaphaag bij hopakker

Sint-Pietersstraat (Heuvelland)
De hopakker met begrenzende kaphaag ligt in de Poperingse hopperegio en heeft een oppervlakte van circa 1,5 hectare. Aan de westelijke zijde is over een lengte van circa 215 meter een continue kaphaag geplant met naar schatting een 150-tal schietwilgen.


ID: 130505 | Landschappelijk element

Kaphaag van meidoorn als erfafscheiding

Zwartemolenstraat 39 (Heuvelland)
Kaphaag van eenstijlige meidoorn als deel van een erfbeplanting bij de voormalige smidse 'Den Blinker'. De kaphaag wordt niet geschoren, tweejaarlijks worden de kopscheuten gekapt of geknipt, jonge scheuten worden ingevlochten.


ID: 131171 | Landschappelijk element

Kaphaag van gewone es

Dorpsstraat 1, Kauwenberg (Horebeke)
De huisweide-boomgaard op het erf, langs de Kauwenberg, werd afgeboord met een essenkaphaag. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 131149 | Landschappelijk element

Kaphaag van gewone es

Dorpsstraat 101-103 (Horebeke)
Langsheen de Dorpsstraat staat een relict van een essenkaphaag. De oorspronkelijke context, een huisweide en/of boomgaard is hier verloren gegaan. Een kaphaag is een lijnaanplanting van knotboompjes met een dicht plantverband die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op, de haag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 131134 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Dorpsstraat 43, Kullaarsweg (Horebeke)
De huisweide-boomgaard op het erf werd deels afgeboord met een essenkaphaag, het tweede deel bestaat uit een kaphaag van haagbeuk. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken.


ID: 132027 | Landschappelijk element

Kaphaag bij hakhoutbos Foreest

Foreest (Horebeke)
Een kaphaag van haagbeuk rondom een hakhoutbos met een gemengde samenstelling van tamme kastanje, hazelaar, es en eik. Een recente bomenetage met Canadapopulier is aangeplant. Het hakhoutbos is zo goed als volledig afgeboord, bepaalde stukken van de kaphaag zijn nog zéér representatief, andere delen zijn uitgedund.


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.


ID: 135395 | Landschappelijk geheel

De Heuvel van Bossenare

Etikhove, Maarke-Kerkem, Nukerke (Maarkedal)
‘De Heuvel van Bossenare’ bevindt zich ten oosten van Etikhove en ten noordwesten van het gehucht Kerkem, centraal in de Vlaamse Ardennen. De vallei van de Nederaalbeek is te herkennen aan de natte graslanden met knotbomen, enkele kleine percelen bos en beekbegeleidende vegetatie. Er komen ook enkele akkers in voor. Het betreft hier een asymmetrische vallei, typerend voor de Vlaamse Ardennen, waarvan de oostelijke dalwand steiler is dan de andere. Ten oosten van de vallei, net erbuiten en aan de rand van de Bossenarekouter, komen enkele grote hoeven voor. De Bossenarekouter, met molen op de top, is een open gebied. De noordelijke en oostelijke flanken van de Bossenareheuvel zijn grotendeels in gebruik als akkerland en bieden een vrij zicht op de noordelijk gelegen vallei van de Maarkebeek en de oostelijk gelegen vallei van de Pauwelsbeek.


ID: 132007 | Landschappelijk element

Essenkaphaag bij het Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat (Maarkedal)
Langs de perceelsrand van het park en langs een aanpalend weiland is er een essenkaphaag van meer dan 40 meter lang. Het is een mooi, representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132014 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Langs de perceelsranden van weilanden is er een essenkaphaag van meer dan 250 meter lang. Op de natte delen is ook els in de kaphaag aanwezig. Het is een mooi, representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De kaphaag is nog goed intact en heeft individuele exemplaren met stamomtrek van circa 200 cm.