Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

480 resultaten


ID: 21781 | Bouwkundig element

Watermolen op de Gete

Zwarte Duivelsstraat 35 (Halen)
Complex geheel, omvattende molenaarshuis, molenhuis en dienstgebouwen. Twee naast elkaar gelegen diephuizen met zadeldak.


ID: 84828 | Bouwkundig element

Oud molenaarshuis

Ganzenberg 8 (Hamme)
Voormalig molenaarshuis van de Ganzenbergmolen of Castellemolen, een houten korenwindmolen die aan de overzijde van de straat op een molenberg stond opgesteld tegenover het molenaarshuis (zie archieffoto's en prentkaarten).


ID: 301112 | Bouwkundig element

Omgeving windmolen De Grote Napoleon

Gasmeterstraat, Guillaumestraat, Kanunnik De Meyerlaan, Kazernestraat, Kleine Gasmeterstraat, Molenaarsdreef, Nijverheidstraat, Posthoornplein, Posthoornstraat, Rozenhoed, Strijderslaan (Hamme)
De omgeving rond de windmolen De Grote Napoleon bestaat uit de molenaarswoning en de dienstgebouwen bij de windmolen, vrijstaande villa’s in de ruimere omgeving en aan de rand van het dorpsgezicht rijwoningen.


ID: 85356 | Bouwkundig element

Hoeve 't Molenhof

Hooigat 5 (Hamme)
Voorheen een hoeve met molenaarshuis en maalderijgebouw bij de verdwenen Hoeygatmeulen. Lage en langgerekte woning, zeven traveeën tellend onder een mank zadeldak, op de voorgevel door cijferankers 1645 gedateerd.


ID: 85262 | Bouwkundig element

Hoeve met molenaarswoning

Hooirt 224 (Hamme)
Hoeve met vroeger molenaarshuis van de verdwenen (D)ronkaertmolen. De molenberg met houten korenwindmolen lag voor het molenerf, aan het kruispunt met de Dendermondse steenweg (nu Hooirt en Theet). De molen was bezit van de heer van Hamme.


ID: 84844 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en mechanische maalderij

Molenstraat 17 (Hamme)
Voormalig molenaarshuis met mechanische maalderij, naar de laatste maalders lokaal bekend als maalderij Westerlinck. Gelegen aan het vroegere Molenplein waarop de bijhorende windmolen gestaan heeft, volgens sommige bronnen voorheen Banmolen genaamd.


ID: 85698 | Bouwkundig element

Getijdenwatermolen Watermeulen

Waterstraat 36 (Hamme)
De molen zou in 1452 afgebrand zijn tijdens de Gentse opstand tegen Filips de Goede. Wellicht werd de molen kort na 1523 heropgebouwd en maalvaardig gemaakt. De Watermolen was een koren- of bloemmolen van het type onderslagmolen. Links aan het watermolengebouw palende woning. Haaks op het voorerf aansluitende stal.


ID: 80077 | Bouwkundig element

Molenaarswoning

Dorpsstraat 34 (Hamont-Achel)
In 1880 brandde het originele molenaarshuis af. Het huidige werd in het begin van de 20ste eeuw, volgens het kadaster tussen 1919 en 1930, opgetrokken. Verankerde baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint.


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 80092 | Bouwkundig element

Watermolen 't Mulke

Molendijk 45 (Hamont-Achel)
Watermolen van het onderslagtype, aan de Warmbeek, één der banmolens van de heerlijkheid Grevenbroek, waar koren en boekweit werd gemalen.