Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 58797 | Bouwkundig element

Windmolen van Siska

Zevenkote 1, 1D (Knokke-Heist)
Stenen bergmolen, opgetrokken in 1902-1904, ter vervanging van een omgewaaide staakmolen uit 1863. De molen is vooral gekend als het herkenningspunt van de vroegere herberg van moeder Siska, die met haar wafels een belangrijk aandeel vormde in de toeristische ontwikkeling van Knokke. De molen werd in 1925 omgebouwd tot woning.


ID: 208889 | Bouwkundig element

De Rosmolenhoeve

Korkentapstraat 25 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, als site teruggaand tot de 18de eeuw. Huidig gebouwenbestand is te dateren in de late 18de eeuw en midden 19de eeuw met toevoeging van recente loodsen. Toegankelijk via een verharde oprit.


ID: 208808 | Bouwkundig element

Hovaeremolen

Wulfaertdijk (Koekelare)
De Hovaeremolen of Ooievaartmolen is een stenen grondzeiler op molenberg. De graan- en oliemolen, in zijn huidige vorm daterend van rond 1921 met recuperatie van het torenkot van 1875, vormt een beeldbepalend element in een landelijke omgeving.


ID: 208815 | Bouwkundig element

Molen Van Ghillewe

Zuidstraat 9B-D (Koekelare)
De molenromp van de molen Van Ghillewe of Plaetsemolen gaat terug op bergmolen die Henri Van Ghillewe in 1837 bouwde. De benaming Plaetsemolen ging na de sloop van een oudere molen rond 1868 over op molen Van Ghillewe. De romp vormt nog steeds een beeldbepalend gegeven in een recent sterk verstedelijkte omgeving.


ID: 135171 | Landschappelijk geheel

Noordduinen en omgeving abdij Ten Duinen

Koksijde (Koksijde)
Deze ankerplaats omvat het duinencomplex van de Noordduinen met de abdijsite Ten Duinen en bijhorende windmolen. In deze duinen wisselen stuifduinen en gefixeerde duinen elkaar af. Aan de zuidrand zijn de duingronden geëgaliseerd en in kleine smalle percelen verdeeld als duinakkertjes. Momenteel liggen de voormalige akkerlanden onder weiland maar de oorspronkelijke perceelsrandbegroeiing en de smalle perceelsvormen zijn vrij goed bewaard gebleven. De weinige bebouwing bestaat uit voormalige, vaak verbouwde visserswoningen en de militaire gebouwen van de luchtmachtbasis van Koksijde. In de rand van de ankerplaats bevindt zich ook een militaire begraafplaats met hoofdzakelijk slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 16319 | Bouwkundig element

Zuid-Adbijmolen

Jaak Van Buggenhoutlaan (Koksijde)
De Zuid-Abdijmolen is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenwindmolen. Kenmerkend is dat het een vrij zeldzaam geworden driezoldermolen betreft.


ID: 16562 | Bouwkundig element

Boerenhuis Damhof

Wulpendammestraat 11 (Koksijde)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom 18de-eeuwse boerenwoning en met gras begroeid erf; resterende wal ten noorden en ten zuiden. Verder nog 19de-eeuwse stallen, tweedelig bakhuis, dwarsschuur en rosmolen.


ID: 13528 | Bouwkundig element

Hoeve Den Rosmolen

Rijkerooistraat 20 (Kontich)
Kleine hoeve met losstaande bestanddelen in omheind domein, geplaveid erf en kleine moestuin aan zuidzijde.


ID: 91016 | Bouwkundig element

Koutermolen met maalderij

Koutermolenstraat 5A (Kortemark)
De Koutermolen is een standaardmolen op torenkot, gelegen op een molenberg. De windmolen was vroeger een olie- en korenmolen, maar doet heden enkel nog dienst als korenmolen. Bij de molen behoort ook een voormalige maalderij.


ID: 91394 | Bouwkundig element

Wullepitmolen

Molenstraat (Kortemark)
De Wullepitmolen is een standaardmolen met gesloten voer, gelegen op een molenbelt. Functioneel behoort de windmolen tot de korenmolens.