Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 130001 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte els

Akkerstraat (Wachtebeke)
Het betreft een knotbomenrij van zwarte els, die zich op de grens van een naaldbos en een weiland bevindt en de donderbegroeiing van bramen resulteren in een minder ideale standplaats voor de knotbomen. De aanwezige soorten zijn zeldzaam omdat ze nog zuivere vertegenwoordigers zijn van hun eigen soort. Knotbomen van deze soort en van deze ouderdom zijn zeldzaam voor de regio.


ID: 207242 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deerlijkseweg 35 (Waregem)
Dieperin gelegen historische hoeve, ten noordwesten van de samenvloeiing van de Hooi-, Gaver- en Potegembeek. Het boerenhuis, de bergschuur, stalling, wagenhuis en ovenbuur zijn beschermd als monument.


ID: 32841 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Klijtbosstraat 27 (Wervik)
Wederopbouwhoeve volledig aanleunend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrind erf met bakstenen stoepen en ten zuidoosten toegangshek.


ID: 300411 | Landschappelijk element

Knoteikenrij als perceelsrandbeplanting

Jagersweg (Westerlo)
Langs de westzijde van een weiland, gelegen langs de Jagersweg te Westerlo, staat een rij knoteiken. In het agrarisch gebied werden bomen traditoneel als knotboom beheerd in functie van het leveren van brand- en geriefhout. Een houtige perceelsrandafscheiding is voor het eerst te zien op een topografische kaart uit 1930. Wellicht is het diezelfde rij die nu nog steeds aanwezig is.


ID: 133262 | Landschappelijk element

Twee lindes op de Asberg

Karel Wernerdreef (Westerlo)
Over de Asberg loopt de Karel Wernerdreef. Op het hoogste punt van deze dreef, staan twee lindes ingeplant. Ze vormen een soort van (triomf)boog, of poort.


ID: 130813 | Landschappelijk element

Knotlinde op het dorpsplein van Massemen

Dorpsplein (Wetteren)
De eeuwenoude knotlinde (Tilia x europaea) bevindt zich ten zuidoosten van de parochiekerk Sint-Martinus op het dorpsplein van Massemen. De boom heeft een stamomtrek van 7,19 m. Sinds de heraanleg van het plein staat de boom enigszins geïsoleerd op een vluchtheuvel met wat lage begroeiing rondom. De linde vormt nog één van de beeldbepalende elementen van de oude dorpskom.


ID: 85042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel  met knotwilgen

Oude Heerbaan (Wetteren)
Traditioneel wegkapelletje van het type veldkapel met vrij jong voorkomen doch mogelijk in oorsprong ouder. Witgeschilderde bakstenen sokkel op gepleisterde plint en afgedekt door een overstekend zadeldak afgewerkt met houten daklijst en ijzeren dakkruisje boven de voorpuntgevel.


ID: 76546 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilig Hartkapel met haag en knotlinden

Boeygem (Wichelen)
Schuin ingeplante wegkapel op een met liguster omhaagd en geplaveid perceeltje en aan de achterzijde geflankeerd door twee geknotte linden. Kapel in neogotische stijl volgens het kadasterarchief in 1875 nieuw gebouwd door Frédéric Dalschaert, landbouwer en eigenaar van de hoeve nummer 15.


ID: 131478 | Landschappelijk element

Fladderiep in Oud-Moregembos - Spitaalsbossen

Wortegem (Wortegem-Petegem)
De geknotte fladderiep bevindt zich in een loofhoutbestand dat onderdeel is van het boscomplex Oud-Moregembos - Spitaalsbossen, gelegen tussen Wortegem, Waregem en Anzegem-Heirweg. Met een stamomtrek van 3,15 meter is dit de dikste en vermoedelijk ook de oudste gekende fladderiep van Oost-Vlaanderen.


ID: 307723 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij en opgaande wilg als hoekboom

Zonnestraat (Wortegem-Petegem)
Een knotbomenrij en een grote, opgaande wilg markeren de perceelsgrens en de hoek van het weilandperceel.