Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

238 resultaten


ID: 24558 | Bouwkundig element

Stadhuis Gent

Botermarkt 1 (Gent)
Het stadhuis bestaat uit een vierzijdig complex van gebouwen. Van de oudste schepenhuizen resteert enkel een middeleeuwse kelder. Het oudste, bovengronds bewaarde gedeelte ligt midden in het stadhuiscomplex: een rechthoekig gebouw in Ledesteen, opgericht voor de schepenen van de keure vanaf 1482. Tussen 1519 en 1539 kwam het nieuwe schepenhuis van de keure tot stand, volgens de plannen van Rombout Keldermans en Dominicus de Waghemakere, nadien uitgebreid. In 1580-82 werd een volume met gevel in renaissancestijl aan de Hoogpoort opgericht naar ontwerp van meester Joos Rooman. Tussen 1595 en 1618 werd aan de Botermarkt een nieuw schepenhuis van gedele in renaissancestijl opgetrokken. De conciërgewoning op de hoek van de Hoogpoort en Stadhuissteeg dateert van 1700-1701. De voormalige armenkamer aan de Poeljemarkt dateert van midden 18de eeuw. In 1880-1881 verrees langs de zijde van de Poeljemarkt een nieuw tussengedeelte, naar ontwerp van stadsarchitect Ch. van Rysselberghe.


ID: 19048 | Bouwkundig element

Hoekcomplex met kern van het Weeshuis

Burgstraat 105-107, 105A-D, Ramen 39-41, 39A-B (Gent)
Hoekcomplex dat mogelijk de kern bewaart van het voormalige, tot de 13de eeuw opklimmende Weeshuis met kapel. Woonhuis in de Burgstraat waarschijnlijk eind 17de eeuw verbouwd na de verkoop van de kapel; bepleisterde en beschilderde voorgevel met twee bouwlagen van zeven traveeën onder zadeldak. Zijvleugel in Ramen met twee bouwlagen van dertien traveeën. Acht linker traveeën, volgens bouwaanvraag van 1780 verbouwd samen met de achtergevel in de Komijnstraat. Deze vleugel aan Ramen is opgesplitst in drie panden.


ID: 26358 | Bouwkundig element

Sinte Regina's Godshuis

Kloosterstraat 6 (Gent)
Kloostergebouw in neogotische baksteenstijl naar ontwerp van August Van Assche onder leiding van J. Bethune. Gebouwen opgetrokken in 1872-74, op U-vormige plattegrond met centrale uitbouw in achtergevel van kapel. Aan voorkant twee zijrisalieten en centrale portiek met puntgeveltje.


ID: 20655 | Bouwkundig element

Hebberechtsgodshuis en Kapelletje Schreiboom

Kortrijksepoortstraat 252, 252A (Gent)
Godshuis, klooster en kapel daterend van 1771 en opgetrokken naar ontwerp van J.B. Simoens, onde abt Seger van de Sint-Pietersabdij. Vrij sobere bakstenen straatgevel van twintig traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak. Kapel, Hoog oprijzend, sober, bakstenen gebouw aanleunend tegen de straatvleugel en vanaf de straat slechts merkbaar door het slanke zeshoekig klokkentorentje onder hoge naaldspits.


ID: 26872 | Bouwkundig element

Klooster Sint-Jozefgesticht

Kortrijksesteenweg 1025 (Gent)
Gesticht als benedictijnenklooster door graaf Jozef de Hemptinne naast zijn kasteel te Maaltebrugge in 1866. Oorspronkelijk kloostergebouw en kapel in neogotische stijl naar ontwerp van baron J. Bethune. Achterin gelegen gebouwen op vierkante plattegrond met centraal binnenplein. Heden Instituut Don Bosco.


ID: 25244 | Bouwkundig element

Kinderen Alijnshospitaal

Kraanlei 65 (Gent)
Godshuis toegewijd aan de Heilige Catharina, ontstaan in de 14de eeuw. Het geheel werd gerestaureerd en uitgebreid door Lieven de Pottelsberghe in de eerste decennia van de 16de eeuw, de huidige kapel dateert van 1543-46. Het oude complex werd volledig hersteld naar plannen van Valentin Vaerwijck en doet sedert 1962 dienst als Museum voor Volkskunde, nu het Huis van Alijn.


ID: 26880 | Bouwkundig element

Klooster, school en ouderlingentehuis van de zusters van Sint-Vincentius-à-Paulo

Loofblommestraat 2, Oudeheerweg 5 (Gent)
Klooster, school en ouderlingentehuis, gesticht in 1827. In 1831 eerstesteenlegging van een klooster. In 1845 werd een weeshuis opgericht gevolgd door een kostschool. Vanaf de jaren 1860 begint de grootste bouwcampagne. Heden enorm complex begrensd door de Loofblommestraat, Pastorijdreef, Krijzeltand en Oudeheerweg met nog behouden oude kapel doch grotendeels vernieuwde school- en kloostergebouwen. Tot het complex behoort ook het neogotisch huis van de directeur, daterend van 1900.


ID: 18472 | Bouwkundig element

Jongensweeshuis

Martelaarslaan 13 (Gent)
De Gentse weesjongens waren tot 1873 ondergebracht in een deel van het Geeraard de Duivelsteen en de school aan het Bisdomplein. In 1869 werd gestart met de bouw van een nieuw complex aan de huidige Martelaarslaan. Dit enorme opgevatte complex naar ontwerp van stadsarchitect A. Pauli was voltooid in 1873. Het huidige gebouw met twee bouwlagen en drieëntwintig traveeën onder vooraan afgeschuind zadeldak, is slechts de resterende rechterdwarsvleugel na een hevige brand van 1947. Rechts aanleunende vleugel van zeven traveeën met één bouwlaag onder afzonderlijk schilddak. Oorlogsgedenkteken tegen de gevel.


ID: 25478 | Bouwkundig element

Wulfaert Vilainsteen en Hof van Schardau

Onderstraat 10 (Gent)
Het Hof van Schardau is een gotisch steen, volgens archiefstukken gebouwd circa 1540 door F. Van der Gracht. Einde 16de eeuw klooster der Rijke Claren, in 1623, samen met het zogenaamde Wulfaert Vilainsteen door de schepenen gekocht en ingericht als weeshuis voor meisjes zogenaamd Blauwe Meiskensschool. Circa 1902 werd de 18de-eeuwse Blauwe Meiskensschool afgebroken en in 1902 vervangen door het huidige schoolgebouw naar ontwerp van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe.


ID: 20840 | Bouwkundig element

Klooster van Poortakker

Oude Houtlei 50, 56-58, Wellingstraat 32 (Gent)
De laat 19de-eeuwse Poortakkerkapel en het bijhorend kloostercomplex vormen een voorbeeld van neogotische bouwkunst, een constructie van vooraanstaande kunstenaars voor de neogotiek, namelijk Arthur Verhaegen in samenwerking met Jean-Baptiste Bethune en Florimond Van de Poele. Het goed bewaard geheel dankt zijn architecturale kwaliteiten onder meer aan het totaalconcept en de consequente eenheidsstijl.