Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

94 resultaten


ID: 30684 | Bouwkundig element

Hoeve Manquetiendehof en kapel

Zorgvlietstraat 64 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen, daterend van 1895. Verspreide opstelling van verankerde, rood bakstenen gebouwen onder doorlopend zadeldak met overkragende rand op houten modillons. Ten noordwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Erfoprit, rechts geflankeerd door neogotisch kapelletje onder overkragend zadeldak met windborden. Drenkplaats ten noorden van het hof.


ID: 88867 | Bouwkundig element

Poytacxhoeve

Kwetshagestraat 10 (Jabbeke)
Hoeve met drie losse bestanddelen rondom een deels verhard erf dat grenst aan de straat. Het beeldbepalend hoofdvolume aan noordzijde van het erf is het haaks op de straat ingeplante boerenhuis dat door de aansluitende stallen en schuur aansluit bij het langgestrekte type. Aan zuidzijde van het erf, enkelvoudige dwarsschuur (nok parallel aan het huis).


ID: 28418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Calmont

Kalmontstraat 8-12, Knoktstraat 6 (Kluisbergen)
Kasteeldomein van Calmont met kasteel, omgevend park, moestuin, hovenierswoning (nu boswachtershuis), boswachterswoning (nu conciërgewoning) en mariagrotje. Het kasteel is naar verluidt een voormalig jachtpaviljoen, opgetrokken in sobere empirestijl in het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbepleisterd en geschilderd kasteeltje van drie bouwlagen onder leiendak, voorheen met belvedère.


ID: 91383 | Bouwkundig element

Moderne hoeve

Esenstraat 61 (Kortemark)
Moderne hoeve, aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de bij het huis aansluitende stallingen. Oorspronkelijk boerenhuis daterend van 1931, in 1943 in opdracht van landbouwer A.J.C. Vanoverschelde-Seys herbouwd en uitgebreid met drietal "kiekenhokken". Rondom de hoeve zijn weiden en een restant van een boomgaard bewaard.


ID: 91067 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoevesite

Polletstraat 10 (Kortemark)
Achteringelegen hoevesite, als hoevesite met huis en nutsgebouw reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan burgemeester Degrendel van Handzame). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Bij de mutatie van 1860 wordt het huis volledig herbouwd en is de hoeve omgeven door een boomgaard. In 1878 wordt het huis vergroot.


ID: 91114 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Torhoutstraat 122 (Kortemark)
Huis met aansluitende schuur/ stalling onder doorgetrokken zadeldak. Volgens het kadaster in 1936 gebouwd, met op het erf kippenstallingen.


ID: 200651 | Bouwkundig element

Hoeve Sioengoed

Beekstraat 109 (Kortrijk)
Oud hoevesite, gelegen aan de zuidelijke rand van de Kortrijkse agglomeratie. De hoeve behoorde rond 1747 toe aan het toenmalige Klooster van het Sioen binnen Kortrijk; rond 1770 wordt het klooster van Sint-Katharina als eigenaar vermeld. Stopzetting van landbouwactiviteiten in jaren 1970.


ID: 59516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Willems mote met park

Erasmuslaan 30-32, 36 (Kortrijk)
Landhuis uit het einde van de 18de eeuw met dienstgebouwen (conciërgewoning, koetshuis, paardenstal) ten zuiden en villa van circa 1950 naar ontwerp van Jacques Viérin ten noorden. Toegankelijk via een toegangsdreef afgesloten met smeedijzeren hekken met gietijzeren hekpijlers en een secundaire toegang aan de villa. Parkje met centrale vijver met eilandje bereikbaar via tuinbrug met octagonaal hoenderhok en achthoekige serre. Parkje in landschappelijke stijl met vijver, gazon, bomengroepen en omgevende bomenrand. Waardevol bomenbestand met onder meer een zeldzame zwarte moerbeiboom.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 74380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aaishove

Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.