Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 29518 | Bouwkundig element

Patriciërswoning Hof Bladelin

Naaldenstraat 17-21, 19A (Brugge)
Voormalige patriciërswoning, sinds 1829 klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Complex bestaande uit een nagenoeg vierkant bouwblok met centrale binnenplaats aan de zuidoost-, zuidwest- en noordwestzijde afgezet met galerijen; zuidelijke traptoren in oksel; kapel aan noordwestzijde en achterliggende ommuurde tuin lopend tot aan de Grauwwerkersstraat met achteraan een kleine kapel. De oudste kern dateert uit eerste helft 15de eeuw, uitgebreid later in de 15de eeuw en 16de eeuw.


ID: 82059 | Bouwkundig element

Abdissenhuis klooster van Sint-Trudo

Nieuwe Gentweg 89 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) van circa 1620, opgetrokken als abdissenhuis van het klooster van Sint-Trudo, zie afbeelding bij Jan Beerblock (1796). "Kunstige Herstelling" van 1990-1996 naar ontwerp van architecten K. Lansoght en G. Vandenabeele (Brugge).


ID: 29612 | Bouwkundig element

Prinsenhof

Ontvangersstraat 6, Prinsenhof 8 (Brugge)
Voormalige grafelijke residentie met kern uit 14de-15de eeuw doch met 19de-eeuws uitzicht. Complex met hoofdvleugel (nok loodrecht op de straat) op L-vormige plattegrond, links en rechts geflankeerd door latere vleugels in neostijl. Domein met uitgestrekte tuin tot aan Moerstraat.


ID: 29572 | Bouwkundig element

Samengestelde panden

Oude Burg 17-19 (Brugge)
Samenstel van de panden "De Valcke", het ingangsgebouw van het voormalige kartuizerinnenklooster, "'t Wijngaerdken" en "St.-Niclaes" volgens opschriften in cartouches. Eind 19de eeuw "hier is 't in de Gilde der Ambachten/ eerlijk en werkzaam". Thans gebouwen van de Christelijke Mutualiteit. Gevelrij resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" van 1894 naar ontwerp van architect C. De Wulf (Brugge). Consoliderende "Kunstige herstelling" in 1980 naar ontwerp van Groep Planning (Brugge) tijdens dewelke de neogotische zaal verdween.


ID: 75039 | Bouwkundig element

Hoeve bij het kartuizerinnenklooster Sint-Anna-ter-Woestijne

Oude St.-Annadreef 90 (Brugge)
Vandaag achteringelegen hoeve met oude kern uit de 18de eeuw. Toegankelijk via een lange dreef met populieren. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint. Grondig verbouwd in de jaren 1980.


ID: 82708 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters maricolen en Instituut van de Heilige Familie

Oude Zak 34-38 (Brugge)
Klooster van de zusters maricolen en Instituut van de Heilige Familie. In 1667 oprichting in Brugge van een gemeenschap van de "geestelijke dochters", ontstaan in 1663 te Dendermonde als semi-religieuze groep van vrome vrouwen. Vestiging in een niet nader omschreven pand in het nabijgelegen Rozendal.


ID: 82722 | Bouwkundig element

Klooster van de grauwzusters van Sint-Elisabeth

Oude Zak 55 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gebouwd in de loop van de 14de eeuw als onderdeel van het klooster van de grauwzusters van Sint-Elisabeth, opgeheven met de Franse Revolutie.


ID: 77452 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Maria van Pittem en vrije  basisschool

Pastorieweg 2-4 (Brugge)
Klooster van de zusters van Maria van Pittem en aanpalende vrije basisschool. De oudste gebouwen, ontworpen door architect Antoine Dugardyn (Brugge), dateren van 1925 en 1929-1930. Het klooster en bijhorende meisjesschool waren voordien gevestigd aan de Moerkerkse Steenweg (zie nummer 395). Toen de school in 1925 aan uitbreiding toe was, wordt beslist een nieuwe school en klooster met kapel te bouwen aan de kerk van Sint-Kruis, langs de Pastorieweg en Boogschutterslaan.


ID: 83393 | Bouwkundig element

Jeruzalemkerk, klooster, godshuis en huis Adornes

Peperstraat 1-3, 3A-B (Brugge)
Jeruzalemkerk en Huis Adornes, deel uitmakend van het complex gebouwd in opdracht van de patriciërsfamilie Adornes gelegen op de hoek van de Peperstraat met de Balstraat. Complex bestaande uit ten oosten de kapel, ten westen het woonhuis, een verbindingsgalerij tussen beide, twee vleugels met kleine godshuizen ten noorden en het eigenlijk kloosterdomein ten zuiden. Ervoor pleintje gevormd door het samenlopen van Jeruzalemstraat, Molenmeers, Rodestraat, Stijn Streuvelstraat en Balstraat.


ID: 83197 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie

Peterseliestraat 21, Potterierei 78-79 (Brugge)
Geleidelijk aan gegroeid complex, oorspronkelijk als tijdelijk opvangcentrum van zieken, pelgrims en ouderlingen, gesticht op het einde van de 13de eeuw. In zijn huidige vorm bestaat het complex aan de Potterierei van links naar rechts uit de voormalige ziekenzaal met toegang tot het hospitaal, de kerk en de Onze-Lieve-Vrouwekapel. Ten oosten, in het verlengde van de ziekenzaal liggen de kloostergebouwen met onder meer de oude keuken, de refter en de archiefkamer.