Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 60891 | Bouwkundig element

Rodenburgmolen en molenhoeve

Abdijmolenweg 3, Pottelberg 180 (Kortrijk)
De Rodenburgmolen, ook Vannestes Molen of Abdijmolen genoemd, is een omstreeks 1842 gebouwde stenen stellingmolen die tot 1930 functioneerde als koren- en oliewindmolen. Ten westen van de molen bevindt zich de voormalige molenhoeve met U-vormige opstelling en 18de-eeuwse boerenwoning.


ID: 60533 | Bouwkundig element

Kattebergmolen

Doornikserijksweg 155A (Kortrijk)
Bewaard rond torenkot van de in 1952 grotendeels gesloopte houten staakmolen Kattebergmolen of Lonckes molen. Dit molenrestant is gelegen op de heuvel Katteberg, ten oosten van de gewestweg Kortrijk-Doornik.


ID: 60715 | Bouwkundig element

Preetjesmolen

Hoge Dreef 24 (Kortrijk)
De Preetjesmolen is een windmolen met gesloten voet, dat de intussen uiterst zeldzame functie van vlaszwingelmolen heeft.


ID: 60475 | Bouwkundig element

Hoogmolen en mechanische maalderij

Luingnestraat 38 (Kortrijk)
De Hoogmolen, gelegen op een molenberg, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenwindmolen. De molen wordt ook wel eens de Messiaenmolen of Molen van Aalbeke genoemd. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich een mechanische maalderij.


ID: 39918 | Bouwkundig element

Watermolen 1904

Molenstraat (Kraainem)
Watermolen van Kraainem.


ID: 17719 | Bouwkundig element

Getijdenwatermolen

Nederstraat 2 (Kruibeke)
Watermolen, heden buiten gebruik. Gewit bakstenen gebouw uit de 16de eeuw onder steil zadeldak voorzien van twee dakvensters. Houten bijbouw tegen de rechter zijgevel.


ID: 43929 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Windmolen Meuleken 't Dal met molenaarswoning en omgeving

Alfred Amelotstraat 62 (Kruisem)
De windmolen Meuleken 't Dal in Zingem is de kleinste en één der oudste korenwindmolens van de provincie Oost-Vlaanderen. De molen bevindt zich op een vierkant met hagen omzoomd erf dat toegankelijk is via een smalle onverharde weg. De molen zou in 1625 opnieuw opgericht zijn Aan de zuidwestzijde is er tegen de molendam een molenaarshuis aangebouwd, alsook een smal gebouw waarin zich de vroegere korenstoommolen bevond. Rondom de molen zijn de percelen nog steeds in gebruik als akker- en weiland en is de historische context bewaard gebleven.


ID: 74371 | Bouwkundig element

Neerhof met Zaubeekmolen van het kasteel van Herlegem

Herlegemstraat 18 (Kruisem)
Hoeve gelegen ten westen van het kasteel, met aangepaste 18de-eeuwse gebouwen, onder meer 1767 gedateerde schuur, en nieuwe bedrijfsgebouwen. Ten zuiden, bij de Zaubeek, behouden bakstenen gebouw van watermolen, reeds vermeld in de 14de eeuw, vernieuwd in 1768.


ID: 43825 | Bouwkundig element

Westmolen

Huisepontweg (Kruisem)
De staakmolen met open voet, genaamd Westmolen werd in 1981-1987 heropgericht en gerestaureerd in Kruisem, in de deelgemeente Wannegem-Lede. De Westmolen, afkomstig uit Houtave, klimt op tot 1737, en staat nu op een hoge molenberg op een heuvelrug, grotendeels omringd door een wijds landschap. De molen kreeg ook de naam van Schietsjampettermolen na een incident in 1981. Andere alternatieve namen zijn 'Grote Molen' of 'molen van Wannegem', de naam van de molen die oorspronkelijk op dezelfde locatie in Wannegem stond.


ID: 301426 | Bouwkundig element

Windmolen Huisekoutermolen met omgeving

Kallestraat, Keitelstraat, Kloosterstraat, Molenstraat, Wannegemstraat (Kruisem)
De Huisekoutermolen, een houten staakmolen op open teerlingen, is ingeplant in een eeuwenoud molenlandschap op de heuvelkam tussen Leie en Schelde.