Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

605 resultaten


ID: 16110 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westover 12 (Alveringem)
Ten oosten van de kerk gelegen hoeve met losse bestanddelen, zonder specifiek erf. Voorliggende moes- en siertuin. boerenhuis van drie opkamertraveeën links + drie traveeën lager woongedeelte en één bouwlaag onder vrij scherpe zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met overstekende rand, dit boven de opkamer hoger opgetrokken en mank wegens uitbouw aan noordgevel; in kern opklimmend tot circa 1700. Ten noordoosten, deels tot stalling omgevormde dwarsschuur.


ID: 81533 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ter Mote

Goed ter Motestraat 37 (Anzegem)
Historische hoeve met 18de-eeuwse kern zogenaamd "Goed ter Mote", bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen bedaking en gegroepeerd rond een verhard erf met notelaar. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Ten noorden het woonhuis met vernieuwd parement, bewaard klokkentorentje met open stoel. Ten zuiden stalvleugel met muurkapel met Mariabeeld in oostelijke zijpuntgevel, voorgelegen verdiepte mestvaalt. Ten westen dubbele dwarsschuur gedateerd met jaaranker "1829" en aansluitend wagenhuis.


ID: 208303 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Oude Lichterveldsestraat 87 (Ardooie)
In kern minstens opklimmend tot tweede helft van de 17de eeuw, met vooral 19de-eeuwse bijgebouwen. Ten westen het boerenhuis van zeven traveeën onder geknikt zadeldak met mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat, nieuw dakvenster). Restant van een langgerekt schuurstalvolume aan zuidzijde van het erf en aangebouwde overdekte mestvaalt aan westzijde. Aan noordzijde, ast. Achtergelegen bakhuis


ID: 207993 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en chicorei-ast

Roterijstraat 4-6 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen, met cichorei-ast uit 1944. Ten noorden van het erf het oost-west georiënteerde boerenhuis van acht traveeën en linkerpoorttravee. Ten westen stal; ten zuiden schuur. Westelijk wagenhuis met beplanking boven de inritten. Aan de noordzijde ligt een weegbrug.


ID: 208003 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spinnepijpstraat 3 (Ardooie)
Hoeve, met voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse hoevegebouwen. Ten noorden van het erf het boerenhuis, met gepekte plint. Erfgevel van zeven traveeën met getoogde muuropeningen met houten schrijnwerk. Ten zuidwesten een schuur/stal met drie te onderscheiden bouwfasen. Voorliggende mestvaalt. Vlakbij het boerenhuis staat de cichorei-ast.


ID: 208322 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Meerlewaeter

Tieltsestraat 59 (Ardooie)
Historische site met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen. U-vormige constellatie met daaromheen boomgaard. Aan noordzijde het boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak met mechanische pannen. Naastgelegen stalvolume. Aan de westzijde open mestvaalt.


ID: 78622 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Louis De Bondtstraat (Asse)
Tegenover de pastorie gelegen, gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats en een treurwilg bij de mestvaalt, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw doch met een oudere kern (tweede helft 18de eeuw) in het boerenhuis.


ID: 76724 | Bouwkundig element

Semigesloten hoevecomplex

Prieelstraat 39 (Asse)
Heden semi-gesloten hoevecomplex, volgens de huidige eigenaars die het goed bezitten sinds 1917, in kern opklimmend tot de achttiende eeuw, doch meermaals aangepast.


ID: 76836 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Rasselt of Rasselhof

Rasselstraat 3 (Asse)
Gesloten hoeve, waarvan de verschillende, nu hoofdzakelijk negentiende-eeuwse bestanddelen geschikt zijn rondom een gekasseid erf met centrale mestvaalt.


ID: 89249 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Magdalenen

Knesselarestraat 120 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf. Boerenwoning van vier traveeën + twee opkamertraveeën en twee geïntegreerde staltraveeën. Oude kern zeker teruggaand tot de 17de eeuw. Vrijstaand bakhuisje, reeds afgebeeld op de kaart van 1760 maar dateert wellicht uit de 17de eeuw. Vrijstaande schuur; kern staat mogelijk reeds afgebeeld op een kaart van 1760, maar einde 18de eeuw is het volume opmerkelijk uitgebreid.