Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

94 resultaten


ID: 54904 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve 't Geuzegat

Zwarteweg 22 (Middelkerke)
De hoeve werd volledig vernield tijdens de Eerste wereldoorlog. Kwaliteitsvol heropgebouwd naar ontwerp van architecten A. Neyrinck & J. Heyneman van 1922 teruggaand op de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen. De hoevegebouwen werden daarbij U-vormig ingeplant rond een vierkant erf, met in het zuiden de boerenwoning, in het noorden de schuur met wagenhuis en in het westen de koestalvleugel.


ID: 24151 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Iepersestraat 20 (Moorslede)
Wederopbouw van 1920-1921, naar ontwerp van van A. Latte (Kortrijk). Sterk regionalistische inslag.


ID: 38623 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Snepstraat 32 (Nazareth)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen, toegankelijk via een aardeweg en nieuw hek in het noorden. Ruim, deels begraasd erf met centrale mestvaalt en duiventoren, schuin ingeplant woonhuis ten oosten en dwarsschuur met stallen ten zuiden. Alleenstaand bakhuis ten zuidoosten achteraan.


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 36730 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Waterhof en omgeving

Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.


ID: 88344 | Bouwkundig element

Villa

Akkerstraat 9 (Oostkamp)
Vrijstaande woning gelegen op de oostelijke hoek met de Zuidstraat, gebouwd in 1945. Dwars op de rijweg georiënteerd breedhuis van drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak. Typische baksteenbouw bestaande uit een combinatie van gele baksteen voor het gevelparement en oranje baksteen voor de verspringende plint.


ID: 88361 | Bouwkundig element

Stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel

Kortrijksestraat 407 (Oostkamp)
Stoomkorenmaalderij en olieslagerij Rommel, teruggaand tot een site met een 18de-eeuwse molen en rossekot, omgevormd op het einde van de 19de eeuw tot een stoomkorenmaalderij met achtergelegen windkorenmolen en vergroot in het begin van de 20ste eeuw met een oliefabriek. Industrieel complex, opklimmend tot circa 1900 en heden bestaande uit drie volumes: gebouwen van de voormalige stoommaalderij en olieslagerij aan de straatkant en een achterliggend magazijn.


ID: 88204 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortrijksestraat 513 (Oostkamp)
Hoevetje volgens het kadaster gebouwd in 1894, bestaande uit een boerenhuis aan de straatkant en een achtergelegen landgebouw. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met mechanische pannen. Centraal op de nok van het boerenhuis bevindt zich een klokkenstoel.


ID: 27363 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Linden

Biesvijverstraat 2 (Oudenaarde)
Gesloten, voorheen omgrachte hoeve op vierkante plattegrond, ingeplant in een knik van de landelijke weg, bij de ingang op de zuidwesthoek gemarkeerd door twee grote linden. Verankerde bakstenen gebouwen met één bouwlaag onder aaneensluitende pannen zadel- en schilddaken, opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw, naar verluidt van 1715.


ID: 27633 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Keirestraat 23 (Oudenaarde)
Grote hoeve met bakstenen gebouwen grotendeels onder golfplaten bedaking. Noordoostelijke bedrijfsvleugel aan de straatzijde, die de hogere dwarsvleugels onder afgewolfd dak verbindt, midden voorzien van rechthoekige poort met gekasseide doorrit als erftoegang. Brede steunbeer links ervan. Ten noordwesten, ruime boerenwoning van zeven traveeën onder links afgewolfd zadeldak, in kern waarschijnlijk uit de 18de eeuw en vergroot en aangepast in het tweede kwart van de 19de eeuw.