Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

771 resultaten


ID: 79018 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Heilige Philippus

Bradericplein 16B (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1861-1876 naar een ontwerp van 1859 door baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894). De kerk is een uitbreiding van een Mariakapel die opklimt tot de 14de eeuw. Vivenkapelle is een kerkdorp dat wordt bepaald door het beroemde 'neogotisch complex' bestaande uit de centrale kerk waarrond pastorie en scholen.


ID: 78955 | Bouwkundig element

Kerkhof  Sint-Martinuskerk

Dorpsstraat (Damme)
Kerkhof, gelegen aan de zuidzijde van de Sint-Martinuskerk met toegang ten westen van de kerk. Heraangelegd eind 19de-eerste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen toegangspijlers met natuurstenen afdekking waartussen fraai smeedijzeren hek. Aanleg getypeerd door rechtlijnige paden geplaveid met betondallen waartussen rechthoekige perken. Gedenksteen voor de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Calvarie.


ID: 78708 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkstraat (Damme)
Overgebleven gedeelte van 13de-eeuwse georiënteerde gotische kerk, uitgebreid in de loop van de 13de tot de 16de eeuw en waarvan schip, transept en torenspits afgebroken in 1725-1727. De koorpartij die in de loop van de tweede helft van de dertiende eeuw omgevormd wordt tot hallenkoor is één van de oudste voorbeelden van dit type in Vlaanderen. Gelegen in grotendeels ommuurd terrein ten zuidwesten van het stadscentrum met aanpalend kerkhof ten zuiden en kerkplein ten noorden.


ID: 214227 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Uitkerksestraat (De Haan)
Gelegen op de hoek met de Brugsesteenweg, hier liggen ook enkele "Commonwealth war graves". Aangelegd in 1929-1930 ter vervanging van het kerkhof dat rond de kerk van Wenduine wordt ontmanteld.


ID: 38513 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Dorp (De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.


ID: 86287 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Overackere

Groenstraat 42 (Deerlijk)
Het bureel van weldadigheid, het huidige O.C.M.W, gaf in 1903 de opdracht om de oude hoeve te slopen en te herbouwen, waarbij de huidige opstelling ontstond. In 1930 wordt de schuur uitgebreid alsook het noordelijke volume dat nu aansluit bij het boerenhuis. Tevens wordt in het zuidoosten een kippenren opgericht. Nu, semigesloten hoeve met verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom onverhard erf gemarkeerd door bakstenen erfpijlers met ijzeren hek. Erf aan de straatzijde afgezet door populieren met betonnen kruis met Christusbeeld.


ID: 86302 | Bouwkundig element

Hoeve 't Klaverhof

Hoekstraat 1 (Deerlijk)
Hoeve " 't Klaverhof", recente naam die verwijst naar een jaarsteen met klavermotief. Historische hoeve met laat 18de-eeuws en 19de-eeuws gebouwenbestand, oorspronkelijk in leen gehouden van de heerlijkheid Houfstraete. Ten oosten van de hoeve loopt de Kasselrijbeek, voorheen Vichtebeek genaamd, die de grens vormt met Waregem en Vichte (Anzegem). Site vermoedelijk ontstaan met de ontginning van het Feretwoud in de loop van de 13de eeuw. De noordoosthoek of het gebied Keelis werd in leen gegeven aan de familie van Gheest, zij verkavelden dit deel en vestigden er verschillende kleine hoeves onder meer het thans verdwenen "Goed te Keelis" en "'t Klaverhof".


ID: 86303 | Bouwkundig element

Hof Houfstraete

Hoekstraat 6 (Deerlijk)
Historische hoeve Hof Houfstraete, waarvan de omwalling grotendeels bewaard bleef. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, met tegen de linker erfpijler een houten kruis onder afdak. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten westen dwarsschuur en ten zuiden stalvleugel en rechts ervan bakhuis.


ID: 86352 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Columba

Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiënteerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk. Tegen de zuidelijke en noordelijke zijbeuk, een kapel. Rond de kerk, gedenktekens voor P.J. Renier en Hendrik Conscience, en voor Hugo Verriest.


ID: 86513 | Bouwkundig element

Gietijzeren kruis

Waregemstraat (Deerlijk)
19de-eeuws gietijzeren kruis vermoedelijk afkomstig van een graf, geplaatst op recente arduinen sokkel.